Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Νέα βουτιά της μετοχής της Deutsche Bank λόγω hedge funds






Διαβάστε σχετικά για Deutsche BankWall StreetΜετοχέςΧρηματιστήριο,
Βουτιά έως και 9% καταγράφει την Πέμπτη η μετοχή της Deutsche Bank στο Xρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά την απόφαση δέκα επενδυτικών κεφαλαίων να μειώσουν την έκθεσή τους στη γερμανική τράπεζα.
Η κατάσταση της γερμανικής τράπεζας έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία, καθώς οι επιπτώσεις της κατάρρευσής της θα επιφέρουν σεισμικές δονήσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Η κίνηση εκλήφθη από τις αγορές ως καθαρή ένδειξη πως η ανησυχία για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα κορυφώνεται.
Πάντως, συμφώνα με το πρακτορείο Bloomberg, για την ώρα 200 μεγάλοι πελάτες της Deutsche Bank διατηρούν στάση αναμονής, με εκπρόσωπο της εταιρείας να εκφράζει την πεποίθηση ότι «η μεγάλη πλειονότητά τους έχει πολύ καλή γνώση της σταθερής οικονομικής κατάστασης της τράπεζας».
Η γερμανική κυβέρνηση «δεν ετοιμάζει κάποιο σχέδιο διάσωσης» για την Deutsche Bank, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα. Εντούτοις, αναλυτές θεωρούν βέβαιη την εκπόνηση σχεδίων για τη διάσωσή της τράπεζας.
Το τελευταίο διάστημα η μετοχή της γερμανικής τράπεζας έχει κατακρημνιστεί και έφτασε σε ιστορικά χαμηλά, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει πρόστιμο 14 δισεκ. δολαρίων, στο πλαίσιο έρευνας για τιτλοποιημένα δάνεια από την τράπεζα την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, αν και το ποσό αναμένεται ότι τελικά θα είναι μικρότερο.
ΠΗΓΗ: skai.gr

Η μεγάλη πτώση της μετοχής της Deutsche Bank ωθούσε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυο μηνών καθώς εντάθηκαν οι ανησυχίες για την σταθερότητα της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας μετά από δημοσίευμα για εγκατάλειψή της από hedge funds που είναι πελάτες της.

Η μετοχή της Deutsche Bank υποχωρούσε 4,09% στα 10,450 ευρώ στις 12:51 μ.μ. ώρα Ελλάδος, έχοντας πέσει κάτω από τα 10 ευρώ στα 9,9 ευρώ νωρίτερα για πρώτη φορά.
Η Deutsche Bank έχει χάσει το 25% της χρηματιστηριακής της αξία αυτό τον μήνα και πάνω από το 50% από την αρχή της χρονιάς.
Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Euro Stoxx 50 υποχωρούσε 1,36%.
Η σημερινή μεγάλη πίεση στη μετοχή της Deutsche Bank αποδίδεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που ήθελε μερικά από τα hedge funds, τα επιθετικά αμοιβαία κεφάλαια, που είναι πελάτες της τράπεζας να μεταφέρουν το ρευστό και τις μπίζνες τους σε άλλες τράπεζες.
Το τελευταίο είναι ενδεικτικό της έλλειψης εμπιστοσύνης προς την Deutsche Bank από αντισυμβαλλόμενους σύμφωνα με ξένους αναλυτές.
Το ενδεχόμενο να χρειασθεί η τράπεζα να προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αν οι ΗΠΑ επιμείνουν στην επιβολή μεγάλου προστίμου για την πώληση τοξικών προϊόντων στο παρελθόν έχει θορυβήσει τους μετόχους και ομολογιούχους της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας.
Ταυτόχρονα, η βουτιά της μετοχής της Deutsche Bank έχει συμπαρασύρει την Commerzbank και τις μετοχές άλλων τραπεζών στη Γερμανία και σ’ άλλες χώρες της Ευρωζώνης, π.χ. Credit Agricole, αναδεικνύοντας το συστημικό ρίσκο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.
Αναλυτές αποδίδουν επίσης την διολίσθηση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου στο χαμηλότερο επίπεδο των δυο τελευταίων μηνών στις ανησυχίες για την χρηματοοικονομική κατάσταση της Deutsche Bank.
Βερολίνο: Δεν συζητήθηκε με τον Ομπάμα
Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν συζήτησαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεφωνικής τους επικοινωνίας την απαίτηση των αμερικανικών αρχών από την Deutsche Bank για την καταβολή προστίμου έως 14 δισεκ. δολαρίων, δήλωσε Γερμανίδα εκπρόσωπος σήμερα.
«Η συζήτηση με τον Ομπάμα αφορούσε την Ουκρανία και τη Συρία και όχι άλλα θέματα», δήλωσε η εκπρόσωπος σε τακτική συνέντευξη τύπου στο Βερολίνου ερωτηθείσα για το εάν αναφέρθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα στην τηλεφωνική επικοινωνία.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε: «Δεν κάνουμε κανένα απολύτως σχόλιο για οποιαδήποτε εικασία σε σχέση με την Deutsche Bank». Η γερμανική κυβέρνηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα διέψευσε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο επεξεργάζεται σχέδιο διάσωσης για την τράπεζα.
Πηγή: ΕΡΤ-ΑΠΕ
Ρεπορτάζ; Δημήτρης Κοντογιάννης, Μιχαήλ Γελαντάλις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου