Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν και είδαν να ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια τους οι δυο τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο.
Ο 34χρονος Ρομπ Λάιον βρισκόταν στη γέφυρα, μέσα στο αυτοκίνητό του, όταν ο δράστης ξεκίνησε την τρελή κούρσα θανάτου:  «Άκουσα τον ήχο τροχαίου και σηκώνοντας το βλέμμα είδα ένα αυτοκίνητο να χτυπά ανθρώπους, ενώ ερχόταν προς το μέρος μου. Ενστικτωδώς πετάχτηκα έξω από το αμάξι, είχα πάθει σοκ. Δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω τι έγινε. Είχα μουδιάσει, νόμιζα πως βλέπω ταινία. Μια γυναίκα δίπλα μου ήταν πεσμένη κάτω, της έβαλα το παλτό για μαξιλάρι και περίμενα μαζί της».
«Ήμασταν ακριβώς απέναντι από το αυτοκίνητο όταν χτύπησε τους πεζούς. Τον είδα να φεύγει από την πορεία του και αμέσως μετά ένας ποδηλάτης είχε πέσει στο έδαφος χτυπημένος, όλοι ούρλιαζαν», δήλωσε μια κοπέλα σοκαρισμένη στη Daily Mail.
Ο 25χρονος Μάικλ Αδάμου, ελληνικής καταγωγής, ήταν ο οδηγός του λεωφορείου που διέσχιζε την γέφυρα ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά την τρελή πορεία του δράστη. «Είδα δυο ανθρώπους να έχουν πέσει ακίνητοι στο δρόμο και άκουσα έναν απελπισμένο να ζητά βοήθεια γιατί η γυναίκα του είχε πέσει στο ποτάμι. Στην αρχή νόμισα πως κάποιος οδηγός είχε χάσει τον έλεγχο και ήταν ατύχημα, όμως μετά είδα αστυνομικούς και άκουσα πυροβολισμούς. Όλοι στο λεωφορείο είχαν πανικοβληθεί» λέει.
Στο BBC μίλησε ο Ράντοσλο Σικόρσκι, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, που την ώρα της επίθεσης επέβαινε σε ταξί που περνούσε την γέφυρα: «Είδα το λεωφορείο μπροστά μας να σταματάει και οι επιβάτες να βγαίνουν έξω τρέχοντας και ουρλιάζοντας. Κοίταξα και στην άλλη πλευρά του δρόμου υπήρχε ένα πτώμα, ενώ ένας τραυματισμένος δεχόταν τις πρώτες βοήθειες. Πιο πάνω υπήρχε κι άλλο πτώμα, ενώ είδα και κάποιον που είχε πέσει στο ποτάμι».
Το χρονικό της επίθεσης σύμφωνα με τους Times
1. Το Χιουντάι του δράστη κινείται στη γέφυρα του Γουέστμινστερ προς το Κοινοβούλιο. Ανεβαίνει στο πεζοδρόμιο, χτυπά πολλούς πεζούς τραυματίζοντας αρκετούς από αυτούς
2. Το αυτοκίνητο χτυπά στα κάγκελα τραυματίζοντας κι άλλους πεζούς. Ο δράστης εγκαταλείπει το αυτοκίνητο, τραυματίζει αστυνομικούς και τρέχει προς τον περίβολο του Κοινοβουλίου
3. Ο δράστης εμποδίζεται από αστυνομικούς, και χτυπά με μαχαίρι έναν από αυτούς. Οι άλλοι αστυνομικοί πυροβολούν εναντίον του τέσσερις φορές
Η επίθεση στο Λονδίνο έθεσε σε συναγερμό και η αστυνομία της Νέας Υόρκης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για την κατάσταση στο Λονδίνο, σύμφωνα με ανάρτηση του εκπροσώπου του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για την ειδεχθή και άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια που σημειώθηκε, σήμερα, στο Λονδίνο», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγη το ελληνικό ΥΠΕΞ. «Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία και στέκεται στο πλευρό της Κυβέρνησης και του λαού του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Λονδίνο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε συνεργασία με τις αρμόδιες βρετανικές Αρχές», συμπληρώνει η ανακοίνωση


Η διαδρομή του δράστη (Guardian)


  • Δημοσίευση: Αργύριος Μαρινάκης Έλλην Πολίτης
    Σάς άρεσε;
    Γίνετε αναγνώστες τής Ιστοσελίδος μας μέ ένα κλίκ, επάνω δεξιά στήν αρχή τής σελίδος
    Σχολιάστε!!!
    Διαδώστε!!!!
    23/3/2017 - 255 - 33786
    Σκέψου...δεν είναι παράνομο ακόμη