Διέρευσε στον Τύπο το έγγραφο με την πρόταση που είχε στα χέρια του ο Βόλφανγκ Σόιμπλε και η οποία πρότεινε μεταξύ άλλων στην Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ για πέντε χρόνια.
Το έγγραφο συντάχθηκε στις 10 Ιουλίου και σε αυτό αναφέρεται ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν από την ελληνική πλευρά κρίνονται ως ανεπαρκείς, καθώς δεν προβλέπουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούσαν στον εκσυγχρονισμό της χώρας και την βιώσιμη ανάπτυξη σε τομείς όπως η αγορά εργασίας και οι αποκρατικοποιήσεις.
«Για αυτούς τους λόγους δεν μπορούν οι προτάσεις να αποτελέσουν τη βάση για ένα ολοκληρωμένο τριετές πρόγραμμα από τον ESM όπως αιτήθηκε από την Ελλάδα. Χρειαζόμαστε μια καλύτερη και βιώσιμη λύση που να περιλαμβάνει το ΔΝΤ στο παιχνίδι» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.
Μάλιστα όπως δήλωσε υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, τα σχέδια αυτά του Σόιμπλε είναι σε πλήρη συνεννόηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Το θέμα αποκάλυψε σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα FAZ στο οποίο αναφέρει ότι οι νέες προτάσεις της Ελλάδας δεν κρίνονται επαρκείς από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα η εφημερίδα επικαλείται έγγραφο του ομοσπονδιακού υπουργείου στο οποίο αναφέρεται ότι οι Γερμανοί επεξεργάζονται τα δύο παρακάτω σχέδια:
Το πρώτο είναι η Ελλάδα να μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισ. ευρώ σε ένα ταμείο, το οποίο θα πουλά προς αποπληρωμή του χρέους, ενώ το δεύτερο θα ήταν ένα «διάλειμμα» της Ελλάδας από το ευρώ για τουλάχιστον πέντε χρόνια που θα συνοδεύεται από αναδιάρθρωση του χρέους. Στην δεύτερη αυτή περίπτωση, σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται η FAZ, η Ελλάδα παραμένει κράτος μέλος της Ε.Ε. και θα λάβει «αναπτυξιακή, ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια».
Πάντως, νωρίτερα, το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε το δημοσίευμα. «Ποτέ δεν τέθηκε από κανέναν, ούτε από τον Σόιμπλε, στο Eurogroup, θέμα Grexit», αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.
Γερμανός διπλωμάτης δήλωσε νωρίτερα στην εφημερίδα «Der Tagesspiegel» ότι «πρόκειται για έγγραφο εργασίας με σκέψεις για την περίπτωση που πρέπει να τεθεί σε ισχύ το Σχέδιο Β και δεν προοριζόταν για τη σημερινή συνεδρίαση». Συνεπώς, επισημαίνεται, ο κ. Σόιμπλε δεν το παρουσίασε στους συναδέλφους του.
Το δημοσίευμα προκάλεσε αντίδραση και στη Γερμανία και συγκεκριμένα στους κόλπους της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών. «Υπερβολικά πολλοί νομικοί και υπερβολικά λίγοι οικονομολόγοι στο ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών. Τραγικό να πατάς το πόδι κάτω και να θέλεις να έχεις πάντα δίκιο» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Κάρστεν Σνάιντερ, σχολιάζοντας το δημοσίευμα για διαρροή εγγράφου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Πρόσθεσε μάλιστα πως «ένα προσωρινό Grexit δεν αποτελεί σοβαρή πρόταση, είναι απειλή για την υπόλοιπη Ευρωζώνη», ενώ λίγο νωρίτερα είχε γράψει: «Θα υπάρξει συμφωνία εντός ευρώ. Προφανώς το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να αντισταθμίσει τον ρόλο του στο περιθώριο»..
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΣΤΟ FACEBOOK: «Γνωρίζαμε ότι υπήρξε σχέδιο για προσωρινό Grexit»
Γνωστή στο SPD ήταν η πρόταση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για μια ενδεχόμενη προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισημαίνει ο Αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με ανάρτησή του στο Facebook. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση θα μπορούσε να υλοποιηθεί όμως μόνο εάν η ίδια η ελληνική κυβέρνηση την θεωρούσε ως την καλύτερη εναλλακτική.
«Η SPD συνεχίζει να επιδιώκει τον στόχο να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, εάν μπορούν να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες για αυτό προϋποθέσεις. Αυτός είναι και ο κοινός στόχος της γερμανικής κυβέρνησης. Και για αυτό γίνονται αυτή τη στιγμή οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες. Σε αυτό το SPD δίνει ιδιαίτερη σημασία σε μια κοινή και συντονισμένη δράση με την Γαλλία. Η πρόταση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μια χρονικά περιορισμένη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι βεβαίως γνωστή στο SPD. Σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση πρέπει να εξεταστεί χωρίς προκαταλήψεις και η κάθε πιθανή πρόταση. Αυτή η πρόταση θα μπορούσε όμως να υλοποιηθεί μόνο εάν η ίδια η ελληνική κυβέρνηση την θεωρούσε ως την καλύτερη εναλλακτική», γράφει ο κ. Γκάμπριελ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου