Του Παναγιώτη Στάθη 
Μόλις 3 μέρες πριν κατέλθει εκ νέου υποψήφιος (με μεγάλες πιθανότητες να επανεκλεγεί) για την θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, μια πειθαρχική ποινή για μη υπηρεσιακό ζήτημα (όχι δηλαδή χειρισμό δικογραφίας ή άλλο τέτοιου τύπου παράπτωμα) απαγορεύει στον Ισίδωρο Ντογιάκο να συμμετάσχει στις εκλογές και ουσιαστικά τον καθαιρεί από τη θέση που σε άλλη περίπτωση θα κατείχε μέχρι τα τέλη του μήνα. 
Η πειθαρχική αυτή ποινή στέρησης μισθού για 40 ημέρες, λόγω προσβολής της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, είναι κατά πολλούς -που καταλογίζουν στην κυβέρνηση διάθεση ποδηγέτησης της δικαιοσύνης- η τελευταία πράξη σε μια κούρσα που ξεκίνησε πριν από 21 μήνες και την είχε περιγράψει ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλος:  "Είναι γεγονός ότι το παλαιό σύστημα αντιστάθηκε και αντιστέκεται και παλεύει απεγνωσμένα να μπλοκάρει, σε όλους τους τομείς, τον αγώνα για εξυγίανση. Όμως ο πόλεμος που διεξάγουμε κατά της διαφθοράς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και αμείωτη πυγμή. 'Αλλες μάχες έχουν κερδηθεί άλλες όμως μένει να κερδηθούν".
Οι προϊστάμενοι 
Το ερώτημα είναι αν ο Ντογιάκος, ένας εισαγγελέας που έχει χειριστεί πολλές δύσκολες δικογραφίες (π.χ την πρόταση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής) εκπροσωπεί το παλιό στα της δικαιοσύνης με όσα "κακά" χρεώνει σε αυτό το παλιό η νυν κυβέρνηση. Η αλήθεια είναι πως ο "έκπτωτος" πλέον προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, δεν βρέθηκε ποτέ στο ίδιο μήκος κύματος με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης και την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου. Το γεγονός λοιπόν ότι κατείχε μια τόσο νευραλγική θέση, όπως κατέχουν όλοι οι εκλεγμένοι προϊστάμενοι των Εισαγγελιών και των Πρωτοδικείων, ήταν προφανώς ένα αγκάθι, που για κάποιους έπρεπε να αφαιρεθεί. Πίσω δε από κάθε ιστορία υπάρχει και μια προσωπική νότα. Ισως λίγοι γνωρίζουν πως κάποτε ο Ισίδωρος Ντογιάκος  είχε αναμετρηθεί προσωπικά με τον Δημ. Παπαγγελόπουλο, όταν διεκδίκησαν και οι δυο ως εισαγγελείς, τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Τη θέση κατέλαβε ο κ. Παπαγγελόπουλος, με την ψήφο των συναδέλφων του αλλά λέγεται πως από τότε ο πάγος δεν έλιωσε ποτέ. 
Το "παράπτωμα" 
Αυτό που σχολιάζεται αρνητικά πάντως είναι ο χρόνος στον οποίο τοποθετήθηκε η πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του. Μόλις 3 μέρες πριν τις εκλογές  αφού πέραν του ότι χάνει τη θέση του ως προϊστάμενος στην Εισαγγελία Εφετών, δεν μπορεί να θέσει και υποψηφιότητα στις εκλογές του προσεχούς Σαββάτου που γίνονται στη συγκεκριμένη Εισαγγελία. Η καταδίκη τού στερεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, καθώς ο ίδιος είχε αποφασίσει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, κάνοντας χρήση πρόσφατου νόμου της κυβέρνησης που έδιδε τη δυνατότητα, υπό προϋποθέσεις, σε νυν προϊσταμένους δικαστικών υπηρεσιών να επανεκλέγονται. Μόλις του κοινοποιηθεί η σχετική απόφαση, ο Ισίδωρος Ντογιάκος οφείλει να εγκαταλείψει πάραυτα τη θέση του προϊσταμένου, στην οποία υπό άλλες συνθήκες θα παρέμενε έως το τέλος του μήνα, οπότε και θα αναλάβει όποιος κερδίσει τις εκλογές. Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, η ημερομηνία που επιλέχθηκε να γίνει η πειθαρχική διαδικασία τα λέει όλα. 
Σημασία επίσης έχει ο λόγος για τον οποίο διώχθηκε, ο οποίος ήταν ουσιαστικά προσωπικός σε βάρος της προέδρου του Αρείου Πάγου και όχι υπηρεσιακός όπως π.χ δωροδοκία, λάθος χειρισμός δικογραφίας, παραγραφή ή τέτοιου τύπου. Η παραπομπή του ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, όταν κινήθηκε σε βάρος του πειθαρχική δίωξη για το περιεχόμενο ανακοίνωσης που είχε διανείμει στην Εισαγγελία Εφετών καλώντας σε Ολομέλεια τους εισαγγελείς και αντεισαγγελείς. Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ("Εξωθεσμική παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών") προκάλεσε πειθαρχική δίωξη σε βάρος του, ενώ στην πειθαρχική δίκη σε πρώτο βαθμό τού είχε επιβληθεί ποινή επίπληξης, η οποία του επέτρεπε να συνεχίσει να κατέχει τη θέση του προϊσταμένου. 
Έφεση 
Όμως κατά της απόφασης αυτής και επειδή κρίθηκε ήπια η ποινική μεταχείρισή του από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, ασκήθηκε έφεση από τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης. Προσδιορίστηκε το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο για χθες το οποίο προχώρησε σε δίκη και καταδίκη του σε τέτοια ποινή που δεν του επιτρέπει να είναι εκ νέου υποψήφιος. Δικαστικές πήγες μάλιστα χαρακτήριζαν υπερβολική την ποινή αφού για περιπτώσεις που αφορούν π΄χ σε παραγραφή δικογραφίας επιβάλλονται χαμηλότερες ποινές.