Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016

Έργο Πολιτών: Η... μητέρα των ΜΚΟ με υπογραφή Κώστα Καραμανλή

Συντάκτης: 
Κατηγορία: Πολιτική | 0 σχόλια
Οι αποκαλύψεις για το... χορό εκατομμυρίων ευρώ με τις ανεξέλεγκτες κρατικές χρηματοδοτήσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων χωρίς απόδοση λογαριασμών και έργου δεν έχουν τελειωμό...
Μία από τις ΜΚΟ που πολλοί χαρακτηρίζουν ως “μητέρα της αμαρτίας” φέρει την επωνυμία “Έργο Πολιτών”, η οποία μάλιστα δημιουργήθηκε με υπογραφή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού.

Η “Εργο Πολιτών” δημιουργήθηκε το 2005 και ο ρόλος της ήταν η καταγραφή των εθελοντικών οργανώσεων στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη το κίνημα εθελοντισμού που δημιουργήθηκε μετά από τους Ολυμπιακούς αγώνες.
Εξι χρόνια αργότερα η συγκεκριμένη οργάνωση, όπου κανένας δεν μπήκε στον κόπο να καταγράψει το δικό της έργο, έκλεισε βουτηγμένη στα χρέη και την παράτυπη διαχείριση κρατικών χρηματοδοτήσεων, χωρίς να έχει να παρουσιάσει έργο. Οταν έκλεισε η “Εργο Πολιτών”, χρωστούσε 536.252,50 ευρώ.
Όπως αναφέρει το “Εθνος”, πρόεδρος της συγκεκριμένης ΜΚΟ είχε διοριστεί ο καθηγητής Πανεπιστημίου και δημοσιογράφος Στέλιος Συρμόγλου, ο οποίος διαχειρίστηκε περίπου 10 εκατ. ευρώ. Από αυτά, περίπου τα μισά αφορούσαν μισθοδοσίες και αμοιβές συνεργατών.
Το σύνολο των κονδυλίων προέρχονταν από κρατικό χρήμα, αφού έως τον Απρίλιο του 2011 όπου έκλεισε, είχε εξασφαλίσει μόνο 154.000 ευρώ από χορηγίες ιδιωτικών εταιρειών.
Σε έξι χρόνια, η συγκεκριμένη ΜΚΟ μετείχε σε περίπου 45 δράσεις, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν συνέδρια και ημερίδες. Παράλληλα κατέγραψε 8.500 εθελοντικές οργανώσεις, από τις οποίες μόνο οι 4.500 βρέθηκαν στην Ελλάδα.


Μάλιστα, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης είχε διατάξει έρευνα, στην οποία διαπιστώθηκαν σωρεία παρατυπιών στις προσλήψεις, απευθείας αναθέσεις και υπέρογκες αποδοχές μελών του ΔΣ και όλα αυτά λίγο πριν κλείσει η εταιρία.
Σύμφωνα με το πόρισμα που επικαλείται το “Εθνος”, διαπιστώθηκαν απευθείας αναθέσεις για ποσά άνω των 80.000 ευρώ σε εταιρείες μηχανογραφικού υλικού, ενώ το τμήμα διοικητικής και οικονομικής υποστήριξης δεν εξέδιδε εντάλματα πληρωμής και δεν μπορούσε να γίνει ακριβής έλεγχος δαπανών.
Όσον αφορά τα γραφεία που στεγάζονταν η εταιρία, ήταν 703 τετραγωνικών μέτρων, το ενοίκιο κόστιζε 16.500 ευρώ τον μήνα, ενώ η “Εργο Πολιτών” είχε στην κατοχή της αυτοκίνητο 2.000 κυβικών αξίας 44.000 ευρώ που χρησιμοποιούσε ο πρόεδρος! Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή των γραφείων από δημοσιεύματα του 2010. Σύμφωνα με αυτά, στο γραφείο του προέδρου οι τοίχοι ήταν διακοσμημένοι με εγγλέζικες ταπισερί, υπήρχε πλούσια συλλογή από ξυλόγλυπτα, ένα τηλεσκόπιο κι ένας υγραντήρας με κουβανέζικα πούρα.

Η ΜΚΟ “Έργο Πολιτών” έκανε δημοσκοπήσεις κόστους 35.000 ευρώ και διοργάνωνε εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων. Ενδεικτικό της σπατάλης χρημάτων είναι η περίπτωση μόνος μίας έκθεσης φωτογραφίας στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, το 2008 η οποία κόστισε περισσότερα από 50.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου