Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Σύγκρουση Γερμανίας, ΔΝΤ και ΗΠΑ για το ελληνικό χρέος




Σύγκρουση Γερμανίας, ΔΝΤ και ΗΠΑ για το ελληνικό χρέος
Αθανάσιος Έλλις, Ουάσιγκτον     Ευθεία αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τη μια και τη Γερμανία από την άλλη εκτυλίχθηκε χθες στην Ουάσιγκτον με αφορμή το θέμα του ελληνικού χρέους.
    Με δηλώσεις που έκαναν στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του οι υπουργοί Οικονομικών της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και της μεγαλύτερης της Ευρώπης, κατέθεσαν ευθέως και χωρίς περιστροφές τις αντικρουόμενες απόψεις τους για τη διαχείριση του χρέους της Ελλάδας, ενώ στην αντιπαράθεση πρωταγωνίστησε και το Ταμείο συντασσόμενο με την Αμερική και προβάλλοντας την πάγια θέση του υπέρ της αναδιάρθρωσης.
    Απαντώντας σε ερώτηση της DW, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, υποστήριξε ως καλύτερη λύση την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το συντομότερο δυνατό. "Ήταν σημαντικό ότι στην τελευταία συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με τους εταίρους της αποφασίσθηκε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι, και ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο" υπογράμμισε ο κ. Λιου και πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρξει μια συναινετική λύση "που θα περιλαμβάνει και αναδιάρθρωση του χρέους".    Ολοκλήρωσε, λέγοντας ότι πάντα πίστευε πως "το συντομότερο που θα φθάσουμε σε αυτό, το καλύτερο, διότι η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Όσο καθυστερείς να το κάνεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για την οικονομία που στηρίζει το χρέος".
Σόιμπλε: "οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν πρώτα αυτά που υποσχέθηκαν"
    Λίγη ώρα αργότερα, στο πλαίσιο συζήτησης στο CNN, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε ότι το χρέος δεν θα "αποτελεί πρόβλημα για την ελληνική οικονομία την επόμενη δεκαετία", χαρακτήρισε τη σχετική συζήτηση "παραπλανητική", και σημείωσε ότι "οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν πρώτα αυτά που υποσχέθηκαν". Το να εστιάζουμε στο χρέος "παραπλανά τον (ελληνικό) λαό", ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και σημείωσε ότι το κόστος αποπληρωμής του χρέους από την Ελλάδα είναι χαμηλότερο από αυτό της Γερμανίας.
    "Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να γίνει ανταγωνιστική μέσω μεταρρυθμίσεων και να δημιουργήσει μία δημόσια διοίκηση που να μπορεί να ανταποκριθεί σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία", συμπλήρωσε ο ισχυρός άνδρας της γερμανικής οικονομίας.
    Ανέφερε επίσης ότι "έχουμε μια σαφή απόφαση στο Eurogroup η οποία εμπεριέχει όλα τα σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση για την Ελλάδα. Τα πάντα αναφέρονται στην απόφαση μας στο Eurogroup του Μαΐου και τώρα είναι στο χέρι της Ελλάδας να προσφέρει ό, τι η Ελλάδα έχει υποσχεθεί. Με την αφορμή αυτή να αναφέρω πως στο Eurogroup του Μαΐου είχα υπενθυμίσει στον Έλληνα συνάδελφό μου Τσακαλώτο, τι είχε πει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο προκάτοχός του, ότι ακόμη και εάν διαγραφεί όλο το ελληνικό χρέους, η κατάσταση θα είναι η ίδια σε δύο με τρία χρόνια. Και ο Τσακαλώτος που απάντησε πως δεν είναι κάτι που λέει ο Γιάνης, είναι κάτι που έχω γράψει σε ένα βιβλίο.
Λαγκάρντ: Ίδιες οι προϋποθέσεις για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
    Κινούμενη στη γραμμή που υποστηρίζει σταθερά τα τελευταία χρόνια, η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την ξεκάθαρη πεποίθηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.   Επανέλαβε ότι οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν έχουν αλλάξει, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι εκτός της ελάφρυνσης του χρέους, "πρέπει να γίνουν και πολύ σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις". Αναγνώρισε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει, αλλά σημείωσε ότιαπαιτείται πολύ περισσότερη δουλειά χρειάζεται να γίνει στο μέλλον, όπως γνωρίζουμε. Θα στείλουμε μία ομάδα σε δύο εβδομάδες για να βοηθήσουμε με την αξιολόγηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, διότι όπως γνωρίζετε δεν συμμετέχουμε αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα. Οι προϋποθέσεις για να συμμετέχουμε δεν έχουν αλλάξει, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν πολύ σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και επίσης πιστεύουμε ότι το χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο στο μέλλον. Έχουμε δείξει ευελιξία στο παρελθόν προκειμένου να αξιολογήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά ξεκάθαρα πιστεύουμε ότι όπως είναι το χρέος δεν είναι βιώσιμο".
    Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το χρέος της Ελλάδας θα καταστεί βιώσιμο χωρίς κούρεμα, δήλωσε στο Reuters από την πλευρά του ένας αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προσθέτοντας ότι παραμένει ανοικτό το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Αθήνας. Ο αξιωματούχος δήλωσε ακόμη ότι είναι επίσης δύσκολο να φανταστεί κανείς το Ταμείο να συμμετέχει στο πρόγραμμα χωρίς ένα κούρεμα χρέους. Η κα Λαγκάρντ έκανε γνωστό ότι η αποστολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα θα επιστρέψει σε δύο εβδομάδες για να βοηθήσει στην αξιολόγηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου. Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται και ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος ζήτησε την παραμονή τουΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ως "στοιχείο ασφάλειας και εξασφάλισης" για πολλές χώρες μέλη της Ε.Ε, ενώ διεμήνυσε πως για μα συναινέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και να υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις, και αφού ολοκληρωθούν επιτυχώς η πρώτη και η δεύτερη αξιολόγηση, θα μπορούσε να ξεκινήσει μια συζήτηση για το χρέος πριν το τέλος του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου