Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Ερώτηση Νότη Μαριά στην Ευρωβουλή για την κυβερνητική μείωση δαπάνης για την ειδική αγωγή




Αθήνα, 27/1/2017
Ερώτηση Νότη Μαριά στην Ευρωβουλή για την κυβερνητική μείωση δαπάνης για την ειδική αγωγή
Γραπτή Ερώτηση στην Ευρωβουλή κατέθεσε σήμερα 27/1/2016 ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς για το φλέγον ζήτημα της μείωσης δαπανών που επέβαλε ο ΕΟΠΠΥ για την Ειδική Αγωγή που προκαλεί αναστάτωση σε ασφαλισμένους αλλά και στους λογοθεραπευτές-λογοπεδικούς.
Στην Ερώτησή του η οποία απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής ζητά την άμεση παρέμβασή της μέσω της διασφάλισης ευρωπαϊκών πόρων 50 εκατ. ευρώ προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του ΕΟΠΠΥ για την κάλυψη των σχετικών δαπανών ειδικής θεραπείας.
Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση επέβαλε στις σχετικές δαπάνες «κόφτη» της τάξης του 45%, προϋπολογίζοντας έτσι ποσό μόνο 60 εκατ. ευρώ για το 2017 έναντι 108 εκατομμυρίων ευρώ το προηγούμενο έτος.
Στην Γραπτή του Ερώτηση ο Νότης Μαριάς αναφέρει ότι «έντονες διαμαρτυρίες εκφράζουν οι χιλιάδες πάροχοι υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής-Ειδικών Θεραπειών που βοηθούν παιδιά και εφήβους με αυτισμό, προβλήματα λόγου και αναπτυξιακές δυσκολίες λόγω της κυβερνητικής απόφασης να επιβληθεί στις δαπάνες ειδικής θεραπείας «κόφτης» ύψους 48 εκατομμυρίων ευρώ».
Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς τονίζει ότι «με τον τρόπο αυτό πλήττεται μια ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού-παιδιά με αναπτυξιακές, ψυχιατρικές, νευρολογικές διαταραχές συχνά με αναπηρία ενώ ταυτόχρονα οδηγούνται σε εργασιακή επισφάλεια πάνω από 5.000 εργαζόμενοι του χώρου. Πολύ δε περισσότερο καθώς η αμοιβή των παρόχων «ανά συνεδρία» καθορίστηκε πλέον από τον ΕΟΠΠΥ στο
εξευτελιστικό ποσό των 1,23 ευρώ όταν οι τιμές κατά τα συναλλακτικά ήθη ανέρχονται σε 25-40 ευρώ. Επιπλέον οι μονομερώς από τον ΕΟΠΠΥ επιβαλλόμενοι όροι συμπεριλαμβανομένου και του clow-back καθιστούν την υπογραφή της σχετικής σύμβασης ασύμβατη για την οικονομική βιωσιμότητα των παρόχων.
Κατά συνέπεια καθίσταται ορατή η προοπτική διακοπής της θεραπείας των παιδιών».
Με βάση τα παραπάνω ο Νότης Μαριάς καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο και των σχετικών ρυθμίσεων της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε., «προκειμένου μέσω της διάθεσης τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων ευρώ να διασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΠΥ και έτσι να συνεχιστεί απρόσκοπτα το υπάρχον καθεστώς καταβολής της δαπάνης των ασφαλισμένων καθώς και η αμοιβή των παραπάνω παρόχων με βάση τις τιμές που ισχύουν κατά τις τρέχουσες συναλλαγές».

Δημοσίευση: Αργύριος Μαρινάκης Έλλην Πολίτης
Σάς άρεσε;
Γίνετε αναγνώστης τής Ιστοσελίδος μας μέ ένα κλίκ, επάνω δεξιά στήν αρχή τής σελίδος
Σχολιάστε!!!
29/1/2017 - 259 - 3100

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου