Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017

Τι κατέθεσαν τα δύο πρώην μέλη της ΕΛΣΤΑΤ στη δίκη του Γεωργίου
Κάτω από τα δυνατά χειροκροτήματα του ακροατηρίου, πυρά ομαδόν δέχτηκε ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου, για τη διόγκωση του ελλείμματος του 2009, η οποία, σύμφωνα με τους μάρτυρες οδήγησε στα μνημόνια, όχι μόνο το πρώτο αλλά και όσα ακολούθησαν.

Λίγες ημέρες μετά την απαλλαγή του με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών από την κακουργηματική κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης για την υπόθεση αυτή, ο Ανδρέας Γεωργίου, αν και απών συγκέντρωσε ομοβροντία κατηγοριών για όλους τους χειρισμούς του στην εκτίμηση του δημόσιου χρέους όσο και για τις στενές σχέσεις του με το ΔΝΤ.

Η δίκη του πρώην ισχυρού άνδρα της ΕΛΣΤΑΤ ο οποίος παρότι αθωώθηκε πρωτοδίκως, βρίσκεται πάλι κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, μετά από έφεση της Εισαγγελίας, ξεκίνησε το πρωί κάτω από αποδοκιμασίες του ακροατηρίου στο πρόσωπό του.

«Προδότες, εξαγορασμένοι, καθάρματα, ελεεινοί, σαρκοφάγα» ήταν μόνο μερικοί από τους χαρακτηρισμούς στους οποίους ξέσπασε το ακροατήριο ακούγοντας τις καταθέσεις των πρώτων μαρτύρων κατηγορητηρίου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Η θέση στο ΔΝΤ που κρατούσε ο κ. Γεωργίου παράλληλα με αυτή του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ μέχρι το τέλος του 2010, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, καθώς και ο προσωπικός τόνος και η στενή σχέση του με τον Πωλ Τόμσεν, όπως μαρτυρούν οι επιστολές που αντάλλασαν μεταξύ τους, ενισχύουν, σύμφωνα με τους μάρτυρες, τις υποψίες για τον πραγματικό του ρόλο και το σκοπό που εξυπηρετούσε. Επιπλέον, η εν γένει συμπεριφορά που του καταλογίζουν ότι είχε στην ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία δεν συγκαλούσε καν το ΔΣ, παρότι είχε υποχρέωση, όπως στην περίπτωση του δημόσιου χρέους του 2009, όπου η απόφαση ελήφθη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μελών του ΔΣ της ΕΛΑΣΤΑΤ τα οποία μάλιστα είχαν επιλεγεί από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, αποτελούν τις «γκρίζες ζώνες» της εποχής Γεωργίου, όπως τονίζουν οι μάρτυρες. .
Τον πρώην πρόεδρο της Αρχής Ανδρέα Γεωργίου ως υπαίτιο για την ένταξη της Ελλάδας στα μνημόνια, έδειξαν τα πρώην μέλη της Αρχής Νίκος Λογοθέτης και Ζωή Γεωργαντά καταθέτοντας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων όπου ο κ. Γεωργίου δικάζεται για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση.

Η κατηγορία αφορά το ότι είχε διατηρήσει για μερικούς μήνες, μέχρι το τέλος του 2010 παράλληλα με την ιδιότητα του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και εκείνη του μέλους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο οποίο είχε εργαστεί επί σειρά ετών. Παράλληλα του αποδίδεται ότι δεν συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ αν και είχε σχετική υποχρέωση από το νόμο και ότι η απόφαση για την εκτίμηση του ελλείμματος για το δημόσιο χρέος ελήφθη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μελών του ΔΣ.

Ο κ. Γεωργίου κάθεται ξανά στο εδώλιο καθώς τον Δεκέμβριο του 2016 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Δ´ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας με την οποία αθωώθηκε από την κατηγορία.
Με την έναρξη της διαδικασίας το δικαστήριο δεν αποδέχτηκε την ένσταση της υπεράσπισης για απόρριψη της έφεσης ως μη αιτιολογημένης καθώς και το αίτημα τόσο του κ.Λογοθέτη όσο και της κ.Γεωργαντά να παρασταθούν ως πολιτική αγωγή.


«ΕΝΟΣ ΑΝΔΡΟΣ ΑΡΧΗ»
Πρώτος ξεκίνησε να καταθέτει ο κ. Λογοθέτης ο οποίος χειροκροτήθηκε από το ακροατήριο όταν είπε πως «Δεν είναι σωστό ότι ο Γεωργίου ευθύνεται για το πρώτο μνημόνιο, φταίει για όλα!»

Κατά τον μάρτυρα, από τη πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ με τη νέα της σύνθεση στις 3/8/10, όλα τα θέματα τα έθετε ο κ. Γεωργίου χωρίς να ακούει κανένα άλλο μέλος του Συμβουλίου. «Έφερνε τα θέματα και αποφάσιζε μόνος του. Δεν υπογράφαμε εμείς αποφάσεις. 
Και ξαφνικά, επειδή διαφωνούσαμε, σταμάτησαν οι συναντήσεις. 
Ο Γεωργίου είχε εξάρτηση και όφελος από το ΔΝΤ. Μέχρι τις 9/11/10 είχε εξάρτηση. Το όφελος ήταν να πάρει σύνταξη και υγειονομική ασφάλεια και να εισπράττει τον παχυλό μισθό του. Αν το είχε δηλώσει στους προέδρους της Βουλής στις 30/6/10 δεν θα γινόταν πρόεδρος. 
Ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου τον παρουσίασε ότι έχει παραιτηθεί».

Όπως είπε, μέχρι τέλος Οκτωβρίου του 2010 έπρεπε να υπολογιστεί το έλλειμμα 2009 καθώς η χώρα ήταν σε καθεστώς ελέγχου. «Η υποψία μας ήταν ότι ο Γεωργίου ήθελε τη διόγκωση του χρέους. Το έλλειμμα του 2009 ήταν το μόνο επιστημονικό εύρημα που θα μας εμπόδιζε να βγούμε στις αγορές και να έρθουν τα μνημόνια. Στο έλλειμμα του 09 έβαλαν 21 δις χωρίς να υπάρχει λόγος από τα swaps που είχε συνάψει ο Σημίτης για την ένταξή μας στο ευρώ, χωρίς να έχουν λήξει, μόνο και μόνο για να διογκωθεί το έλλειμμα. Προσπαθούσανε να βάλουν και άλλα μέσα στο έλλειμμα, να το φουσκώσουν. …Εμείς θέλαμε να γίνουν μελέτες, αλλά ο Γεωργίου μας παρεμπόδιζε».


Κατά τον κ.Λογοθέτη, η εκτίμηση του Γ.Γ. του ΥΠΟΙΚ τον Οκτώβρη του 2009 ήταν πως το έλλειμμα βρισκόταν στο 6%. «Όμως ο Παπακωνσταντίνου ουσιαστικά τον καθαίρεσε και διαβίβασε τον Απρίλη του 2010 εκτίμηση 12% στην EUROSTAT. Για να καταλήξουμε στο 13,6 του κ.Πλασκοβίτη. Όταν ξεκίνησε η διαδικασία ζητήσαμε τις μελέτες που έγιναν για να καταλήξει σε αυτή την εκτίμηση. Ουδέποτε δόθηκαν , προφανώς δεν υπήρχαν. Τελικά στις 9/11/10 ο κ. Γεωργίου ο οποίος ακόμα τελούσε υπό εξάρτηση από το ΔΝΤ, πήρε μόνος του το δικαίωμα να διαβιβάζει ο ίδιος τα στοιχεία. Σκοπός του ήταν να προσποριστεί και υλικό και ηθικό όφελος. Κατάφερε να γίνει ενός ανδρός αρχή».


ΖΩΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ: «ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟΨΗΦΙΟ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ»
Η Ζωή Γεωργαντά, από την πλευρά της, στατιστικός και καθηγήτρια Εφαρμοσμένης οικονομετρίας στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, και πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ μίλησε για την προβληματική συνεργασία της με τον κ. Γεωργίου και πως σκεφτόταν να παραιτηθεί. 
Ωστόσο, σημείωσε «Τη στιγμή που έβλεπα ότι μας έφερνε νούμερα από τον ουρανό που κανένας μας δεν υπέγραψε, τι να έκανα, να παραιτηθώ και να πάω να κοιμάμαι ήσυχη; Έφερνε ξένους νομικούς και οικονομικούς συμβούλους. Είχε μεγαλομανία με σκοπό τον προσπορισμό υλικού και ηθικού οφέλους. Ήθελε μετά την ΕΛΣΤΑΤ να πάει σε υψηλότερη θέση στην Ευρώπη…»

Κατά τη μάρτυρα «θα ήταν μονοψήφιο το έλλειμμα αν εισακουόμασταν τα μέλη του ΔΣ από τον Γεωργίου, με βάση τα στοιχεία που είχα. Θα είχαμε μπει στο πρώτο μνημόνιο που θα έληγε το 2013, δηλαδή θα παίρναμε μερικές δόσεις και θα τελειώναμε. Ούτε θα το νομιμοποιούσε το πρώτο μνημόνιο ούτε θα ακολουθούσε το δεύτερο».

Εισαγγελέας: Αν όλα αυτά που λέτε ισχύουν τότε μιλάμε για πανευρωπαϊκή συνωμοσία. Απευθυνθήκατε σε κάποιο ευρωπαϊκό όργανο;

Μάρτυρας: Χρειάζεται αμετάκλητη απόφαση ελληνικού δικαστηρίου».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 18 Ιουλίου.

ΠΗΓΗ: pronews.gr


Τόσο πατριώτες....

Σήμερα δινόταν μία μάχη.
Γινόταν μια Δίκη που είχε σχέση με την πατρίδα και με τη βασική αιτία που η χώρα μας οδηγήθηκε αδίκως στο καθεστώς των μνημονίων.
Το Εφετείο Αθηνών εξέταζε την έφεση της Ζωής Γεωργαντά και του Νίκου Λογοθέτη, κατά της αθωωτικής απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών του Ανδρέα Γεωργίου, για παράβαση καθήκοντος.
Σήμερα ξαναδικαζόταν ο άνθρωπος που ήταν παράλληλα επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και πρωτοκλασάτο μέλος του ΔΝΤ, ο άνθρωπος που αρνούνταν να κάνει συμβούλια στην Στατιστική Αρχή όπως ορίζει ο νόμος επειδή έτσι γούσταρε, δικαζόταν ο άνθρωπος που δημιούργησε τα πλαστά στοιχεία τα οποία και χρησιμοποίησαν Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου και οδήγησαν μια χώρα στην καταστροφή.
Σήμερα όμως, την ώρα που εκδικαζόταν ένα μείζον Εθνικό ζήτημα, παρόντες εκεί ήταν οι δύο ήρωες που τόλμησαν αγνοώντας τις απειλές εξωτερικών και εσωτερικών παραγόντων να διαλευκάνουν την υπόθεση και ο απλός, ο αδικημένος λαός.
Δεν ήταν εκεί, ούτε τα κανάλια να κάνουν ζωντανές συνδέσεις, ούτε οι μεγαλοδημοσιογράφοι να καλύψουν το γεγονός, ούτε και τα πολιτικά πρόσωπα, αυτοί οι ψευτοπατριώτες των 8.000 ευρώ μηνιαίως, που υπογράφουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα θανατικές καταδίκες.
Όλοι αυτοί που αφού δεν είχαν το κουράγιο να κυνηγήσουν την υπόθεση, τουλάχιστον να έδειχναν τη συμπαράσταση τους στους δύο ανθρώπους που η πατριωτική συνείδηση τους, λειτουργεί στο έπακρον.
Αλλά όπως είπαμε, εκεί ήταν παρόν ο απλός λαός.
Και αυτό ήταν το παρήγορο.
Ο κόσμος ο οποίος έχει καταλάβει τί έχει γίνει και είτε με επευφημίες προς τη Ζωή Γεωργαντά και τον Νίκο Λογοθέτη, είτε με αποδοκιμασίες κατά των δικηγόρων και των υπαλλήλων της Eurostat, έστειλαν το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.
Ένα ηχηρότατο, πατριωτικό μήνυμα.
Και ίσως είναι καλύτερα έτσι.
Γιατί εμείς απ΄τον κόσμο που δεν ήξερε περιμένουμε να καταλάβει.
Οι πολιτικοί, ανεξαρτήτου κόμματος, ξέρουν τα πάντα.
Απλά δείχνουν πως δεν καταλαβαίνουν.
Άλλοι διότι είναι μπλεγμένοι στην υπόθεση και κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για εσχάτη προδοσία και άλλοι γιατί είναι νάνοι και δεν είναι ικανοί να φυλάξουν ένα κοπάδι πενήντα προβάτων.
Όχι τις τύχες της πατρίδας.
Πάντως όπως και να ΄χει, σήμερα βγήκαν πολύτιμα συμπεράσματα.
Συμπεράσματα που θα καθορίσουν το μέλλον.
ΠΗΓΗ: NewDemocracy.gr            
  • Σκέψου...δεν είναι παράνομο ακόμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου