Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Τι περιλαμβάνει η μυστική συμφωνία Σόιμπλε - Τόμσεν για την Ελλάδα


Translate this page: EN FR DE ES RU AR
Στο «διευθυντήριο» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διακριτικά αλλά εντατικά ΔΝΤ και Βερολίνο «κόβουν και ράβουν» τη μυστική συμφωνία για το ελληνικό χρέος.
Μία λύση, που να ικανοποιεί μεν τις απαιτήσεις του Ταμείου ώστε να γίνει το χατίρι της Γερμανίας και να παραμείνει στο πρόγραμμα, αλλά να μπορεί παράλληλα να είναι εύκολα αποδεκτή από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.
O ρόλος του ΔΝΤ
Το Ταμείο, σύμφωνα με καθημερινή εφημερίδα, θα είναι εμφανώς ισχυροποιημένο, αφού οι Ευρωπαίοι το θέλουν, οι Έλληνες το αποδέχονται και όλοι στηρίζουν τη συμμετοχή του και δημοσίως, εκ των πραγμάτων φαίνεται να αναλαμβάνει ρόλο-κλειδί στα κρίσιμα μέτωπα των διαπραγματεύσεων, οι οποίες δύσκολα θα αποδειχθούν μια σύντομη διαδικασία, όπως μαρτυρούν τελευταίες ενδείξεις.
Δεν είναι τυχαία η συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ, που τοποθετεί την ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, κτυπώντας «καμπανάκια» στην Αθήνα. Σύμφωνα με την Ημερησία Από την πλευρά της η Αθήνα επιμένει πως αφού υπάρχει καλή θέληση, όπως εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών πως υπάρχει μετά την ευρωπαϊκή εκστρατεία που έκανε, θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία ακόμη και σε τέσσερις εβδομάδες.
Πιέζουν για το ασφαλιστικό
Πιο σκληρό σχέδιο για το ασφαλιστικό θέλουν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Πολ Τόμσεν, προκειμένου αυτό να αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό και τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες καθημερινής εφημερίδας, το ζήτημα του ασφαλιστικού το χειρίζεται προσωπικά ο Πολ Τόμσεν, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου να δίνει αναφορά απευθείας στην Κριστίν Λαγκάρντ, έχοντας περιορίσει την επικεφαλής των ελεγκτών, Ντέλια Βελκουλέσκου.
Χαρακτηριστική είναι η φράση που χρησιμοποίησε πηγή των δανειστών, σχολιάζοντας το κείμενο των 170 σελίδων που παρέδωσε η κυβέρνηση, λέγοντας «Ζητήσαμε αγελάδα, μας έφεραν γάτα», αντικατοπτρίζοντας την έκταση των αλλαγών και των ύψος των περικοπών που επιθυμούν οι δανειστές στο ασφαλιστικό.
Πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι ο κ. Τόμσεν θεωρεί ανεπαρκή την πρόταση της ελληνικής πλευράς και ότι όπως έχουν τα πράγματα το Ταμείο δεν μπορεί να μετάσχει στο πρόγραμμα. Παράλληλα, κάνοντας επαφές με Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, ακολουθώντας το πρόγραμμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου αυτή την εβδομάδα, θέλησε να ανιχνεύσει τις διαθέσεις των εταίρων για την ελάφρυνση χρέους που θα μπορούσαν να προσφέρουν στην Αθήνα, αν η ελληνική κυβέρνηση αποδεχθεί ένα πιο σκληρό ασφαλιστικό.
Ο στόχος του Πολ Τόμσεν είναι τριπλός, καθώς επιθυμεί τη υιοθέτηση μίας πιο φιλόδοξης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα, τη συμφωνία με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα μέσω ήπιας αναδιάταξης των λήξεων του ελληνικού χρέους μετά από το 2021 και την επανεκλογή της Λαγκάρντ καθώς η θητεία της στη θέση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ λήγει τον Ιούλιο.
Η τελευταία θέλει να αποδείξει στους επικριτές της στο Ταμείο, για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, ότι δεν είναι διατεθειμένη να ρίξει άλλα λεφτά σε ένα... βαρέλι δίχως πάτο.
- See more at: http://www.pronews.gr/portal/20160117/%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B7%CF%83-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%B1/%CF%84%CE%B9-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B2%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%8C%CE%B9%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%B5-%CF%84%CF%8C%CE%BC%CF%83%CE%B5%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1#sthash.rGSMBanV.n86WCgQQ.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου