Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο - Με 152 «ναι» Ταμείο και "κόφτης"


Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο - Με 152 «ναι» Ταμείο και "κόφτης"

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης από την Ολομέλεια της Βουλής. Ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν Ν.Δ., Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 153 υπέρ, 145 κατά και δύο απουσίες (Άδωνις Γεωγιάδης από Ν.Δ. και Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι).
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου δεν ήταν παρούσα στην πρώτη ανάγνωση. Στη δεύτερη ανάγνωση η κα Κατριβάνου ψήφισε «ναι» επί της αρχής αλλά όχι στα άρθρα για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και στην τροπολογία για τον δημοσιονομικό "κόφτη".  Έτσι τα συγκεκριμένα άρθρα εγκρίθηκαν με 152 ψήφους. Για την ώρα το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέει πως το γεγονός ότι η κυρία Κατριβάνου ψήφισε «ναι» επι της αρχής δεν οδηγεί άμεσες εξελίξεις για την διαγραφή της.
Οι ίδιες πηγές, όπως μεταδίδει το protothema.gr, αναφέρουν ότι η ηγεσία του κόμματος αναμένει τις επόμενες ημέρες την παραίτησή της και αν αυτή δεν υπάρξει τότε ενδεχομένως να συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα προκειμένου να λάβουν αποφάσεις. Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση παραίτησης της κυρίας Κατριβάνου την θέση της θα πάρει ο κ. Γιώργος Κυρίτσης.
Μίνι θρίλερ και με την βουλευτή κα Αννα Βαγενά, η οποία προς στιγμή εμφανίστηκε απούσα κατά την πρώτη ανάγνωση αλλά επανήλθε και ψήφισε «ναι».  
Λίγο νωρίτερα, πανηγυρικό κλίμα προκειμένου να εμψυχώσει την κοινοβουλευτική του ομάδα επιχείρησε να δημιουργήσει ο κ. Αλέξης Τσίπρας προαναγγέλλοντας ότι θα αποσύρει ορισμένα μέτρα που ο ίδιος κατέθεσε πριν από ένα εικοσιτετράωρο με τροπολογίες.
Ο πρωθυπουργός κράτησε για το τέλος της ομιλίας του την «έκπληξη» προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - που μάλλον μοιάζει με επικοινωνιακό τρικ - ανακοινώνοντας ότι το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθεί ειδικό ταμείο – «δότης» όπως το αποκάλεσε – προκειμένου να αποταμιευτούν 700 εκατ. ευρώ από την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Με τα χρήματα αυτά υποσχέθηκε να αποσύρει το μέτρο που μόλις χθες κατέθεσαν οι αρμόδιοι υπουργοί και σε λίγες ώρες θα ψηφίσουν οι βουλευτές για την αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ και για το «πάγωμα» της μισθολογικής ωρίμανσης των ειδικών μισθολογίων.
Στον επίλογό του δε απευθύνθηκε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και με δραματικό τόνο επισήμανε τους λόγους που δεν πρέπει να ανατραπεί η κυβέρνηση.
Οι πολιτικές σας δεν παραπέμπουν στη Σουηδία, αλλά στη Βενεζουέλα, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ που εξαπέλυσε σκληρή, προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής.
Αναφερόμενος σε παλαιότερη αναφορά του πρωθυπουργού περί αυταπατών είπε: "δεν ξέρω τι είναι χειρότερο, ένας ψεύτης πρωθυπουργός ή ένας αυταπατόμενος πρωθυπουργός που δεν αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω του. Είτε ψεύτης είτε αυταπατόμενος δεν αξίζει να είσαστε πρωθυπουργός αυτής της χώρας...Οι Έλληνες έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από τον πρωθυπουργό τους. Εκτός όμως από την αυταπάτη υπήρξε και οργαωμένη πολιτική απάτη. Η χυδαιότερη επιχείρηση πολιτικής απάτης που έγινε ποτέ".
Με επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή και ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι μιλά για μεταρρυθμίσεις «δίχως να εξηγείτε ποιες είναι αυτές. Δεν τολμάτε να προτείνετε. Λέτε όχι σε αυτά που ψηφίσατε».
«Λέτε ότι έχετε τον τρόπο να πάτε το πλεόνασμα στο 2% και την ανάπτυξη στο 4%, οι κυβερνήσεις σας όμως κατάφεραν το αντίθετο» συνέχισε την επίθεση: «Συσσωρευμένη ύφεση από το 2009, στο 25%, ανεργία από το 9,6% στο 27,5% Που ήσασταν; Ποιος κυβερνούσε τη χώρα»;
Με τη σφραγίδα των 153 της συγκυβέρνησης αυξάνεται ο ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ, τα καύσιμα, τα τσιγάρα και πουλιούνται ακόμα και «πράσινα» δάνεια
Τι κι αν ο Αλέξης Τσίπρας δεσμευόταν προεκλογικά οτι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ. Όπως αποδεικνύεται η κατάργηση του φόρου αυτού όχι μόνο αποτελεί άλλη μια από τις αυταπάτες του σημερινού πρωθυπουργού αλλά θα είναι και η πρώτη «κεραμίδα» που θα πέσει σε 800.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν έως και 3.400 ευρώ περισσότερα.
Πλέον, από φέτος, θα πληρώνουν συμπληρωματικό φόρο και όσοι έχουν ακίνητα αντικειμενικές αξίας 200.000-300.000 ευρώ​ (​"πιάνει" και όσους έχουν ένα σπίτι σε μια μεσαία περιοχή). Αλλά δεν φτάνει αυτό: η κυβέρνηση προχωρεί σε αύξηση και των συντελεστών φορολόγησης στα οικόπεδα, αλλά και στον συμπληρωματικό φόρο (100% ως 200% για τους περισσότερους)!
Για πρώτη φορά θα επιβληθεί συμπληρωματικός φόρος και σε όσους έχουν αγροτεμάχια. Και για πρώτη φορά επιβάλλεται και Τέλος 0,1% για εταιρίες που ιδιοχρησιμοποιούν δικά τους ακίνητα. Οι αλλαγές ισχύουν αναδρομικά από 1.1.2016 και θα φανούν με τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ, που θα πληρωθούν το φθινόπωρο και το χειμώνα.
Δεύτερο χτύπημα η αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24%
Σε λίγες ημέρες, από 1ης Ιουνίου, αυξάνεται ο υψηλός συντελεστής του ΦΠΑ από το 23% στο 24% παρασύροντας προς τα πάνω τις τιμές σε τρόφιμα, ποτά, αυτοκίνητα, ηλεκτρικές συσκευές, τσιγάρα και προϊόντα καπνού, ρούχα και παπούτσια, εισιτήρια ΜΜΜ και κόμιστρα τάξι.
Παράλληλα 11 νησιά χάνουν την έκπτωση ΦΠΑ εν μέσω τουριστικής περιόδου στραγγαλίζοντας επαγγελματίες και κατοίκους σε Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο.
Τρίτο χτύπημα η αύξηση στα καύσιμα
Η κυβέρνηση βάζει «φωτιά» στο πετρέλαιο θέρμανσης καθώς από τις 15 Οκτωβρίοιυ αυξάνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης κατά 50 ευρώ, από τα 230 στα 280 ευρώ, αύξηση που πρακτικά σημαίνει ότι με τα σημερινά δεδομένα των διεθνών τιμών, η τιμή θα αυξηθεί από τα 75 λεπτά στα 81 λεπτά το λίτρο.
Και σαν να μην φτάνει αυτό λίγους μήνες αργότερα, από τον Ιανουάριο του 2016 η πρώτη φορά αριστερά αυξάνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στη βενζίνη βάζοντας «καπέλο» 5 λεπτών ανά λιτρο μετα σημερινά επίπεδα τιμών και 8 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης.
Την ίδια περίοδο όσοι καπνίζουν θα κληθούν να πληρώσουν κατά 30-50 λεπτά το πακέτο στα τσιγάρα ενώ στο απυρόβλητο δεν θα μείνουν και όσοι έχουν επιλέξει το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Μπαίνει, επίσης, χαράτσι στον καφέ, σε όλες τις σταθερές τηλέφωνικές συνδέσεις - αντί μόνο για όσες έχουν και σύνδεση στο διαδίκτυο - και αυξάνουν από 10% σε 15% στην παρακράτηση φόρου για εισοδήματα από μερίσματα
Τέταρτο χτύπημα ξεπουλάνε και τα πράσινα δάνεια στα funds
Από τη λαίλαπα που εξαπολύει η κυβέρνηση δεν γλιτώνουν ούτε οι δανειολήπτες και μάλιστά και αυτοί που είναι ενήμεροι, έχουν, δηλαδή, «πράσινα» δάνεια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τον Ιούνιο αρχίζουν οι πρώτοι 5.000 πλειστηριασμοί ενώ στο στόχαστρο των τραπεζών θα βρεθούν μέσα στο 2016 έως 30.000 δανειολήπτες, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Real News.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου