Όταν του τέθηκε το ερώτημα, από τον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, ο Φιλιπό απάντησε:
«Θα πληρώνετε, πιθανότατα σε έναν χρόνο, με φράγκα, με το νέο φράγκο. Όχι με το παλιό, θα είναι ένα νέο εθνικό νόμισμα».
Η Λεπέν είχε μιλήσει την Κυριακή για το «εθνικό νόμισμα» που θα αποκτήσει η Γαλλία αν αναλάβει η ίδια την προεδρία. Είπε μάλιστα ότι αυτό το «εθνικό νόμισμα» θα χρησιμοποιείται για τις καθημερινές αγορές ενώ το ευρώ, ως «κοινό νόμισμα» θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από «τις μεγάλες επιχειρήσεις που ασχολούνται με το διεθνές εμπόριο».
Ο Φιλιπό είπε σήμερα ότι οι Γάλλοι δεν πρέπει να έχουν καμία αμφιβολία ότι θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για το τέλος του ευρώ ως κοινού νομίσματος. Μετά τις διαπραγματεύσεις, σε έξι με επτά ή οκτώ μήνες, θα διεξαχθεί «δημοψήφισμα ώστε οι Γάλλοι να κρίνουν τη συμφωνία που θα έχει επιτευχθεί», πρόσθεσε.
Η Λεπέν έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι θα ξεκινήσει διαπραγμάτευση με την ΕΕ ώστε «να αποκαταστήσει την οικονομική κυριαρχία» της Γαλλίας.
Αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση αυτή –όπως υπολογίζει, μέσα σε έξι μήνες– θα προκηρυχθεί δημοψήφισμα για την παραμονή της Γαλλίας στην ΕΕ.