Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Ινστιτούτο Bruegel: Η Ελλάδα θα χρειαστεί και τέταρτο μνημόνιο.




Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τέταρτο μνημόνιο, καθώς το 2018 δεν θα κατορθώσει να «βγει» στις αγορές, εκφράζει ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου Bruegel, Ζολτ Ντάρβας.

«Το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν φαίνεται βιώσιμο εάν
η χώρα επιστρέψει στην αγορά δανεισμού στο τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης, αλλά θα μπορούσε να είναι βιώσιμο εάν η προνομιακή χρηματοδότηση του ΕΜΣ συνεχιστεί μακροπρόθεσμα» ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα συνεδρίου που πραγματοποιείται. 

«Είμαι πιο αισιόδοξος όσον αφορά το άμεσο μέλλον για την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Ντάρβας. – και αναγνώρισε πως η Ελλάδα έκανε τεράστιες προσπάθειες στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί το 80 με 90% των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, χαρακτήρισε αρνητικό το γεγονός ότι το 80% περίπου βρίσκεται στα χέρια επίσημων πιστωτών, γεγονός που, όπως επισήμανε, αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την προσέλκυση ξένων επενδυτών στην Ελλάδα. Τέλος, σημείωσε, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ότι το ενδεχόμενο διευθέτησης του ελληνικού χρέους, έχει άμεση σχέση με τις γερμανικές εκλογές.

Σημειώνεται ότι η πάγια συμβουλή του Bruegel προς τους θεσμούς είναι να «δοθεί ελπίδα» στην Ελλάδα, με τη μορφή καθυστέρησης της δημοσιονομικής προσαρμογής με την επίτευξη ενός στόχου του 2,5% του ΑΕΠ πρωτογενούς πλεονάσματος και να υιοθετηθούν διάφορα μέτρα προκειμένου να απομειωθεί το βάρος του χρέους, προς όφελος τόσο της Ελλάδας όσο και των επίσημων δανειστών της.

Πηγή:  SKAI.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου