Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Χτύπησε καί πάλι τό Μητσοτακέ'ι'κο. Ενώ με έρανο προσπαθούν να σώσουν τη μνήμη καί τό σπίτι του Νικηταρά, ενώ τό σπίτι τού Μπακογιάννη , θά γίνει μουσείο μέ 647. 746,75 ευρώ,λεφτά του ΕΣΠΑ, δηλαδή τού Ελληνικού λαού.



Με έρανο προσπαθούν να σώσουν τη μνήμη του Νικηταρά!

Δημοσίευση: Σεπτέμβριος 26, 2016

Απλοί πολίτες, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, προσπαθούν με έρανο να συγκεντρώσουν το αναγκαίο ποσό για να σωθεί το σπίτι που γεννήθηκε ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Νικηταράς. Απούσα η πολιτεία! Την τελευταία στιγμή σώθηκε το ιστορικό μνημείο από το να γίνει εξοχικό!
Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της ιστορίας που αφορούν το σπίτι που γεννήθηκε ο ήρωας της επανάστασης του 1821, Νικηταράς. Λεπτομέρειες που έρχονται στο φως μετά τη δημοσιοποίηση από το messiniapress των φωτογραφιών που δείχνουν τη σημερινή κατάσταση του σπιτιού. Το οίκημα έχει αφεθεί στο έλεος του θεού επί δεκαετίες καθώς κανένας και καμία έκφανση του κράτους (υπουργείο πολιτισμού, δήμος Καλαμάτας, Περιφέρεια Πελοποννήσου) ή η Μητρόπολη Μεσσηνίας ή κάποιος οικονομικός παράγοντας του Νομού δεν ενδιαφέρθηκαν για να σωθεί το κτίριο και να μετατραπεί σε μουσείο και τόπος μνήμης για τις νέες γενιές. Μόνο οι απλοί πολίτες ενδιαφέρθηκαν και με τη διενέργεια εράνου προσπαθούν να σώσουν το σπίτι που γεννήθηκε ο Νικηταράς.
Το ιστορικό
Το σπίτι πέρασε με τα χρόνια στους απογόνους της οικογένειας. Με το πέρασμα των ετών οι ιδιοκτήτες έχασαν την επαφή τους με τη Νέδουσα και κανείς δεν ήξερε που βρίσκονταν. 15 με 20 χρόνια πριν, διηγούνται γνώστες της ιστορίας, ο δήμος Καλαμάτας και η Μητρόπολη Μεσσηνίας προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες του οικήματος, προκειμένου να αγοραστεί αυτό και να μετατραπεί σε μουσείο. Η προσέγγιση όμως δεν είχε θετικά αποτελέσματα. Κάπου εκεί σταμάτησε κάθε ενδιαφέρον. Το 2014, τυχαία, έφτασε στα αυτιά των κατοίκων ότι το σπίτι που γεννήθηκε ο Νικηταράς είναι προς πώληση και, μάλιστα, είχαν βρεθεί και ενδιαφερόμενοι. Είχαν σχεδιάσει μάλιστα να το ανακαινίσουν και να γίνει μια δεύτερη κατοικία για τον αγοραστή, κάτι σαν εξοχικό! Το χωριό αναστατώθηκε καθώς βρέθηκε μπροστά στο ενδεχόμενο να χαθεί μια για πάντα το ιστορικό οίκημα. Ορισμένοι κάτοικοι προσπάθησαν να βρουν λύση. Προσέγγισαν τον ιδιοκτήτη και απέτρεψαν την σχεδόν συμφωνημένη αγορά. Αγόρασαν οι ίδιοι το σπίτι για λογαριασμό του χωριού, για λογαριασμό της ιστορίας. Το αντίτιμο; Κάτι λιγότερο από 20.000 ευρώ! Από το τέλος του 2014 και μετά, οπότε και έγινε αυτή η αγορά, αρχίζει ένας αγώνας των κατοίκων της περιοχής και του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεδουσαίων. Μη έχοντας βοήθεια και μη έχοντας τι άλλο να κάνουν διενεργούν έρανο για να συγκεντρώσουν τα χρήματα που αφορούσαν την αγορά του σπιτιού και την ανακατασκευή του. Έτσι φτάνουμε στο καλοκαίρι του 2016 οπότε και έχουν συγκεντρωθεί περίπου 10.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα δίνονται για την αγορά του οικήματος. Απομένουν άλλα 8.000 ευρώ περίπου για να εξοφλήσουν το «χρέος» τους στην ιστορία. Και αυτά, παρά το γεγονός ότι έχουν τη δέσμευση του δήμου της Καλαμάτας ότι θα συνδράμει, προσπαθούν να τα συγκεντρώσουν μέσω εράνου. Και ευελπιστούν ότι σε λίγες μέρες από σήμερα θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανακαίνιση του σπιτιού που γεννήθηκε ο ήρωας Νικηταράς. Με την ελπίδα ότι εκεί θα υπάρχει μια «ζωντανή» απόδειξη της ιστορίας του τόπου μας.

Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μπακογιάννη η ένταξη του έργου «Κέντρο Σύγχρονης Δημοκρατικής Ιστορίας» του Δήμου Καρπενησίου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας προϋπολογισμού 647.746,75 ευρώ. ... 

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.logiosermis.net/2016/09/blog-post_21.html#.V-pQ3FSLTIU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου