Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

«Πράσινο φως» από τις τράπεζες για τη συμμετοχή τους στην ελάφρυνση του χρέους






Κλείνουν σήμερα το θέμα της συμμετοχής τους στην ελάφρυνση του χρέους οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με το «πράσινο φως» από τα διοικητικά τους συμβούλια στην ανταλλαγή ομολόγων με τον ESM.
Οι τράπεζες υφίστανται μια δυνητική απώλεια κερδών και προσδοκούν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το QE θα φέρουν την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια
Με τις εγκρίσεις από τα διοικητικά συμβούλια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προχωρά η τεχνική διαδικασία για την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Με τον τρόπο αυτό δίνεται από τις τράπεζες το πράσινο φως για τη μεταβίβαση των ομολόγων EFSF, ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).
Η διαδικασία προβλέπει ότι ο ESM θα παίρνει από τις τράπεζες, σταδιακά κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο και μέχρι το τέλος του έτους, τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους και υπολογίζονται σε περίπου 30 δισ. ευρώ από τα 42 δισ. ευρώ που είχε λάβει ο κλάδος αρχικώς.
Για κάθε «δόση» ομολόγων η τράπεζα θα λαμβάνει το ισόποσο σε 30ετείς τίτλους σταθερού επιτοκίου και στη συνέχεια, σε εύλογο χρόνο που υπολογίζεται περίπου σε μήνα, όταν ο ESM θα αντλεί κεφάλαια από την αγορά, θα τα αντικαθιστά με μετρητά.
Οι τράπεζες από την ανταλλαγή ομολόγων θα έχουν έμμεσο όφελος αφού αναμένεται να βελτιωθούν οι συνθήκες στην αγορά ομολόγων. Άμεσα πάντως θα υπάρχει απώλεια δυνητικών κερδών που υπολογίζεται σε ποσό της τάξης των 600 – 700 εκατ. ευρώ. Ο ESM θα αγοράσει τα ομόλογα στο 100 και η διαφορά με την τιμή που έχει εγγραφεί στα βιβλία των τραπεζών αναμένεται να καλυφθεί από το ελληνικό Δημόσιο, και με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις είναι περίπου 250 εκατ. ευρώ.
Η ανταλλαγή των ομολόγων των τραπεζών που έχουν μέση λήξη τα 28,3 έτη, με τα νέα που θα εκδώσει ο ESM με σταθερό επιτόκιο και μέση διάρκεια λήξης 32,5 έτη, θα γίνει σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες και στη συνέχεια ο ESM θα τα επαναγοράζει επίσης σταδιακά δίνοντας μετρητά στις τράπεζες, προκειμένου αυτές να μην επωμιστούν το ρίσκο του σταθερού επιτοκίου.
Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει στον κλάδο να αποπληρώσει τον δανεισμό που έχει από την ΕΚΤ, αλλά και από τη διατραπεζική, με collateral τα ομόλογα του ΕFSF. Το συνολικό όφελος για την οικονομία και τον κλάδο, όπως επισημαίνουν, είναι πολλαπλάσιο εάν με τον τρόπο αυτό αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Στο εννεάμηνο -στη συνέχεια μείωσαν τις θέσεις τους- υπολογίστηκε σε 34 με 35 δισ. ευρώ η ονομαστική αξία για τα ομόλογα έκδοσης του ΕFSF και του ESM που χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών των συστημικών τραπεζών και του χρηματοδοτικού κενού τραπεζών που διασώθηκαν και τα οποία θα ανταλλαγούν με τα νέα ομόλογα έκδοσης ESM.
Το συνολικό ποσό των τίτλων που χρησιμοποίησε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ήταν ύψους 42,7 δισ. ευρώ, αλλά εξαιρούνται οι τίτλοι που έχουν πωληθεί στην ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και είναι ονομαστικής αξίας 8 δισ. ευρώ.
Στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών βρίσκονται ομόλογα EFSF ονομαστικής αξίας 29 δισ. ευρώ περίπου, όπως και ομόλογα ESM, ονομαστικής αξίας 5,4 δισ. ευρώ που κατέχουν η Εθνική και η Τράπεζα Πειραιώς. Πρόκειται για ομόλογα ύψους 2,68 δισ. και 2,72 δισ. ευρώ, με τα οποία το ΤΧΣ κάλυψε τις κεφαλαιακές ανάγκες στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015 που έγινε με έκδοση μετοχών και coco’s.
Αναδημοσίευση: Αργύριος Μαρινάκης Έλλην Πολίτης
Σάς άρεσε;
Γίνετε αναγνώστης τής Ιστοσελίδος μας μέ ένα κλίκ, επάνω δεξιά στήν αρχή τής σελίδος
Σχολιάστε!!!
Μοιραστείτε το!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου