Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Ο.Η.Ε. - ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ 136 ΝΑΙ - 6 ΟΧΙ - 41 ΑΠΟΧΕΣ !

ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟΥ ....ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ 'Ο.Η.Ε.' ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ !

Ο.Η.Ε. - ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
136 ΝΑΙ - 6 ΟΧΙ - 41 ΑΠΟΧΕΣ !  




ΤΡΑΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΑΠΟΧΗ !!! (;) 

ΤΡΑΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ Η ΑΠΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
Τη συμμετοχή θα την είχε χρεωθεί η ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και θα μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό όπλο με τους πιστωτές η επόμενη κυβέρνηση !!!

Εγκρίθηκε το ψήφισμα του ΟΗΕ για το δημόσιο χρέος, με 136 θετικές ψήφους, έξι αρνητικές και 41 αποχές !!!



Το ψήφισμα του ΟΗΕ, αν και μη δεσμευτικό, είναι πολιτικά φορτισμένο και αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.


Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε το ψήφισμα του ΟΗΕ για τους βασικούς κανόνες της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους.


Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι εδράστηκαν στην εμπειρία από την κρίση της Αργεντινής στις αρχές του 2000, έλαβαν 136 θετικές ψήφους, έξι αρνητικές, ενώ 41 χώρες απείχαν της ψηφοφορίας.


Βάσει του ψηφίσματος, πιστωτές και οφειλέτες οφείλουν να συμπράττουν με καλή πίστη και συνεργασία, προκειμένου να φθάσουν σε μία αμοιβαία συμφωνία για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

«Ένα ανεξάρτητο κράτος έχει το δικαίωμα να χαράσσει τη μακροοικονομική του πολιτική, συμπεριλαμβανομένης και της αναδιάρθρωσης του χρέους της» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Πρόκειται για μία συμφωνία υπέρ της οικονομικής σταθερότητας, της κοινωνικής ειρήνης και της ανάπτυξης» σχολίασε η Αργεντινή. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες καταψήφισαν το ψήφισμα, υποστήριξαν ότι τέτοιου είδους συμφωνίες προκαλούν αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά.


Σημειώνεται ότι η Λαϊκή Ενότητα κατήγγειλε σήμερα, ότι η Ελλάδα έχει επιλέξει να απέχει της ψηφοφορίας, μη στηρίζοντας το ψήφισμα.

______________________________________________
Από την άλλη πλευρά ...... 

Διπλωματικές πηγές εξηγούν την ελληνική ψήφο στην ψηφοφορία του ΟΗΕ για το χρέος


Διπλωματικοί κύκλοι, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και το θέμα που ανέκυψε σχετικά με την ελληνική ψήφο στην ψηφοφορία του ΟΗΕ για το χρέος, επισήμαιναν ότι οι αποφάσεις αυτές του διεθνούς οργανισμού δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και υποχρεωτική νομική εφαρμογή.

Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι το ελληνικό χρέος δεν έχει σχέση με τα χρέη που αφορά η υπόθεση, αφού είναι διαφορετική η φύση του (χρέος προς κράτη με πολύ χαμηλό επιτόκιο κλπ.).
Επιπλέον τυχόν υποστήριξη του ψηφίσματος θα έφερνε την Ελλάδα σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, που απείχαν και τη Βρετανία που το καταψήφισε, και από τις οποίες η Ελλάδα αναμένει την ελάφρυνση του χρέους. Το θέμα του επίδικου ψηφίσματος αφορούσε κυρίως αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Αργεντινή, και από αυτές υποστηρίχθηκε.
Ποτέ εξάλλου, σημείωναν οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι, δεν δόθηκαν από την απελθούσα κυβέρνηση οδηγίες στην ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία για το πώς θα ψηφίσει στον ΟΗΕ. Οι τελευταίες οδηγίες είχαν δοθεί το 2014 από την τότε κυβέρνηση και προέβλεπαν και τότε αποχή, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους.
___________________________________________
REUTERS /NEWSBOMB 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου