Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Ψηφίζουν πάγωμα συντάξεων και χαράτσια σε νομοσχέδιο για τα… ψάρια!






ψαρια

Στις 10 το πρωί η Ολομέλεια της Βουλής καλείται να ψηφίσει τα νέα προαπαιτούμενα, ανάμεσά τους το πάγωμα των συντάξεων μέχρι το 2023. Η κυβερνητική πλειοψηφία, παρά τις γκρίνες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να δώσει θετική ψήφο.
Η κυβέρνηση κατέθεσε – εκπρόθεσμα – 5 τροπολογίες εμβόλιμες στο άσχετο νομοσχέδιο «Κύρωση της τροποποιημένης συμφωνίας για την Ιδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο».
Αυξάνεται ακόμα περισσότερο το κόστος της διαπραγμάτευσης καθώς, για να κλείσει η 2η αξιολόγηση, η κυβέρνηση έφερε χθες και άλλες πέντε τροπολογίες, που αλλάζουν όσα ψήφισε πριν δύο εβδομάδες η Βουλή, προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.
Οι δύο από τις τροπολογίες αυτές κρύβουν έξτρα «χαράτσι» 2,17 δισ. ευρώ για τους πολίτες καθώς ενισχύεται το ενδεχόμενο επιβολής από το 2019 αντί του 2020 η μείωση του αφορολογήτου (που σημαίνει επιπλέον έσοδα 1,92 δισ. ευρώ σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) και «παγώνουν» οι αυξήσεις των συντάξεων που θα έρχονταν από το 2022 (με κόστος 250 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ).
Η μια αφορά την παράταση του παγώματος στις αυξήσεις συντάξεων μέχρι και την 1/1/2023. Η προηγούμενη διάταξη προέβλεπε πάγωμα μέχρι 1/1/2022. Ενδιαφέρον έχει ότι η κυβέρνηση συνοδεύει την τροπολογία με πολυσέλιδη αιτιολογική έκθεση με την οποία επιχειρεί να δικαιολογήσει την παράταση κατά ένα χρόνο.
Η δεύτερη τροπολογία αφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, η τρίτη το αφορολόγητο, η τέταρτη τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και η πέμπτη τη χρηματοδότηση των κομμάτων και των υποψηφίων.
Γκρίνια βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Παρά τις τονωτικές ενέσεις που έκαναν στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Εφη Αχτσιόγλου λίγο πριν την ψήφιση των…τελευταίων προαπαιτουμένων, το κλίμα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν καλό. Το μήνυμα που έλαβαν οι βουλευτές -τουλάχιστον όπως εκείνοι το μετέφεραν- ήταν ότι η ελληνική πλευρά ποντάρει πολλά στο να αποκομίσει μια θετική λεκτική διατύπωση για να ανοίξει η πόρτα για το QE. Ενώ η υπουργός εργασίας κ. Αχτσιόγλου φέρεται να διέψευσε πως επίκειται μπλόκο στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.
Από την πλευρά των βουλευτών υπήρξε έντονη κριτική για την επικοινωνιακή διαχείριση και για το γεγονός οτι επέλεξαν να ανεβάσουν τον πήχη ψηλά, δίχως να γνωρίζουν την τελική κατάληξη της διαπραγμάτευσης

Ενταση στη Διάσκεψη των Προέδρων

Η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει τα προαπαιτούμενα την Παρασκευή προκάλεσε τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης και η Διάσκεψη των Προέδρων επί του θέματος, διεξήχθη σε φορτισμένο κλίμα.

Αντιπολίτευση: Υποβάθμιση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας

Στο μεταξύ χθες στη Βουλή τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα και έκαναν λόγο για υποβάθμιση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ενώ οι εκπρόσωποι της ΝΔ είπαν στον κ. Βούτση ότι αν τελικώς η κυβέρνηση επιμένει στην οδό των τροπολογιών, αυτές να έρθουν στη συνεδρίαση της Δευτέρας και όχι στην σημερινή συνεδρίαση της Παρασκευής.
Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Κώστας Τσιάρας μιλώντας στους δημοσιογράφους έκανε λόγο για ευτελισμό της διαδικασίας και πρόσθεσε πως με την πρακτική αυτή η κυβέρνηση επιχειρήσει να περιορίσει τη δημοσιότητα και τη συμμετοχή των βουλευτών. Η ΝΔ πρόσθεσε ο κ.Τσιάρας εκφράζει την απόλυτη αντίθεση της σε αυτή τη διαδικασία τόσο για τον τρόπο όσο και και για τον χρόνο.
Ο κ. Βούτσης διέκοψε τη Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να διαβουλευθεί με την κυβέρνηση και λίγη ώρα αργότερα, επαναλήφθηκε η συνεδρίαση και ανακοινώθηκε ότι τα προαπαιτούμενα θα έρθουν αύριο στη Βουλή, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές.

  • Σκέψου...δεν είναι παράνομο ακόμ
    α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου