Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Γερμανικές τράπεζες, οι μαυραγορίτες του 21ου αιώνα;

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016, 00:03


Του Κωνσταντίνου Βέργου*
Μήπως έρχεται ξανά η εποχή που ο κόσμος θα αποθηκεύει τα χρήματα στα παπλώματα; Πολλά δείχνουν ότι προς τα εκεί βαδίζουμε. Όμως οι Γερμανικές τράπεζες βρήκαν νέο τρόπο για να αποθηκεύουν τα χρήματα και να βγάζουν ένα έξτρα κέρδος επί αυτών! Τις θυρίδες!
Στην αρχή, τα ποσά που οι Γερμανικές τράπεζες αποθήκευαν σε μυστικούς χώρους, ήταν μικρά. Όμως το πράγμα άρχισε να χειροτερεύει απότομα. Το πρόβλημα πήρε μεγάλη έκταση όταν τα χρήματα που οι τράπεζες πληρώνουν για ασφάλιση των τεράστιων αυτών ποσοτήτων μετρητών έφτασαν σε τέτοιο βαθμό, που πλέον οι Ασφαλιστικές εταιρίες που τα ασφαλίζουν, πρέπει να φτιάξουν…κοινοπραξίες για να διασφαλίσουν  τα ποσά από κλοπές ή άλλες φθορές , όπως πυρκαγιές, που θα μπορούσαν να εξαφανίσουν αυτά τα ποσά!
Η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία στη Γερμανία, η Allianz και η δεύτερη μεγαλύτερη, η Ergo ανακοίνωσαν ότι κάνουν αυτή τη στιγμή «χρυσές δουλειές» στον τομέα. Σε αντίστοιχες δραστηριότητες, μεγάλου μεγέθους,  φαίνεται να εμπλέκονται η Γερμανική Talanx όπως και η γνωστή γαλλική ασφαλιστική εταιρία ΑΧΑ!
Η πρακτική αυτή, αποθήκευσης χρημάτων σε θυρίδες έχει πολλές διαστάσεις. Η μία είναι η Επιτοκιακή διάσταση. Οι Γερμανικές τράπεζες διατηρώντας τεράστια ποσά μετρητών σε θυρίδες, διασφαλίζουν ότι γλιτώνουν περίπου το μισό από το κόστος 0,4%, το οποίο χρεώνει η Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα για τη διακράτηση ηλεκτρονικού, κατ ουσίαν χρήματος, σε αυτή! Καθώς τα ποσοστά ασφάλισης, είναι της τάξης του 0,2%, οι γερμανικές τράπεζες βρήκαν ένα νέο τρόπο να βγάζουν ‘παραδάκι’ από τους ανύποπτους πελάτες τους, και να ανταγωνίζονται αθέμιτα όλες τις άλλες τράπεζες της Ευρώπης, που δεν έχουν ίδιες πρακτικές!

Όμως αυτή είναι μόνο η μία πλευρά του θέματος. Η άλλη έχει να κάνει με την απροθυμία των γερμανών τραπεζιτών να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. Τα αρνητικά επιτόκια, θα υποχρέωναν, κανονικά τις τράπεζες να διαθέσουν αυτά τα χρήματα στην Οικονομία. Το γερμανικό όμως επιχειρηματικό «κεφάλαιο», περιλαμβανομένου του «τραπεζικού»,  δεν έχει καμία διάθεση να επενδύσει χρήματα στην οικονομία, προτιμάει να τα κρύβει σε κάποιο «κελάρι», καθώς δεν τους ενδιαφέρει η ανάπτυξη της οικονομίας, αφετέρου εκεί τα χρήματα είναι σε μεγάλο βαθμό «μαύρα», και ενδεχομένως να προέρχονται από παράνομες συναλλαγές που ποτέ έτσι δεν θα εντοπιστούν, και τέλος δεν θέλουν την Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα να έχει την δυνατότητα της να τα αποθηκεύσει!
Αυτές όμως οι διαστάσεις, είναι που έχουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον! Η Γερμανική οικονομία σε αντίθεση με τις βαρύγδουπες δηλώσεις και το κούνημα του δακτύλου προς περιφερειακές χώρες, όπως προς την Ελλάδα από τον κύριο Σόιμπλε, είναι ακριβώς η καρδιά της φοροδιαφυγής αλλά και της διαφθοράς. Με όπλο μαύρα χρήματα που αποθηκεύονται κάπου σε κάποια θυρίδα, και εύκολα στη συνέχεια, κατά το δοκούν, μεταφέρονται με βαλιτσάκια είτε για να χρησιμοποιούνται για λαδώματα εταιριών και ιδιωτών για να κλείνουν οι δουλειές, ή στοιβάζονται σε υπεράκτιες χώρες, όπως γίνονταν τους παλιούς καλούς καιρούς! Παράλληλα, η Γερμανία έχει την ΕΚΤ μόνο για να «της κάνει την δουλειά», δηλαδή, για να χρηματοδοτεί μέσω ποσοτικής χαλάρωσης  με 20 δις μηνιαία το γερμανικό δημόσιο και τις μεγάλες του εταιρίες αγοράζοντας ομόλογά τους, διαθέτοντας πολύτιμη ρευστότητα από τις  ανύποπτες τσέπες των Ευρωπαίων φορολογουμένων! Εκμεταλλεύεται τα χρήματα της ΕΚΤ, και του Ευρωπαίου φορολογουμένου δηλαδή, αλλά δεν…αποθηκεύει χρήματα σε αυτή!

Ουσιαστικά, δηλαδή, η ΕΚΤ χρησιμοποιείται ως μοχλός ενδυνάμωσης της ήδη ισχυρής Γερμανικής οικονομίας, εις βάρος όλων των άλλων κρατών και των γερμανικών εταιριών εις βάρος των υπολοίπων εταιριών, απομυζώντας μετρητά από αυτή, και την ίδια στιγμή, οι Γερμανικές τράπεζες κάνουν ‘δικό τους κουμάντο’ σε αυτά τα χρήματα, εκτός ΕΚΤ! Θυμίζοντας, πρακτικές μαυραγοριτών, στην περίοδο της κατοχής, που έκρυβαν τα τρόφιμα, για να αγοράζουν ολόκληρα σπίτια προς ένα…σακί ρύζι! Ας μην εκπλαγούμε λοιπόν, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση βαδίζει όπου βαδίζει, κάτω από την γερμανική διοίκηση! Τα…χειρότερα δεν τα …έχουμε δει ακόμη!

* Ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία
Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου