Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Εν αναμονή νέων αποκαλύψεων: Η Κομισιόν μετά από επέμβαση του γραφείου τού Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, έδωσε σε Γερμανό δημοσιογράφο 140 έγγραφα για το πώς μπήκε η Ελλάδα στο ευρώ.


Κομισιόν: Εδωσε σε γερμανό δημοσιογράφο έγγραφα για το πώς μπήκε η Ελλάδα στο ευρώ

Υποχρεώθηκε να ικανοποιήσει σχετικό αίτημα Γερμανού δημοσιογράφου και να του παραδώσει 140 έγγραφα, που αναφέρονται στην περίοδο, από 1η Ιανουαρίου 1999 έως και 30η Ιουνίου 2000

Αποδεχόμενη αίτημα Γερμανού δημοσιογράφου, από το 2011, η Κομισιόν έθεσε στη διάθεσή του 140 έγγραφα που αφορούν στην περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα έγινε δεκτή στην Ευρωζώνη, όπως έκανε γνωστό η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής Έμιλι ο Ρέιλι.

Ύστερα από παρέμβαση της Έμιλι ο Ρέιλι, η Κομισιόν υποχρεώθηκε να ικανοποιήσει σχετικό αίτημα Γερμανού δημοσιογράφου και να του παραδώσει 140 έγγραφα, που αναφέρονται στην περίοδο, από 1η Ιανουαρίου 1999 έως και 30η Ιουνίου 2000, όταν η Ελλάδα έγινε δεκτή στην ευρωζώνη.
Το γεγονός αποκάλυψε, σήμερα από το Στρασβούργο, η Ευρωπαία Διαμεσολαβητής, επισημαίνοντας ότι «ειδικά σε περιόδους κρίσης, είναι ζωτικής σημασίας να μπορεί η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη να καταλάβει πόσο σημαντικές είναι οι ευρωπαϊκές αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους». Ο ρόλος των διαφόρων ευρωπαϊκών φορέων πρέπει να είναι διαφανής και σαφής, προκειμένου οι Ευρωπαίοι να αντλήσουν διδάγματα για το μέλλον, τόνισε.
Ο εν λόγω Γερμανός δημοσιογράφος, που κατέφυγε στο Γραφείο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή καταγγέλλοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για απόκρυψη εγγράφων, είχε ζητήσει, τον Νοέμβριο του 2011, από την Κομισιόν να του δώσει όλα τα έγγραφα που αφορούσαν την περίοδο ένταξης της Ελλάδος στην Ευρωζώνη (1η Ιανουαρίου 1999 έως 30 Ιουνίου 2000).
Η Επιτροπή, αρχικά, του επέτρεψε την πρόσβαση σε ορισμένα έγγραφα και τον ενημέρωσε ότι θα χρειαστεί μια σημαντική ερευνητική προσπάθεια για να προσδιορισθούν και να εντοπισθούν τυχόν περαιτέρω έγγραφα, που θα ενδιέφεραν τον δημοσιογράφο και τα οποία είχαν ήδη αρχειοθετηθεί. Πρότεινε δε η Κομισιόν να στείλει την τελική της απάντηση, το αργότερο μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2012.
Μέχρι τον Ιούνιο του 2012, ωστόσο, ο Γερμανός δημοσιογράφος δεν είχε πάρει απάντηση και κατέφυγε στο Γραφείο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, ισχυριζόμενος ότι η Κομισιόν θα πρέπει να ικανοποιήσει το αίτημά του και να του επιτρέψει πρόσβαση στα σχετικά έγγραφα που είχε ζητήσει.
Ύστερα από διερεύνηση των αιτίων άρνησης της Κομισιόν και τις αναγκαίες παρεμβάσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεώθηκε να συγκεντρώσει και να παραδώσει στον Γερμανό δημοσιογράφο και τα 140 σχετικά έγγραφα που είχε ζητήσει και μέσα από τα οποία γίνεται γνωστό όλο το χρονικό της ένταξης της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

  • Σκέψου...δεν είναι παράνομο ακόμα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου