Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Αναίρεσε η εισαγγελέας του ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ την απαλλαγή Γεωργίου τής ΕΛΣΤΑΤ.




0



Σε μείζων νομικό και πολιτικό θέμα μετατρέπεται πλέον για την κυβέρνηση η υπόθεση του πρώην επικεφαλής, Ανδρέα Γεωργίου, και δύο ακόμα στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ (Κωνσταντίνος Μολφέτας και Αθανασία Ξενάκη) καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου προχώρησε στην αναίρεση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο απαλλάχτηκαν κατά πλειοψηφία για την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης που αφορά τις καταγγελίες περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος το 2009, προκειμένου η χώρα να μπει στα μνημόνια.
Είναι η δεύτερη φορά που αναιρείται η απαλλακτική κρίση υπέρ του κ. Γεωργίου από τον Άρειο Πάγο, αλλά πλέον υπάρχει μια πολιτική ιδιαιτερότητα. ‘Ηδη η κυβέρνηση, μετά από ασφυκτικές πιέσεις από τους δανειστές δεσμεύθηκε ότι θα τον αποζημιώσει για τα δικαστικά έξοδα που έχει καταβάλλει για νομική κάλυψη σε δικηγόρους.
Πρωτόγνωρο
Το ασύνηθες έχει να κάνει βέβαια με το γεγονός ότι η κυβέρνηση οδηγείται σε νομοθέτηση που «μυρίζει» απαλλαγή, την ίδια ώρα που:
– Δικάζεται (για δεύτερη φορά ενώ είχε απαλλαγεί πρωτοδίκως) για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος στο Εφετείο. Μάλιστα χθες ήταν η δεύτερη μέρα της δίκης του
– Ο Άρειος Πάγος αναιρεί την απαλλαγή του για δεύτερη φορά από το Συμβούλιο Εφετών για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης.
Είναι δε προφανώς «άκομψο» για τους δικαστές που θα αποφανθούν για την ενοχή του ή όχι να γνωρίζουν πως η κυβέρνησή τους έχει -με έναν τρόπο- δεσμευθεί- για την αποζημίωσή του. Το κείμενο που δημοσίευσε η εφημερίδα Πρώτο Θέμα, ως τμήμα της συμφωνίας αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση «θα νομοθετήσει την κρατική αποζημίωση του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ- και άλλων αξιωματούχων της ΕΛΣΤΑΤ που ενεργούν υπό την εποπτεία του/της- έναντι νομικών και άλλων εξόδων (συμπεριλαμβανομένων των πραγματικών αμοιβών του δικηγόρου και των προσωπικών οικονομικών απωλειών) οι οποίες προέκυψαν ως αποτέλεσμα νομικών προσφυγών/ενεργειών/διαδικασιών που έχουν ληφθεί ή επικρέμονται εναντίον τους ως προς τις αποφάσεις που έχουν λάβει και τις ενέργειες που έχουν κάνει( συμπεριλαμβανομένων ενδεχόμενων παραλείψεων) κατά την εκτέλεση των επίσημων καθηκόντων τους σύμφωνα με τις εφαρμοστέες διατάξεις και τους κανόνες, νομικούς ή άλλους».
Το βούλευμα αναιρέθηκε
Η εισγαγελία του Αρείου Πάγου έκρινε σύμφωνα με πληροφορίες πως το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο απαλλάχτηκε έχει νομικά σφάλματα. Το δικαστικό Συμβούλιο παρά την αντίθετη εισήγηση της εισηγήτριας Χριστίνας Ρωμέση που ψηφισε υπέρ της παραπομπής του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ για ψευδή βεβαιωση σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του δημοσίου, είχε αποφασίσει τη μη παραπομπή του. Την πλειοψηφία απαρτίζουν οι δικαστές Κων/νος Σταμαδιάνος και Κωσταντία Αγγελάκη, ενώ μειοψήφισε η εφέτης κα Ρωμέση.
Δεύτερη φορά
Ήταν η δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών που απάλλαξε τον κ. Γεωργίου για τις καταγγελίες περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 και η δευτερη αναίρεση κατά της απαλλαγής που ασκήθηκε.
Τον τελικό λόγο για την επιστροφή ή όχι της υπόθεσης σε νέα κρίση του Συμβουλίου Εφετών θα έχει το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

              
  •        Σκέψου...δεν είναι παράνομο ακόμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου