Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την απόκτηση ιθαγένειας από μετανάστες δεύτερης γενιάς

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/05/2015 14:03 |

Πηγή: Eurokinissi
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την απόκτηση ιθαγένειας από μετανάστες δεύτερης γενιάς
      
ΠΟΣΟΙ ΑΡΑΓΕ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΘΑ ΔΙΝΕΤΑΙ "ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ" (ΟΧΙ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ) ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ;
(ΟΥΤΕ ΤΟ 5% ΔΕΝ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΝΟΜΙΜΑ, ΜΗ ΠΩ ΓΙΑ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΔΙΠΟΔΑ)
ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ....ΜΜΜΜ, ΚΑΤ΄ΑΡΧΗΝ ΑΝ ΕΧΕΙ ΜΠΟΥΚΑΡΗ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΕΤΗ, ΤΟ "ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙ" ΠΟΥ ΘΑ ΓΕΝΝΗΘΗ ΕΔΩ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΕΛΛΗΝ ΙΘΑΓΕΝΗΣ (ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΟΤΣΟΥΑΝΑ) ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΟΣΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΟ, ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΣΤΗΣΑΝ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ, ΔΗΛΑΔΗ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΠΕΡΙΘΑΛΨΙ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΙΠΑ. ΑΝ ΓΕΝΝΗΘΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ, ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΠΛΑΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΗ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΔΕΚΑ ΕΤΗ.
ΟΣΑ ΤΩΡΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΤΟΙΜΑ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ, ΑΝ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΕΝΝΕΑ Ή ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ, ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΔΩΡΑΚΙ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ. (ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ)
ΕΠΙΣΗΣ, ΟΣΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΡΙΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΕΙ ΚΑΙ ΑΕΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΠΟΥΝΑΜΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΧΡΗΣΤΕΡΟΥΣ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΙ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΟΥΣ.
ΟΧΙ ΤΗΝ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ, ΟΠΩΣ ΣΕ ΟΟΟΛΛΛΛΑΑΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΑ ΚΡΑΤΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ. (ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΟΝΟ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΡΙΤΗΣ ΓΕΝΕΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ)
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ; ΚΑΤ΄ΕΥΘΕΙΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΟΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΠΟ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ "ΣΚΟΡΠΑΩ ΙΘΑΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΛΑΘΡΑΙΟΥΣ" ;;;;; ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟΝ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΙΝ!
ΚΑΛΑ ΚΟΛΥΒΑ... ΚΑΙ ΕΙΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΥΓΙΕΙΑ!!!!!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΟΛΟΝ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΘΑ ΦΡΙΞΕΤΕ.

Ανοίγει το επόμενο διάστημα ο δρόμος για την απόκτηση ιθαγένειας από μετανάστες δεύτερης γενιάς, με το σχετικό νομοσχέδιο να βρίσκεται σε διαβούλευση. Με την ψήφισή του θα ξεπαγώσουν οι διαδικασίες κτήσης ιθαγένειας, που είχαν διακοπεί μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας του προηγούμενου νόμου του 2010.

Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις παιδιά μεταναστών, που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα θα έχουν δικαίωμα κτήσης ελληνικής ιθαγένειας στη βάση δύο βασικών προϋποθέσεων: εγγραφής στην πρώτη δημοτικού ελληνικού σχολείου και νόμιμης συνεχούς διαμονής ενός εκ των γονέων τους επί πέντε τουλάχιστον έτη πριν τη γέννησή τους ή δεκαετούς νόμιμης διαμονής του γονέα εφόσον γεννήθηκαν πριν τη συμπλήρωση της πενταετούς παραμονής.

Παράλληλα, όμως, προβλέπεται πως κατά το χρόνο υποβολής της κοινής δήλωσης- αίτησης των γονέων του θα πρέπει να συνεχίζουν να παρακολουθούν ελληνικό σχολείο, ενώ οι γονείς του απαιτείται να διαμένουν νόμιμα στη χώρα και ο ένας εξ αυτών να κατέχει άδεια συγκεκριμένου τύπου (π.χ. επί μακρόν διαμένοντος, αόριστης διάρκειας, αναγνωρισμένου πολιτικού πρόσφυγα).

Μέριμνα λαμβάνεται με το νομοσχέδιο και για παιδιά μεταναστών, τα οποία δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα αλλά μεγάλωσαν στη χώρα. Έτσι, δικαίωμα κτήσης ελληνικής ιθαγένειας θα έχουν ανήλικοι αλλοδαποί εφόσον έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση είτε εννέα τάξεων ελληνικού σχολείου, είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσιο- λύκειο).

Επίσης, δικαίωμα απόκτησης ιθαγένειας αποκτούν και αλλοδαποί, που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στη χώρα και είναι απόφοιτοι τμήματος ή σχολής ΑΕΙ ή ΤΕΙ, με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν και απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου. Η ρύθμιση, δηλαδή, δεν αφορά αλλοδαπούς που για διάφορους λόγους επέλεξαν να φοιτήσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά μόνον όσους μετά την παρακολούθηση ελληνικού σχολείου συμμετείχαν σε εξετάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Όπως διευκρινίζεται, οι διατάξεις που δίνουν δικαίωμα κτήσης ιθαγένειας δεν αφορούν μόνο στα παιδιά που θα γεννηθούν στη χώρα μετά τη δημοσίευση του νόμου, αλλά σε όλα τα παιδιά μεταναστών, τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και είναι ανήλικα κατά τη δημοσίευση.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τις αιτήσεις κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας λόγω γέννησης στην Ελλάδα ή φοίτησης σε ελληνικό σχολείο, που είχαν υποβληθεί με βάση τον νόμο του 2010, αλλά πάγωσε η εξέτασή τους μετά τον Νοέμβριο του 2012 όταν προέκυψαν οι πρώτες πληροφορίες για το περιεχόμενο της απόφασης του ΣτΕ.

Στην περίπτωση αυτή, οι μετανάστες δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν νέα αίτηση, ούτε να καταβάλουν εκ νέου το παράβολο των 100 ευρώ και οι αιτήσεις τους θα εξεταστούν με τις νέες προϋποθέσεις του προωθούμενου νομοσχεδίου.

Παράλληλα, εισάγονται διατάξεις για την προστασία μαρτύρων και θυμάτων ρατσιστικών εγκλημάτων και εγκληματικών πράξεων σε βάρος ζωής, υγείας, σωματικής ακεραιότητας, περιουσίας, ιδιοκτησίας και προσωπικής και γενετήσιας ελευθερίας. Σε αυτά χορηγείται άδεια διαμονής ετήσιας αρχικά διάρκειας. Πρόκειται για διάταξη που το περασμένο έτος είχε πυροδοτήσει ενδοκυβερνητικές τριβές στον τότε κυβερνητικό συνασπισμό, με την απόσυρση της μέσω τροπολογίας του κ. Μπαλτάκου
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου