ΕΚΤΑΚΤΟ – ΔΕΙΞΤΕ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ !! Ο Τσίπρας ΕΝΕΡΓΟΠΟΙHΣΕ νομό του Ιωαννίδη του 1974
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Ένας νόμος που θεσπίστηκε επί δικατορίας και πιο συγκεκριμένα επί διακυβέρνησης του ταξίαρχου Ιωαννίδη το 1974 και διατηρείται εν ισχύ μέχρι σήμερα, ενεργοποιείται μετά από προτροπή των δανειστών, οι οποίοι κατ’αυτό τον τρόπο θα πιέζουν τους οφειλέτες στην Εφορία: Θα τους παίρνουν τις τροφές από το σπίτι…
Δηλαδή εάν κάποιος, έχει στο σπίτι του τρόφιμα για παραπάνω από μερικές ημέρες η Εφορία μπορεί να του τα κατάσχει αν χρωστά στο δημόσιο! Η στόχευση είναι σαφής: Η άσκηση πίεσης για την εξόφληση των απίστευτων φόρων που έχου επιβληθεί στους Ελληνες πολίτες.
Ο νόμος επιτρέπει στην Εφορία να κατασχέσει από τον οφειλέτη τρόφιμα τα οποία σε ποότητα ξεπερνούν την θρέψη του οφειλέτη και της οικογενείας του πέραν των τριών μηνών! Και ποιος θα κρίνει, αν τα τρόφιμα αφορούν διάστημα τριών μηνών και όχι π.χ. δύο εβδομάδωνςς Ο έφορος;
Ο νόμος επιτρέπει στην Εφορία να κατασχέσει από τον οφειλέτη τρόφιμα τα οποία σε ποότητα ξεπερνούν την θρέψη του οφειλέτη και της οικογενείας του πέραν των τριών μηνών! Και ποιος θα κρίνει, αν τα τρόφιμα αφορούν διάστημα τριών μηνών και όχι π.χ. δύο εβδομάδωνςς Ο έφορος;
Βέβαια, αν για εκείνη την εποχή υπήρχε νόημα (η πετρελαϊκή κρίση του 1973 είχε προκαλέσει μεγάλη οικονομική κρίση στην Ελλάδα που δεν δανειζόταν από το εξωτερικό και η τότε στρατιωτική κυβέρνηση φοβήθηκε για ύπαρξη κρουσμάτων “μαύρης αγοράς”) σήμερα ακουγεται παρανοϊκό, αλλά δίνει το μέτρο της πίεσης που είναι διατεθειμένοι να εφαρμόσουν δανειστές και κυβέρνηση στους πολίτες για να εισπράξουν μέρος των 100 δισ. ανείσπρακτων φόρων.
Σπίτια αυτοκίνητα ως γνωστών κατάσχονται όποτε το θελήσει η Εφορία αλλά το τι μένει στο απυρόβλητο και τι όχι ορίζεται ρητώς στο άρθρο 17 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων
Εάν ένας οφειλέτης του Δημοσίου έχει σπίτι του μακαρόνια, αρακά, σοκολάτες, καφέδες, ζάχαρη κτλ που για να τα καταναλώσει δεν χρειάζονται να περάσουν πάνω από τρεις μήνες, τότε αυτά δεν κατάσχονται.
Εάν όμως έχει στα ντουλάπια του ποσότητες τέτοιες που για να τα καταναλώσει όλα χρειάζονται περισσότεροι από τρεις μήνες, τότε το δημόσιο θα κατάσχει αυτά τα τρόφιμα!
Ο καταπληκτικός αυτός νόμος έχει και συνέχεια όμως αναφέρεται και στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους για τους οποίους προβλέπεται το εξής:
Δεν μπορούν να κατασχεθούν 6 αγελάδες και 6 κατσίκες. Περισσότερες όμως δύνανται να κατασχεθούν!
«α) επί προσώπων ποριζομένων τα προς το ζην εκ γεωργικής εργασίας και δύο αροτριώντα ζώα, εν υποζύγιον, μία δαμάλις, εξ πρόβατα, εξ αίγες, η μέχρι της προσεχούς συγκομιδής απαιτουμένη σπορά και η τροφή των ανωτέρω ζώων επί τρείς μήνας»
Πάλι ο «μαγικός» αριθμός των τριών μηνών. Απλά καταπληκτικό.
Ας δούμε τι λέει ο νόμος ακριβώς για να γνωρίζει ο καθένας τι μπορεί να προστατέψει από τα υπάρχοντά του εάν τύχει να γίνει και αυτός ένας άτυχος οφειλέτης του Δημοσίου (πλέον πολύ πιθανό στην σημερινή εποχή καθώς οι φορολογικές «πατητές» έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος να κρατήσει την ζωή του «αναπνεύσιμη»)
Τελευταία Κωδικοποίηση : Κωδικοποιημένος σύμφωνα με το Ν.4370/2016.
Τελευταία Κωδικοποίηση : Κωδικοποιημένος σύμφωνα με το Ν.4370/2016.
ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ Α΄
Αρ. ΦΕΚ 90
27 Μαρτίου 1974
Ν.Δ. 356
Περί Κώδικος Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων.
27 Μαρτίου 1974
Ν.Δ. 356
Περί Κώδικος Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Πρατάσει του Ημετέρου Υπουργικού Συμβουλίου, απεφασίσαμεν και διατάσσομεν:
Αρθρον 17. Ακατάσχετα
1. Της κατασχέσεως εξαιρούνται: α) πράγματα της προσωπικής χρήσεως του οφειλέτου και της οικογενείας αυτού και ιδίως ενδύματα, κλινοστρωμναί, έπιπλα, εφ` όσον τα πράγματα ταύτα είναι απαραίτητα διά τας στοιχειώδεις ανάγκας της διαβιώσεως αυτών, β) τρόφιμα και καύσιμος ύλη απαραίτητα εις τον οφειλέτην και την οικογένειαν αυτού διά τρεις μήνας, γ) τα παράσημα και τα αναμνηστικά αντικείμενα, τα χειρόγραφα, αι επιστολαί, τα οικογενειακά έγγραφα και τα επαγγελματικά βιβλία, δ) τα προοριζόμενα διά την επιστημονικήν ή καλλιτεχνικήν και γενικώτερον πνευματικήν μόρφωσιν και ανάπτυξιν του οφειλέτου ή της οικογενείας αυτού βιβλία, μουσικά όργανα, εργαλεία τέχνης.
2. Επί πλέον των εν παραγρ. 1 περιουσιακών στοιχείων εξαιρούνται της κατασχέσεως επί προσώπων τα οποία πορίζονται τα προς το ζην διά καταβολής προσωπικής εργασίας, τα απαραίτητα διά την εργασίαν αυτών εργαλεία, μηχανήματα, βιβλία ή άλλα πράγματα, πλην τούτων δε: α) επί προσώπων ποριζομένων τα προς το ζην εκ γεωργικής εργασίας και δύο αροτριώντα ζώα, εν υποζύγιον, μία δαμάλις, εξ πρόβατα, εξ αίγες, η μέχρι της προσεχούς συγκομιδής απαιτουμένη σπορά και η τροφή των ανωτέρω ζώων επί τρείς μήνας, β) επί προσώπων ποριζομένων τα προς το ζην εκ της κτηνοτροφίας και δώδεκα μεγάλα ζώα ή είκοσι τέσσαρα μικρά ζώα και η τροφή τούτων επί τρείς μήνας, γ) επί προσώπων ποριζομένων τα προς το ζην εκ της πτηνοτροφίας και εκατόν πτηνά και η τροφή αυτών επί τρείς μήνας.
3. Δεν περιλαμβάνονται εις τα ακατάσχετα αι ταχυδρομικαί επιταγαί και τα πάσης φύσεως και χρήσεως αυτοκίνητα οχήματα εξαιρέσει των υπό των αναπήρων πολέμου και διά την μετακίνησιν αυτών χρησιμοποιουμένων οχημάτων.
4. Εν περιπτώσει διαφωνίας μεταξύ του οφειλέτου και του κατασχόντος ως προς το κατασχετόν ή μη των εν ταις παραγράφοις 1 και 2 αντικειμένων, ταύτα κατάσχονται μεν αλλά παραδίδονται εις τον οφειλέτην, φέροντα πάσας τας ευθύνας του μεσεγγυούχου, η δε διαφορά λύεται υπό του Ειρηνοδικείου εις ο δύναται να απευθυνθή δι` αιτήσεως ο οφειλέτης εντός πέντε ημερών, επί ποινή απαραδέκτου, από της παραδόσεως ή επιδόσεως αυτώ του αντιγράφου της εκθέσεως κατασχέσεως.
Επί της αιτήσεως, εκδικαζομένης κατά την διαδικασίαν των άρθρων 682 επ. του Κώδικος Ποινικής Δικονομίας κλητευομένου πάντοτε του Διευθυντού του επισπεύδοντος Ταμείου, εκδίδεται απαραιτήτως απόφασις, εντός τριών ημερών, ήτις είναι αμετάκλητος.
Ο νόμος αυτός φυσικά είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες τις τότε εποχής αν και ο αριθμός των ζώων και οι ποσότητες των τροφίμων ουδείς γνωρίζει από που προέρχονται.
Εν ολίγοις σε μια εποχή που ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται πολύ άσχημα του στερείται ουσιαστικά η δυνατότητα να αποταμιεύσει τα απαραίτητα σε περίπτωση που προκύψουν πολύ άσχημες καταστάσεις.
Δηλαδή εάν κάποιος, για μέρες δύσκολες συγκεντρώνει τρόφιμα μακράς λήξεως η Εφορία μπορεί να του τα κατάσχει αν χρωστά στο δημόσιο!
ΠΗΓΗ: eimaste-edo.blogspot.gr
ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ.
Τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κατασχέσει η εφορία
Του Σπύρου Δημητρέλη
Στον απόηχο της είδησης ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έστειλε ηλεκτρονικά ραβασάκια σε περίπου 50.000 φορολογούμενους που έχουν οφειλές από 30 έως και 500 ευρώ στην εφορία, πολλοί φορολογούμενοι αναρωτήθηκαν τι μπορεί να πάθουν αν αφήσουν απλήρωτους τους φόρους τους. Η απάντηση είναι ότι η μη πληρωμή φόρων δεν είναι μια ευχάριστη κατάσταση καθώς οι προϊστάμενοι και τα δικαστικά τμήματα των εφοριών που αναλαμβάνουν την είσπραξη έχουν μια σειρά από όπλα στα χέρια τους προκειμένου να αναγκάσουν όποιον δεν πληρώνει να πληρώσει.
Εφόσον ο φορολογούμενος αφήσει απλήρωτη μια οφειλή τότε αυτόματα χάνει το δικαίωμα στην έκδοση πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας το οποίο είναι απαραίτητο για την διενέργεια μιας σειράς συναλλαγών, όπως είναι για παράδειγμα η πώληση ακινήτου. Παράλληλα, από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης χρεώνεται με μηνιαία προσαύξηση 0,73% η οποία χρεώνεται για 30 ημέρες αυτομάτως με την μη εμπρόθεσμη πληρωμή.
Στη συνέχεια η εφορία θα αποστείλει ειδοποιητήριο με το οποίο θα καλεί τον οφειλέτη να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει με τη πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων (αν πρόκειται για οφειλή που προέκυψε από έκτακτο φόρο όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς). Αν δεν ανταποκριθεί, τότε ο οφειλέτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης του ποσού που οφείλει. Ωστόσο, σε αυτό το σημείο υπάρχουν πολύ κρίσιμες λεπτομέρειες:
- δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία η ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης στα χέρια του οφειλέτη εφόσον η βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή είναι έως 500 ευρώ. Έτσι, εφόσον ένας φορολογούμενος χρωστά έως 500 ευρώ η εφορία δεν μπορεί, για παράδειγμα, να προχωρήσει στην κατάσχεση του αυτοκινήτου του, του ποσού που έχει στο ταμείο της επιχείρησής του ή ακόμη και ενός ακινήτου του.
- επιτρέπονται οι κατασχέσεις στα χέρια τρίτων για ποσό οφειλής ακόμη και 0,01 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και για ποσό οφειλής, για παράδειγμα, 150 ευρώ η εφορία μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση απαιτήσεων του οφειλέτη στα χέρια τρίτων, όπως είναι τα ενοίκια, οι απαιτήσεις από πελάτες κα Ειδικά για την διενέργεια κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη ποσό υπολοίπου του λογαριασμού έως 50 ευρώ δεν μπορεί να κατασχεθεί
- υπάρχουν συγκεκριμένα ακατάσχετα όρια από μισθούς, συντάξεις αλλά και έναν τραπεζικό λογαριασμό που δηλώνει ο φορολογούμενος ως ακατάσχετο στο taxisnet. Το ακατάσχετο όριο από μισθό ή σύνταξη είναι 1.000 ευρώ. Για το ποσό του μισθού ή της σύνταξης από 1.000 έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50% ενώ για το τμήμα του ποσού του μισθού ή της σύνταξης πάνω από 1.500 ευρώ κατάσχεται το σύνολο. Για παράδειγμα, από έναν συνταξιούχο με σύνταξη 800 ευρώ δεν γίνεται κατάσχεση. Αν η σύνταξη ή ο μισθός είναι 1.300 ευρώ τότε η εφορία μπορεί να κατάσχει κάθε μήνα το ποσό των 150 ευρώ. Αν ο μισθός είναι 2.000 τότε μπορεί να κατάσχει 750 ευρώ μηνιαίως. Τα κατασχετήρια για μισθούς ή συντάξεις αποστέλλονται στα λογιστήρια των επιχειρήσεων που εργάζονται οι μισθωτοί ή στα ασφαλιστικά ταμεία που καταβάλλουν τη σύνταξη.
- στα υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών υπάρχει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ αλλά από έναν και μόνο τραπεζικό λογαριασμό που δηλώνει ο φορολογούμενος στο taxisnet. Χρειάζεται προσοχή σε αυτό το σημείο. Στις περιπτώσεις που μισθωτός έχει συγκεντρώσει στον ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό από αποταμίευση του μισθού του ποσό που ξεπερνά τα 1.250 ευρώ τότε, παρά το γεγονός ότι η αποταμίευση προέρχεται από μισθούς, μπορεί το ποσό να κατασχεθεί.
- για οφειλή άνω των 500 ευρώ ο προϊστάμενος της εφορίας μπορεί να κατασχέσει ακόμη και την κύρια κατοικία ενός οφειλέτη αν και υπάρχει εθιμικό δίκαιο ότι η κύρια κατοικία δεν κατάσχεται. Η έκδοση κατασχετηρίου δεν σημαίνει και αυτόματο πλειστηριασμό. Για να γίνει αυτό θα πρέπει ο έφορος να εντάξει το ακίνητο σε πρόγραμμα πλειστηριασμού. Καθόλη τη διάρκεια πριν την εκτέλεση των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης ο οφειλέτης έχει το δικαίωμα να εντάξει την οφειλή του σε ρύθμιση και, υπό προϋποθέσεις, να παγώσει τις κατασχέσεις.
ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΛΟΙΠΟΝ, ΟΤΑΝ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 0,01 ΕΥΡΩ;;; ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΙΔΗ;;;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου