Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Συνθηκολογεί η κυβέρνηση: Έτοιμη να δεχτεί το σενάριο Σόιμπλε για το χρέος













Συνθηκολογεί η κυβέρνηση: Έτοιμη να δεχτεί το σενάριο Σόιμπλε για το χρέος

Σταματάει τους λεονταρισμούς και τις θριαμβολογίες περί γραβάτας η κυβέρνηση και δείχνει έτοιμη να αποδεχθεί τη συμβιβαστική πρόταση που έκανε προ καιρού ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Τι σημαίνει αυτό; «Όχι» διευθέτηση του ελληνικού χρέους τώρα, «όχι» σε συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με νέο δάνειο, «όχι» σε ποσοτική χαλάρωση άμεσα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η κυβέρνηση αναγκάζεται να συρθεί σε αυτή τη λύση -την οποία πανηγυρικά είχε απορρίψει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο προηγούμενο Eurogroup της 22ας Μαΐου- αφού σύσσωμοι οι δανειστές κάνουν μέτωπο με τα τρία «όχι».
Οι δανειστές απαιτούν από την Αθήνα να υλοποιήσει το πρόγραμμα λιτότητας και τα μέτρα και μετά να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (πιθανότατα μετά τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου) όλα τα ζητήματα για ελάφρυνση του χρέους και για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό Μνημόνιο με νέο δάνειο. Το τελευταίο σημείο υποκρύπτει και την πρόθεση των δανειστών να «μαγειρέψουν» ένα νέο Μνημόνιο για την Ελλάδα εκείνη την περίοδο.
Βελτιωμένη πρόταση Σόιμπλε
Αυτό που φαίνεται να θέλει τώρα η κυβέρνηση είναι η πρόταση Σόιμπλε να παρουσιαστεί λίγο βελτιωμένη, ώστε να σώσει τα προσχήματα και να φύγει από το Eurogroup που θα γίνει στις 15 Ιουνίου με κάποια υπόσχεση.
Τόμας Βίζερ: Ολοταχώς για το σενάριο Σόιμπλε
Αισιόδοξος ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα εμφανίστηκε ο Τόμας Βίζερ (επικεφαλής του EuroWorking Group), χωρίς ωστόσο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος, μέχρι να υπάρξει κοινή θέση βιωσιμότητας του χρέους. Η αισιοδοξία του πηγάζει προφανώς από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση σύρεται τώρα στο «κακό» σενάριο του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, χωρίς να μπορεί να προβάλει αντίσταση.
Είναι ακριβώς το σενάριο που προωθεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εδώ και καιρό και το παρουσίασε στο προηγούμενο Eurogroup. Η ελληνική κυβέρνηση το απέρριψε τότε, αλλά τώρα ετοιμάζεται να συνθηκολογήσει και να το αποδεχθεί. Εξάλλου, το ξεκαθάρισε και η Κριστίν Λαγκάρντ, σε πρόσφατες δηλώσεις της, ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει με χρήματα και ότι το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πάει για αργότερα.
Θα έχει μια αόριστη δέσμευση το Eurogroup
Ο πρόεδρος του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ με δηλώσεις του στις αυστριακές εφημερίδες Salzburger Nachrichten και Oberösterreichische Nachrichten θεωρεί σχεδόν βέβαιη την επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα στο επόμενο Eurogroup. «Οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας ανέρχονται στο 95%», είπε χαρακτηριστικά.
Εξήγησε δε ότι η συμφωνία θα προβλέπει την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά και τη δέσμευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για στήριξη του ελληνικού προγράμματος. Ωστόσο, το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος, έως ότου υπάρξει μία κοινή έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. «Είμαστε ακόμα στη β’ αξιολόγηση, ενώ θα έπρεπε να είμαστε στην όγδοη αξιολόγηση. Αυτό είναι μια ένδειξη των δυσκολιών που υπάρχουν χωρίς το ΔΝΤ» υποστήριξε ο επικεφαλής του EuroWorking Group.
Τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ με χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι να λυθεί το θέμα του χρέους ανέφερε και η επικεφαλής του ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε πρόσφατη συνέντευξή της σε γερμανική εφημερίδα, όπου δήλωσε ότι είναι διατεθειμένη να μετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα -χωρίς χρήματα- και να δώσει περισσότερο χρόνο στους Ευρωπαίους να λύσουν τη συνεχιζόμενη διαφωνία για την ελάφρυνση χρέους.
Nίκος Παππάς: Επιφυλακτικός για λύση
Αισιόδοξος για λύση εμφανίστηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, λέγοντας ότι «μπορούμε να πετύχουμε διατυπώσεις και λύσεις που να φέρνουν την Ελλάδα στη σφαίρα της κανονικότητας», διευκρινίζοντας ότι σε αυτό εντάσσεται και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Μιλώντας στον Real FM, είπε ότι «μπορούμε να καταλήξουμε σε μία λύση που θα αφήνει τις ισχυρές μακροοικονομικές ενδείξεις να ριζωθούν και να πολλαπλασιαστούν και να μπει η χώρα σε βιώσιμη ανάπτυξη».
Ερωτηθείς, ωστόσο, τι θα γίνει αν δεν μας δώσουν τη διατύπωση που να διασφαλίζει την είσοδό μας στο QE (ποσοτική χαλάρωση), υπογράμμισε: «Δεν θα είναι η πρώτη φορά που το Εurogroup -που δεν είναι θεσμός- δεν θα είναι θέση να δώσει λύση».
Και στη συνέχεια παρέπεμψε στους Ευρωπαίους ηγέτες. «Στις 22 Ιουνίου (σ.σ.: στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ) όλοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας ότι αν χρειαστεί θα φτάσουμε στη Σύνοδο: «Προσωπικά δεν θα μου κάνει καμία έκπληξη αν συμβεί αυτό, δεν θα μας ξαφνιάσει».
«Η παρουσία ή μη του Ταμείου δεν είναι το κριτήριό μας»
Σχολιάζοντας στη συνέχεια τη στάση του ΔΝΤ, επιχείρησε να πάρει αποστάσεις, λέγοντας πως «εμείς δεν πρόκειται να δεχτούμε λύση που δεν είναι λύση. Η παρουσία ή μη του Ταμείου στο πρόγραμμα δεν είναι το κριτήριό μας, αλλά αν διαμορφώνεται η ομαλή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και του χρέους».
Επιπλέον, ο κ. Παππάς ανέφερε ότι «είμαστε σε χρονική φάση τέτοια που δεν υπάρχουν χρονικά περιθώργια για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Όταν έρχεται η κρίσιμη στιγμή, φαίνεται ότι γίνεται ελαστική η θέση του σε αυτό που είχε σημαία».
Τα περί γραβάτας του Τσίπρα
Ερωτηθείς, τέλος, ο κ. Παππάς για ποιο λόγο ο πρωθυπουργός ανέβασε τον πήχη προ ημερών λέγοντας ότι σύντομα θα φορέσει γραβάτα επειδή θα επιλυθεί το θέμα του ελληνικού χρέους, σχολίασε: «Ποτέ δεν πηγαίνουμε στη μάχη με τα όπλα κατεβασμένα. Άλλοι καθύβριζαν τον ελληνικό λαό. Οι δικές μας προτεραιότητες είναι και τον πήχη ψηλά να βάζουμε και να δίνουμε τη μάχη σε όλα τα επίπεδα».
Σκουρλέτης: Ζούμε σε συνθήκες μιας διαρκούς πολιτικής ήττας -Δεν θα συμβιβαστούμε
Στο στρατόπεδο της κυβέρνησης επικρατεί απαισιοδοξία. Ο Πάνος Σκουρλέτης ομολόγησε, μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο, ότι η κυβέρνηση ζει μια «διαρκή πολιτική ήττα», αλλά συνέχισε με λεονταρισμούς, λέγοντας ότι δεν θα υποκύψει στις πολιτικές λιτότητας.


Ούτε το «καπέλο» 36% στις εισφορές δεν σώζει τα έσοδα του ΕΦΚΑ

Τον Απρίλιο η εισπραξιμότητα του ταμείου βυθίστηκε στο 38% από 90% τον Ιανουάριο - Σώζεται μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό
Δύσκολο να επιτευχθούν οι στόχοι ακόμα και με το «καπέλο» έως 36% που θα επιβληθεί από το 2018 στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών.
Τη χαριστική βολή θα επιφέρει στους ελεύθερους επαγγελματίες το νέο «καπέλο» στις εισφορές που θα επιβληθεί με έκπτωση το 2018 αλλά το 2019 θα αγγίξει έως και το 36%.
Η νέα επιβάρυνση δεν απειλεί μόνο τους ασφαλισμένους αλλά και τα έσοδα του ΕΦΚΑ τα οποία κάθε μήνα σημειώνουν μεγαλύτερη κάμψη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που παρουσίασε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος (απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ν. Μηταράκη) έναντι βεβαιωμένων εισφορών ύψους 250 εκατ. ευρώ, τον Ιανουάριο εισπράχθηκαν 227 εκατ. ευρώ (εισπραξιμότητα 90%), τον Φεβρουάριο 108 εκατ. ευρώ (εισπραξιμότητα 43%), τον Μάρτιο 177 εκατ. ευρώ (εισπραξιμότητα 70%), και στο τέλος Απριλίου μόνο 95 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η εισπραξιμότητα από το 90% κατέρρευσε στο 38%.
Όπως διευκρίνισε ο ΕΦΚΑ μετά την παράταση που δόθηκε έως τις 12 Μαΐου εισπράχθηκαν συνολικά για τον μήνα Απρίλιο 130 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή συνολικά εισπράχθηκαν 642 εκατ.ευρώ έναντι βεβαιωμένων οφειλών σχεδόν 1 εκατ. ευρώ.

Μειωμένα είναι και τα έσοδα του ΕΦΚΑ και από τις εισφορές που οφείλει να δώσει το Δημόσιο ως εργοδότης για τους δημοσίους υπαλλήλους. Ενώ ο φορέας έπρεπε να εισπράξει 330 εκατ. ευρώ από εισφορές του Δημοσίου και εισέπραξε μόλις 254 εκατ. ευρώ (απόκλιση 76 εκατ. ευρώ).
Υπενθυμίζουμε ότι το Δημόσιο από την πλευρά του το 2017 καταβάλλει εισφορές ίσες με το 3,3% και σταδιακά αυξάνονται για να φτάσουν το 2020 στο 13,33%, στο ύψος της εισφοράς δηλαδή που καταβάλλει κάθε εργοδότης του ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, προβλέπεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών θα υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος προσαυξημένου κατά το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά. Η βάση υπολογισμού θα μειωθεί προσωρινά κατά 15% το 2018 ενώ δεν θα υπάρχει έκπτωση μετά το 2018.
Η υπουργική απόφαση διευκρινίζει ότι υπόχρεοι για την καταβολή εισφορών είναι: Εταίροι ΕΠΕ, ΟΕ και ΕΕ, μέτοχοι ΑΕ με ποσοστό πάνω από 3% που συμμετέχουν στο ΔΣ, μέλη κοινοπραξιών και διαχειριστές ΙΚΕ οι οποίοι θα πληρώνουν εισφορές με βάση τα φορολογητέα κέρδη (πραγματικά ή λογιστικά) των επιχειρήσεων. Κι αν οι εταιρείες δεν εμφανίζουν κέρδη, θα πληρώνουν πάλι εισφορά με βάση τον κατώτατο μισθό.
Όπως εκτιμούν οι ειδικοί η επιβάρυνση  θα είναι μεγάλη, περίπου 1.000 ευρώ ετησίως ακόμα και στα χαμηλά εισοδήματα. Δυνατότερο είναι το «χτύπημα» στα εισοδήματα άνω των 30.000 όπου οι εισφορές διπλασιάζονται η και τριπλασιάζονται σε σχέση με το καθεστώς που ίσχυε έως 31/12/2016. Το «καπέλο» το 2019 αγγίζει το 36% ενώ η συνολική παρακράτηση από το δημόσιο (φόρος, εισφορά, τέλος επιτηδεύματος) φθάνει το 53,8% (για εισόδημα ύψους 65.000 ευρώ και άνω).

Βίζερ: Θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα χωρίς χρήματα από το ΔΝΤ

Αισιόδοξος ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα εμφανίστηκε με δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα Salzburger Nachrichten ο Τόμας Βίζερ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Euroworking Group «θα συμφωνήσουμε στις 15 Ιουνίου με την πιθανότητα να φτάνει το 95%».
Όπως λέει η λύση θα είναι η εξής: Το ΔΝΤ θα συμφωνήσει να παραμείνει στο πρόγραμμα αλλά θα πει ότι δεν θα κάνει καμία πληρωμή μέχρι να υπάρξει συμφωνία σε μια κοινή έκθεση βιωσιμότητας του χρέους. Το ΔΝΤ θα παραμείνει όχι όμως με χρήματα.

Διπλό χτύπημα ετοιμάζουν οι δανειστές για τους συνταξιούχους

Οι θεσμοί ζητούν να θεσπιστεί με νόμο το νέο πακέτο των εκκρεμών προαπαιτουμένων
Διπλό χτύπημα για εργαζομένους και συνταξιούχους αναμένεται κατά το προσεχές χρονικό διάστημα.
Οι δανειστές εμφανίζονται να ζητούν το πάγωμα τον συντάξεων για έναν χρόνο επιπλέον αυτού που προβλέπεται στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο.
Συν τοις άλλοις όμως στις απαιτήσεις που προβάλλουν είναι και διορθώσεις για την πρόβλεψη επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων τον Σεπτέμβριο του 2018, όπως επίσης αναφερόταν στην αιτιολογική έκθεση του ίδιου πολυνομοσχεδίου.
Επί της ουσίας οι θεσμοί ζητούν να θεσπιστεί με νόμο το νέο πακέτο των εκκρεμών προαπαιτουμένων με πάγωμα μέχρι το 2022 των συντάξεων, μετά τη δέσμευση της κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή, οι δανειστές επιμένουν στο πάγωμα των συντάξεων για ένα ακόμη χρόνο - πέραν του 2021 -, προκειμένου να εξοικονομηθούν επιπλέον 90 εκατ. ευρώ, διασφαλίζοντας την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% και το 2022.
Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η κυβέρνηση με το νόμο Κατρούγκαλου είχε παγώσει τις συντάξεις στα σημερινά χαμηλά επίπεδα έως το 2018, επεκτείνοντας το πάγωμα αυτό έως το 2021 προκειμένου συσσωρευτικά να εξοικονομηθούν 436 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και 68 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του Δημοσίου.
Από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά διορθώσεις και για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων από το Σεπτέμβριο του 2018 όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα των 4,9 δισ. ευρώ με τα ΝΕΑ να αναφέρουν ότι ο Πολ Τόμσεν είπε χαρακτηριστικά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο τελευταίο Eurogroup ότι «δεν συμφωνήσαμε συγκεκριμένη ημερομηνία (σ.σ. για την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων)».


Τρομοκρατία στο Ιράν, αποκλεισμός στο Κατάρ, δημοψήφισμα Κούρδων στο Ιράκ

Στα... τηλέφωνα Τραμπ, Πούτιν, Ερντογάν και Μακρόν - Ποιος είναι με ποιον στον τρελό κόσμο της Μέσης Ανατολής
Δεν πρόλαβαν να περάσουν 48 ώρες από τη στιγμή που η σουνιτική Σαουδική Αραβία κατηγόρησε το σουνιτικό Κατάρ για τη σχέση του με το σιιτικό Ιράν και ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις και το... σουνιτικό (αιρετικό) Ισλαμικό Κράτος χτύπησε στην Τεχεράνη! Με τους Ιρανούς να μάχονται τον ISIS στο Ιράκ και τη Συρία θα μπορούσε κανείς να πει ότι η μεταφορά του πολέμου στην πρωτεύουσά του ήταν θέμα χρόνου.
Όμως, στη ζωή το τάιμινγκ παίζει σημαντικό ρόλο και οι Φρουροί της Επανάστασης δεν μπορούν να παραβλέψουν το γεγονός ότι η επίθεση στη Βουλή της χώρας τους και το Μαυσωλείο του Χομεϊνί έγινε ελάχιστες ημέρες μετά την αποχώρηση του Αμερικανού Προέδρου από το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Όπως και η διπλωματική επίθεση της τελευταίας και των συμμάχων της στην κυβέρνηση της Ντόχα, η οποία αποτελεί συνομιλητή της Τεχεράνης στην περιοχή.
Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις το Ιράν μπήκε στην κόντρα και απειλεί ανοιχτά τη Σαουδική Αραβία με αντίποινα ενώ το Ισλαμικό Κράτος καλεί τη σουνιτική μειοψηφία στο Ιράν να εξεγερθεί. 
Νέα παρέμβαση Τραμπ...
Σε αυτό το πλαίσιο ο Αμερικανός πρόεδρος σήκωσε και πάλι το τηλέφωνο και μίλησε με τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι. Αν και οι περισσότεροι πολιτικοί παρατηρητές τον κατηγορούν ότι βρίσκεται πίσω από την ένταση ο Ντόναλντ Τραμπ προσέφερε στον εμίρη του Κατάρ τη βοήθειά του για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των χωρών του Κόλπου. Πρότεινε, μάλιστα, και τον Λευκό Οίκο ως τόπο διεξαγωγής της διπλωματικής συνάντησης. 
«Θρηνούμε και προσευχόμαστε για τα αθώα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Ιράν και για τον ιρανικό λαό, ο οποίος διέρχεται τόσο δύσκολους καιρούς», ανέφερε ο Τραμπ σε ανακοίνωσή του. «Υπογραμμίζουμε ότι τα κράτη τα οποία υποστηρίζουν την τρομοκρατία διακινδυνεύουν να πέσουν θύματα του κακού που προωθούν», συμπλήρωσε. 
Στο «κάδρο» και ο Μακρόν...
Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί και ο ομόλογός του της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησαν τηλεφωνικά χθες σχετικά με τις επιθέσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 12 ανθρώπους και τραυμάτισαν δεκάδες άλλους νωρίτερα στην Τεχεράνη, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, όπως ανέφερε ο προσωπάρχης του Ροχανί στο κρατικό ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB. Ο Χαμίντ Αμπουταλεμπί δήλωσε στη δημόσια ιρανική τηλεόραση ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να «επεκτείνουν τη (σ.σ. διμερή) συνεργασία στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας».
Ρωσία και Τουρκία
Τα πράγματα περιέπλεξαν ο Βλαντιμίρ Πούτιν που επικοινώνησε με τον Αλ Θάνι και συζήτησε μαζί του την οικονομική συνεργασία Ρωσίας- Κατάρ και ο Ταγίπ Ερτνογάν ο οποίος στέλνει στρατό στο εμιράτο, όπου ήδη η Τουρκία συντηρεί στρατιωτική βάση. Χθες το FBI «είδε» Ρώσους χάκερ πίσω από την παραχάραξη των δηλώσεων του Αλ Θάνι ενώ εφημερίδες στο Ισραήλ δημοσιεύουν ρεπορτάζ για τις οικονομικές σχέσεις Κατάρ- Ιράν. Όλων αυτών είχαν προηγηθεί οι αποκαλύψεις των Financial Times για τα λύτρα ενός δισ. δολαρίων από την κυβέρνηση του Κατάρ σε τρομοκράτες για την απελευθέρωση ομήρων. 
Για μία ακόμη φορά ο Πύργος της Βαβέλ βρίσκει την απόλυτη έκφρασή του στην πολύπαθη περιοχή.
Την ώρα που η πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους Ράκα δέχεται επίθεση από τον συριακό στρατό στο βόρειο Ιράκ οι Κούρδοι προωθούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία τους τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στις 25 του πρώτου φθινοπωρινού μήνα για την ακρίβεια. Αναλυτές εκτιμούν ότι πίσω από την πρωτοβουλία βρίσκονται οι ΗΠΑ και αναμένουν την αντίδραση του Ιράκ και της Τουρκίας, καθώς και τη θέση που θα πάρουν το Ιράν και η Συρία. 
Ο αραβικός κόσμος και η διαμάχη σιιτών - σουνιτών
Συρία: Η Συρία, με το μωσαϊκό σουνιτών, αλαουιτών, δρούζων και των πολλών της χριστιανών, επαίρετο ότι ήταν «η καρδιά του παναραβισμού». Όμως, ο αιματηρός εμφύλιος στη Συρία έχει ενισχύσει τα θρησκευτικά μίση, οδηγώντας στη συνολική ταύτιση των αλαουιτών με τον Μπασάρ αλ Ασαντ και των σουνιτών με την αντιπολίτευση στο πολίτευμά του. Η σιιτική Χεζμπολάχ στον Λίβανο ενισχύει τη στάση αυτή, καθώς υποστηρίζεται από το Ιράν και στηρίζει τον Άσαντ.
Ιράκ: Στο Ιράκ υπάρχει μία φτωχή αγροτική σιιτική πλειοψηφία, μία σουνιτική μειοψηφία και η κουρδική κοινότητα. Ο σουνίτης Σαντάμ Χουσεΐν εκμεταλλεύθηκε το κοινό τους χαρακτηριστικό, την καταπίεση, για να τους ενώσει. Την αλλαγή ευνόησε ως καταλύτης η ιρανική ισλαμική επανάσταση του 1979, που ενέπνευσε τους σιίτες.
Μπαχρέιν: Στο Μπαχρέιν, η σουνιτική δυναστεία Αλ Χαλίφα κυβερνά πάνω σε μια καταπιεσμένη σιιτική πλειοψηφία. Το καθεστώς της Μανάμα κατηγορεί το Ιράν ως υπαίτιο του κύματος διαμαρτυρίας, τακτική την οποία ακολουθεί και η Σαουδική Αραβία.

Υεμένη: Τα θρησκευτική μίση, όμως, δεν αποτελούν το μοναδικό αίτιο διχασμού στη Μέση Ανατολή. Στην Υεμένη, οι αντάρτες Χούτι της φατρίας των Ζαϊντί σχετίζονται με τον σιιτισμό, αλλά προσεγγίζουν ιδεολογικά το σουνιτικό δόγμα της πλειοψηφίας των κατοίκων της χώρας. Η στήριξη την οποία εξασφαλίζουν από το Ιράν οφείλεται στην πρόθεση της Τεχεράνης να κερδίσει συμμάχους και να προβάλει την ισχύ της. Οι γεωπολιτικές συνθήκες είναι αυτές που δίνουν στην κρίση της Υεμένης τη θρησκευτική της διάσταση και όχι το αντίθετο.
Αίγυπτος: Παρότι οι Αιγύπτιοι είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα σουνίτες, η επανάσταση του 2011 και η διχαστική και καταπιεστική της εξέλιξη οδήγησαν στην ταύτιση της μειονότητας των χριστιανών κοπτών με το καθεστώς Μουμπάρακ, καθιστώντας τους στόχους των ισλαμιστών. Στη Βόρεια Αφρική, όπου ξεκίνησε τόσο ελπιδοφόρα η Αραβική Άνοιξη με την εξέγερση στην Τυνησία, οι θρησκευτικές διενέξεις δεν αποτελούν καθοριστικό παράγοντα των εξελίξεων, παρά την εξάπλωση του εξτρεμισμού εξαιτίας του πολέμου στη Συρία και την ενίσχυση του «Ισλαμικού Κράτους».

Επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο - Δεν τραυματίστηκε κανείς

Άγνωστος πέταξε εκρηκτικό μηχανισμό στον φράχτη της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο
Έκρηξη έγινε σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες στην πρεσβεία των ΗΠΑ, στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί κανείς, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στις κάλπες οι Βρετανοί για κυβέρνηση Brexit και περισσότερης ασφάλειας

Στις κάλπες προσέρχονται από τις 9 το πρωί τα 46,9 εκατομμύρια των Βρετανών για να αναδείξουν τη Βουλή και την κυβέρνηση που θα χειριστεί το Brexit, αλλά και το σοβαρό ζήτημα της ασφάλειας.
Σε όλη τη χώρα θα λειτουργήσουν 40.000 εκλογικά τμήματα, πρωτότυπα αρκετά από αυτά: παμπ, αλλά και τροχόσπιτα στη διάθεση των ψηφοφόρων για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Η συμμετοχή θεωρείται σημαντική σε αυτή τη διαδικασία: το 2015 έφτασε το 66,4%. 'Ήδη, όπως αναφέρει το BBC, το 16,4% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων έχει ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα -μέσω ταχυδρομείου.
Οι κάλπες θα κλείσουν στις 12 τα μεσάνυχτα και τα σενάρια για την επόμενη μέρα είναι πολλά. Αν μάλιστα η μάχη δοθεί μέχρι και την τελευταία ψήφο στο γνωστό σύστημα των μονοεδρικών περιφερειών, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να αργήσει πολλές ώρες.
Το 2015, η αυτοδυναμία του Ντέιβιντ Κάμερον έγινε γνωστή στις 15:34 της επόμενης ημέρας.
Οι Τόρις της Τερέζα Μέι διατηρούν προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, αλλά άγνωστο είναι εάν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία, ώστε η Μέι να πάει στις διαπραγματεύσεις για το Brexit με «καθαρή εντολή» -όπως επιθυμεί.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ICM για τον Guardian, το ποσοστό των Συντηρητικών ανέρχεται στο 46% (+1%), ενώ το ποσοστό των Εργατικών παρέμεινε αμετάβλητο στο 34%.
Το ζήτημα της ασφάλειας βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων, μετά και την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, η οποία άφησε πίσω της οκτώ νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.
Το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov «βλέπει» τους Συντηρητικούς, που διαθέτουν πλειοψηφία 17 εδρών στο απερχόμενο Κοινοβούλιο, να χάνουν την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα για την Μέι.
Όσον αφορά το Brexit, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να αρχίσουν στις 19 Ιουνίου, σε πολύ σύντομο διάστημα μετά τις εκλογές.
Ωστόσο, φαίνεται πως και η ΕΕ ανησυχεί για την τροπή που έχει πάρει η εκλογική αναμέτρηση στην Βρετανία, φοβούμενη το σενάριο απουσίας απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα έχει αρνητικές συνέπειες στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, όποιος και αν είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών.
Η ΕΕ επιθυμεί συμβιβασμό με το Λονδίνο -όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του διαπραγματευτή της EE για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος δηλώνει ότι θα συμβούλευε «σε όλον τον κόσμο να εξηγήσει καλά ποιες θα είναι οι συνέπειες απουσίας συμφωνίας»-, ωστόσο ευρωπαϊκές πηγές δεν αποκλείουν το σενάριο να μην υπάρξει συμφωνία για το Brexit.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, οι Βρυξέλλες ελπίζουν ότι από την ψηφοφορία της Πέμπτης θα προκύψει ένας ηγέτης, που θα διαθέτει ισχυρή εντολή για τα δύο χρόνια των εντατικών διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν.

DW: Προτάσεις της Κομισιόν για την άμυνα

Τρεις εναλλακτικές επιλογές σχετικά με την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη μέλη, ως συνεισφορά στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει σε επίπεδο ηγετών για το μέλλον της Ευρώπης.
Πρόκειται για το τέταρτο έγγραφο προβληματισμού που υποβάλει η Κομισιόν, ενώ έχουν προηγηθεί ήδη τα έγγραφα για την ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα, την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της παγκοσμιοποίησης και την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Η πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο ΝΑΤΟ όπου απέφυγε να δεσμευθεί για την ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά και η δήλωση που ακολούθησε της Καγκελαρίου Μέρκελ, σύμφωνα με την οποία οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουν την ασφάλειά τους στα χέρια τους, κάνει εξαιρετικά επίκαιρο το σημερινό έγγραφο προβληματισμού.
Η Κομισιόν προτείνει ισχυρότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, ωστόσο αποφεύγει να επιλέξει το βαθμό αυτής της συνεργασίας βάζοντας στο «τραπέζι» τρία εναλλακτικά σενάρια ανάλογα με τη βούληση των κρατών μελών. Τα σενάρια αυτά αρχίζουν από μια εθελοντική κατά περίπτωση απλή συνεργασία και φτάνουν μέχρι την κοινή άμυνα και την ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ο χρονικός ορίζοντας για τις αλλαγές είναι μέχρι το 2025.
Σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας
Ειδικότερα το πρώτο σενάριο προβλέπει μια μεγαλύτερη συνεργασία στον τομέα της άμυνας μεταξύ των κρατών μελών σε σχέση με το παρελθόν αλλά σε εθελοντική βάση και ανάλογα με την περίπτωση.
Το δεύτερο σενάριο είναι πιο προχωρημένο γιατί προβλέπει μια στενή συνεργασία με κοινούς οικονομικούς και επιχειρησιακούς πόρους, έτσι ώστε να ενισχύσουν την αλληλεγγύη μεταξύ τους.
Το τρίτο σενάριο είναι το πιο προωθημένο γιατί προβλέπει κοινές αναλήψεις επιχειρήσεων κατά τρομοκρατών, ναυτικές επιχειρήσεις σε εχθρικό περιβάλλον διάθεση στρατού στην ευρωπαϊκή άμυνα και κοινό σύστημα πληροφοριών για την ασφάλεια των χερσαίων και θαλάσσιων εξωτερικών συνόρων.
Τέλος, η Κομισιόν παράλληλα με το έγγραφο προβληματισμού πρότεινε σήμερα και τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, το οποίο θα χρηματοδοτεί κοινά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της άμυνας καθώς και την κοινή απόκτηση στρατιωτικού εξοπλισμού με κοινές παραγγελίες.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες


  • Σκέψου...δεν είναι παράνομο ακόμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου