Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Σκουρλέτης εναντίον Τσίπρα;



Σκουρλέτης εναντίον Τσίπρα;


Του Σάκη Μουμτζή
Ο Π. Σκουρλέτης με την τροπολογία που κατέθεσε πριν από λίγες μέρες και η οποία μειώνει τα δυνητικά έσοδα της ΔΕΣΦΑ κατά 300-400 εκατομμύρια ευρώ, ουσιαστικά τορπιλίζει την συμφωνία με τους Αζέρους. Άμεση ήταν η αντίδραση του υψηλόβαθμου στελέχους της Socar, Ανάρ Μαμάντοφ που δήλωσε πως υπ΄αυτές τις συνθήκες η συμφωνία δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
Το ίδιο είχε κάνει και ο Θ. Δρίτσας, θα πει ο αναγνώστης, και μετά υποχώρησε πανηγυρικά. Η περίπτωση της Socar, δεν είναι ίδια με αυτήν της Cosco, καθώς ο υπουργός Ναυτιλίας ευθύς εξ αρχής αρνήθηκε την πατρότητα της επίμαχης τροπολογίας και το ρεπορτάζ τον δικαίωσε. Δύο πρωθυπουργικοί σύμβουλοι ήταν οι συντάκτες της για να «χαϊδέψουν» τους συνδικαλιστές του ΟΛΠ.
Την τροπολογία, που φαίνεται πως ματαιώνει την πώληση της ΔΕΣΦΑ -αν δεν ανακληθεί- την συνέταξε ο ίδιος ο Π. Σκουρλέτης που την υπερασπίζεται δημοσίως. Μάλιστα το εν λόγω ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλιο 2016 επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλα, ίσως το μόνο σοβαρό άτομο που κατέχει πολιτική θέση μέσα στο τσούρμο του ΣΥΡΙΖΑ. Ως γνωστόν, εξίσου σφοδρή επίθεση δέχτηκε ο Στ. Πιτσιόρλας και από τον Χρ. Σπίρτζη στον οποίον απάντησε με καυστικό τρόπο.
Όμως, αν οι επιθέσεις κατά του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ στοχεύουν σε πρώτο επίπεδο την πολιτική των αποκρατικοποιήσεων, υπάρχει και ένα δεύτερο επίπεδο στόχευσης που είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ως γνωστόν ο Στ. Πιτσιόρλας αντλεί την δύναμη του από τον ίδιο τον Α. Τσίπρα πρωτευόντως και δευτερευόντως από τους εταίρους-δανειστές. Δεν χαράσσει ο ίδιος πολιτική, αλλά εφαρμόζει αυτά που έχει ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων. Και μάλιστα προσπαθεί να κάνει την δουλειά του με πλήρη επαγγελματισμό.
Όλοι αυτοί λοιπόν που του επιτίθενται δεν γνωρίζουν την σχέση του με τον Α. Τσίπρα; Δεν γνωρίζουν πως ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ εφαρμόζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ; Μα φυσικά και ο Σπίρτζης και ο Σκουρλέτης τα γνωρίζουν όλα αυτά. Συνεπώς, μήπως αυτές οι επιθέσεις, που είναι έντονες, στοχεύουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό δια της τεθλασμένης; Μήπως η προβληματική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί κάποια στελέχη του να λάβουν θέσεις για την επόμενη μέρα;
Φυσικά τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα τις δώσει ο χρόνος. Υπάρχει όμως και η λογική ακολουθία σκέψεων που μας κατευθύνει στην εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων. Είναι φυσιολογικό, υπουργοί που διαφωνούν με την ακολουθούμενη πολιτική να θέλουν να καταγράψουν δημοσίως και εμπράκτως αυτές τις διαφοροποιήσεις τους για να τις εγγράψουν υποθήκη στις μελλοντικές εξελίξεις στον χώρο της Αριστεράς.
Επόμενο είναι οι διαφωνίες αυτές να επικεντρωθούν σε πρόσωπα που απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και υπηρετούν αυτές τις πολιτικές, πλήττοντας εμμέσως και τον ίδιο. Εκτιμούν, φαίνεται, πως ο Α. Τσίπρας είναι αναλώσιμος. Προφανώς οι σχεδιασμοί τους για το μέλλον, δεν τον περιλαμβάνουν. Όταν προχθές (18/7/2016)ο Στ. Πιτσιόρλας δήλωνε πως «μόνον την κυβέρνηση φθείρουν οι επιθέσεις υπουργών κατά του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ» δεν λάμβανε υπ΄όψη, πως αυτό είναι αδιάφορο για τους διαφωνούντες, καθώς δεν τους ενδιαφέρει το σήμερα-διαπιστώνουν πως το παιχνίδι είναι χαμένο- αλλά η επόμενη μέρα.
Υποθέτω πως όσο η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ θα επιταχύνεται, τόσο θα πληθαίνουν αυτές οι συμπεριφορές


ΤΣΙΠΡΑΣ - ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου