Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Ο ιερός νόμος για τη μη φορολόγηση των εφοπλιστών ΙΙ

Ο ιερός νόμος για τη μη φορολόγηση των εφοπλιστών ΙΙ





Αρθρο:
18
Ημ/νία:
22.04.1975
Ημ/νία Ισχύος:
22.04.1975
Περιγραφή όρου θησαυρού:
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ
Τίτλος Αρθρου:
Πρόσθετοι φόροι
Λήμματα:
Φορολογία προσόδου απο πλοία ,διαδικασία προσδιορισμού και καταβολής φόρου εισφοράς ,Κυρώσεις και απαγορεύσεις
Σχόλια:
Το άρθρ.18 αντικαταστάθηκε με το άρθρο 26 του Ν.814/1978.

Κείμενο Αρθρου "1. Οι υποβάλλοντες δήλωσιν μετά την παρέλευσιν της υπό των διατάξεων του παρόντος νόμου προβλεπομένης προθεσμίας, υπόκεινται και εις πρόσθετον φόρον, λόγω, εκπροθέσμου υποβολής της δηλώσεως, υπολογιζόμενον επί του βάσει της δηλώσεως οφειλομένου φόρου και οριζόμενον εις 5%, δι'έκαστον μήνα από της λήξεως της προθεσμίας υποβολής της δηλώσεως. Ο πρόσθετος ούτος φόρος δεν δύναται εν πάση περιπτώσει να υπερβή το 1/4 του φόρου, του οφειλομένου βάσει της δηλώσεως. 2. Οι υποβάλλοντες ανακριβή δήλωσιν υπόκεινται και εις πρόσθετον φόρον, λόγω ανακριβείας της δηλώσεως, οριζόμενον εις 50% του φόρου, του οποίου την πληρωμήν θα διέφευγον δια της ανακριβείας. 3. Οι μη υποβάλλοντες παντάπασιν δήλωσιν υπόκεινται εις πρόσθετον φόρον λόγω παραλείψεως υποβολής δηλώσεως, οριζομένου εις 100% του αναλογούντος φόρου. 4. Οι κατά τας προηγουμένας παραγράφους πρόσθετοι φόροι επιβάλλονται μη εξεταζομένης της υπάρξεως 'η μη δόλου, είτε αμελείας του υποχρέου".

Αρθρο:
19
Ημ/νία:
22.04.1975
Ημ/νία Ισχύος:
22.04.1975
Περιγραφή όρου θησαυρού:
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ
Τίτλος Αρθρου:
Υπολογισμός του φόρου και εισφοράς επί των μεταβιβαζομένων ή υποθηκευομένων πλοίων.
Λήμματα:
Φορολογία προσόδου από πλοία ,Διαδικασία προσδιορισμού και καταβολής φόρου και εισφοράς έως μεταβιβάσεως ή υποθηκεύσεως πλοίου ,Κυρώσεις , Απαγορεύσεις
Σχόλια:
Σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 2 του ν. 2881/2001 (Α' 16/6.2.2001), για την καταχώριση ή τη διαγραφή από το νηολογίο για τα θέματα που αναφέρονται στο ανωτέρω άρθρο, δεν απαιτείται βεβαίωση της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, και το πιστοποιητικό του άρθρου 88 παρ. 5 του Κ.Ν. 792/1978 (ΦΕΚ 220 Α), όπως ερμηνεύτηκε αυθεντικό από το άρθρο 1 παρ. 6 του Ν. 1711/1987 (ΦΕΚ 109Α). Η παρ. 1 αντικαταστάθηκε από το άρθρο 27 του Ν. 814/1978.

Κείμενο Αρθρου "1. Απαγορεύεται η καταχώρησις εν τω νηολογίω πράξεων μεταβιβάσεως ή υποθηκεύσεως των εις φόρον και εισφοράν του παρόντος νόμου υποκειμένων πλοίων άνευ προσαγωγής βεβαιώσεως του αρμοδίου Οικονομικού Εφόρου ότι έχουν εκπληρωθή αι προς το Δημόσιον φορολογικαί υποχρεώσεις του πλοιοκτήτου και έχουν εξοφληθή οι βαρύνοντες το πλοίον πάσης φύσεως φόροι και εισφοραί του Δημοσίου, οι αναλογούντες μέχρι του χρόνου ισχύος της εκδοθείσης υπό του Οικονομικού Εφόρου βεβαιώσεως δια την μεταβίβασιν ή υποθήκευσιν του πλοίου. Εάν δια της μεταβιβάσεως το πλοίον δεν τίθεται υπό ξένην σημαίαν, ο φόρος και η εισφορά του παρόντος νόμου από της ημερομηνίας μεταβιβάσεως βαρύνουν τον νέον πλοιοκτήτην. Εις την περίπτωσιν αυτήν η δήλωσις θα υποβάλλεται εντός του επομένου μηνός από της μεταβιβάσεως του πλοίου, του οφειλομένου φόρου καταβαλλομένου εις ισόποσους μηνιαίας δόσεις μέχρι τέλους Δεκεμβρίου, της πρώτης δόσεως καταβαλλομένης άμα τη υποβολή της εμπροθέσμου δηλώσεως εφαρμοζομένων εν προκειμένω αναλόγως των διατάξεων του τελευταίου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρ. 14. Τα επ'ονόματι του παλαιού πλοιοκτήτου τυχόν βεβαιωθέντα ποσά φόρου ή εισφοράς, δια το μετά την μεταβίβασιν χρονικόν διάστημα εκπίπτονται ή επιστρέφονται κατά περίπτωσιν". 2. Επί παραλείψεως εμπροθέσμου καταβολής του βεβαιωθέντος φόρου και των πλοίων της δευτέρας κατηγορίας και επί υποβαλλομένη πιστοποιήσει της τοιαύτης παραλείψεως εκ μέρους του αρμοδίου Διευθυντού Ταμείου, οι Υπουργοί των Εξωτερικών, Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας υποχρεούνται, όπως εντός δεκαημέρου προθεσμίας διατάξωσι τας οικείας Λιμενικάς, Προξενικάς κλπ. Αρχάς, ίνα μη εκδώσι τα ναυτιλιακά έγγραφα δια τον απόπλουν του πλοίου, δια το οποίον δεν κατεβλήθη ο φόρος και οι πρόσθετοι φόροι, αι αρχαί δε αύται υποχρεούνται να μην προβώσιν εις την θεώρησιν και έκδοσιν των εγγράφων τούτων. Εάν ο πλοίαρχος του πλοίου ήθελε, παρά την άρνησιν θεωρήσεως των ναυτιλιακών εγγράφων του πλοίου του, αποπλεύσει, η οικεία Λιμενική ή Προξενική Αρχή υποχρεούται να συντάξη πράξιν περί της τοιαύτης παραβάσεως και βάσει ταύτης η προισταμένη του πλοιάρχου αρχή υποχρεούται να ασκήση κατ'αυτού πειθαρχικήν δίωξιν συνεπαγομένην αφαίρεσιν διπλώματος αυτού επί χρονικόν διάστημα κατ'ελάχιστον όριον τριών μηνών και κατ'ανώτατον όριον δώδεκα μηνών.

Αρθρο:
20
Ημ/νία:
22.04.1975
Ημ/νία Ισχύος:
22.04.1975
Περιγραφή όρου θησαυρού:
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ
Τίτλος Αρθρου:
Αρμόδιος Οικονομικός Εφορος
Λήμματα:
Φορολογία προσόδου από πλοία ,Διαδικασία προσδιορισμού και καταβολής φόρου και εισφοράς ,Αρμόδιος οικονομικός έφορος

Κείμενο Αρθρου 1. Αρμόδιος Οικονομικός έφορος δια την επιβολήν του φόρου και εισφοράς του άρθρ.10 του παρόντος νόμου, τυγχάνει: α) επί πλοίων των περιπτ. α' και γ' της πρώτης κατηγορίας του άρθρ. 3 του παρόντος, ο οικονομικός έφορος Φορολογίας Πλοίων Πειραιώς και β) επί των λοιπών πλοίων της πρώτης κατηγορίας ως και των πλοίων της δευτέρας κατηγορίας του αυτού άρθρου, ο οικονομικός έφορος της περιφερείας εις ην υπάγεται ο λιμήν νοηλογήσεως του πλοίου. Επί υπάρξεως πλειόνων οικονομικών εφόρων εντός της αυτής περιφερείας, ορίζεται δι'αποφάσεως του Υπουργού των Οικονομικών ο αρμόδιος Οικονομικός Εφορος. Δι'αποφάσεως του Υπουργού των Οικονομικών, δύναται να καθίσταται αρμόδιος έτερος οικονομικός έφορος. 2. Ο υπόχρεως εις φόρον και εισφοράν του άρθρ. 10 του παρόντος νόμου οφείλει να διορίση εγγράφως αντίκλητον του, κατοικούντα εις την περιφερείαν του αρμοδίου οικονομικού εφόρου, προς ον κοινοποιούνται τα αφορώντα την κατά τον παρόντα νόμον φορολογίαν και εισφοράν έγγραφα, αποφάσεις κλπ. Εν παραλείψει, η κοινοποίησις τούτων ενεργείται, προκειμένου μεν περί πλοίων, δια τα οποία βάσει της προηγουμένης παραγράφου αρμόδιος τυγχάνει ο οικονομικός έφορος Φορολογίας Πλοίων Πειραιώς εις την εν Αθήναις Ενωσιν Εφοπλιστών, θεωρουμένην ως νόμιμον αντίκλητον του πλοιοκτήτου, προκειμένου δε περί των λοιπών πλοίων εις την πλησιεστέραν προς την έδραν του αρμοδίου οικονομικού εφόρου Λιμενικήν Αρχήν.

Αρθρο:
21
Ημ/νία:
22.04.1975
Ημ/νία Ισχύος:
22.04.1975
Περιγραφή όρου θησαυρού:
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ
Τίτλος Αρθρου:
Διαδικασία βεβαιώσεως και εισπράξεως του φόρου και εισφοράς
Λήμματα:
Φορολογία προσόδου από πλοία ,Διαδικασία προσδιορισμού και καταβολής φόρου και εισφοράς ,Βεβαίωση ,Είσπραξη

Κείμενο Αρθρου Η διαδικασία βεβαιώσεως και εισπράξεως του φόρου και εισφοράς του άρθρ. 10 του παρόντος νόμου, διέπεται υπό των ισχυουσών εκάστοτε διατάξεων περί φορολογίας εισοδήματος, η δε διαδικασία εκδικάσεως των ενδίκων μέσων, υπό των οικείων διατάξεων του Κώδικος Φορολογικής Δικονομίας.

Αρθρο:
22
Ημ/νία:
22.04.1975
Ημ/νία Ισχύος:
22.04.1975
Περιγραφή όρου θησαυρού:
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ
Τίτλος Αρθρου:
Παραγραφή δικαιώματος Δημοσίου
Λήμματα:
Φορολογία προσόδου από πλοία ,Διαδικασία προσδιορισμού και καταβολής φόρου και εισφοράς ,Παραγραφή δικαιώματος Δημοσίου

Κείμενο Αρθρου Το δικαίωμα του Δημοσίου προς βεβαίωσιν του κατά τον παρόντα νόμον φόρου και εισφοράς, παραγράφεται μετά πενταετίαν από της λήξεως του έτους εις τον οποίον ο φόρος αναφέρεται.

Αρθρο:
23
Ημ/νία:
22.04.1975
Ημ/νία Ισχύος:
22.04.1975
Περιγραφή όρου θησαυρού:
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ
Τίτλος Αρθρου:
Υποχρεώσεις παροχής στοιχείων
Λήμματα:
Φορολογία προσόδου από πλοία ,Διαδικασία προσδιορισμού και καταβολής φόρου και εισφοράς ,Υποχρεώσεις Δημοσίων Αρχών

Κείμενο Αρθρου Αι δημόσιαι εν γένει αρχαί ως και παν νομικόν πρόσωπον δημοσίου δικαίου, υποχρεούνται όπως μετά πρόσκλησιν του οικονομικού εφόρου ή των Φορολογικών Δικαστηρίων αποστείλωσιν εντός δέκα ημερών τα στοιχεία τα οποία διαθέτουσι περί των υποκειμένων εις τον φόρον και εις εισφοράν του παρόντος Νόμου Πλοίων.

Αρθρο:
24
Ημ/νία:
22.04.1975
Ημ/νία Ισχύος:
22.04.1975
Περιγραφή όρου θησαυρού:
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ
Τίτλος Αρθρου:
Σύστασις Γνωμοδοτικής Επιτροπής
Λήμματα:
Φορολογία προσόδου από πλοία ,Διαδικασία προσδιορισμού καταβολής φόρου και εισφοράς ,Σύσταση Γνωμοδοτικής Επιτροπής
Σχόλια:
Η Γνωμοδοτική Επιτροπή του παρόντος είχε καταργηθεί από την παρ. 1 κεφάλ. Γ της ΥΑ Ο.208/181/1982 (ΦΕΚ Β' 214) Υπ. Προεδρίας και Οικονομικών, επανασυστάθηκε με το άρθρο 77 του Ν. 1892/1990 και διατηρήθηκε από την παρ. 19 άρθρ. 2 της ΥΑ 1078204/927/0006Α/1992 (ΦΕΚ Β' 517), Υπ. Προεδρ.και Οικονομ. (Διόρθ. Σφαλμ. στο ΦΕΚ Β' 544/28 Αυγ. 1992).

Κείμενο Αρθρου 1. Συνιστάται Γνωμοδοτική Επιτροπή, της οποίας η σύνθεσις ορίζεται ως ακολούθως: α) Εκ του αρμοδίου Διευθυντού της Γενικής Διευθύνσεως Φορολογίας ή ετέρου ανωτέρου υπαλλήλου επί βαθμώ τουλάχιστον 4ω αρμοδιότητος Γενικής Διευθύνσεως Φορολογίας, ως Προέδρου. β) Εκ του Διευθυντού Ναυτιλιακής Αναπτύξεως ή του νομίμου αναπληρωτού του ή ετέρου ανωτέρου υπαλλήλου του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και γ) εξ ενός αντιπροσώπου της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών. Της Επιτροπής μετέχει ως Εισηγητής άνευ ψήφου ο αρμόδιος δια την φορολογίαν των πλοίων Τμηματάρχης ή έτερος ανώτερος υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών, χρέη δε Γραμματέως εκτελεί υπάλληλος της αρμοδίας Διευθύνσεως του ιδίου Υπουργείου. 2. Η Επιτροπή γνωμοδοτεί εφ'οιουδήποτε θέματος αναφερομένου εις τας λεπτομερείας εφαρμογής του παρόντος νόμου και παραπεμπομένου εις αυτήν υπό των Υπουργών Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας. 3. Τα μέλη της Επιτροπής και ο Γραμματεύς μετά των αναπληρωτών των, ως και ο Εισηγητής, διορίζονται δι'αποφάσεως του Υπουργού των Οικονομικών, τηρουμένων, ως προς την συγκρότησιν, απαρτίαν, πλειοψηφίαν, λειτουργίαν, αναπλήρωσιν κλπ. των άρθρ. 169 και 170 του Β.Δ. 1/1961 "περί διαρθρώσεως του Υπουργείου Οικονομικών και περί Οργανισμού της Γενικής Διευθύνσεως Φορολογίας κλπ". Εκ των μελών ο Διευθυντής Ναυτιλιακής Αναπτύξεως ή ο νόμιμος αναπληρωτής του ή έτερος ανώτερος υπάλληλος του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ως και ο αντιπρόσωπος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών διορίζονται μετά πρότασιν του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας.

Αρθρο:
25
Ημ/νία:
01.01.2002
Ημ/νία Ισχύος:
22.04.1975
Περιγραφή όρου θησαυρού:
ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Τίτλος Αρθρου:
"Εγκατάσταση στην Ελλάδα γραφείων ή υποκαταστημάτων αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων.
Λήμματα:
Ναυτιλιακές επιχειρήσεις ,εγκατάσταση στην Ελλάδα ,γραφεία ,υποκαταστήματα
Σχόλια:
Το άρθρο 25 του ν. 27/1975 (ΦΕΚ 77 Α'), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 28 του ν. 814/1978 (ΦΕΚ 144 Α') και τροποποιήθηκε με το άρθρο 77 παρ. 5 του ν.1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α') τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 4 του ν. 2234/1994 (ΦΕΚ 142 Α'). Η παρ. 10 του παρόντος άρθρου προστέθηκε με το άρθρο 25 του ν. 2515/1997 (ΦΕΚ Α' 154). - Η εντός " " λέξη της παρ. 8 τίθεται όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 11 του άρθ. 11 του Ν. 2948/2001 (Α 242/19.10.2001) και σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 28 του ίδιου ως άνω νόμου, ισχύουν από 1.1.2002.=====================*** Σύμφωνα με το άρθρο 34 του ν. 3427/2005 (Α΄ 312/27.12.2005), ναυτιλιακές επιχειρήσεις, που έχουν υπαχθεί ή θα υπαχθούν στις διατάξεις του π α ρ ό ν τ ο ς άρθρου, διέπονται αποκλειστικά από τις διατάξεις αυτού και του α.ν. 378/1968 (ΦΕΚ 82 Α'/βλ. οικεία σχόλια), όπως ισχύουν, καθώς και από τις κανονιστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί κατ' εξουσιοδότηση των νόμων αυτών, χωρίς να ισχύουν οι αναφορές τους στον α.ν. 89/1967.

Κείμενο Αρθρου *** 1. Γραφεία ή υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων οποιουδήποτε τύπου ή μορφής, ασχολούμενα αποκλειστικά με τη διαχείρηση, εκμετάλλευση, ναύλωση, ασφάλιση, διακανονισμό αβαριών, μεσιτεία αγοραπωλησιών ή ναυπηγήσεων ή ναυλώσεων ή ασφαλίσεων πλοίων με ελληνική ή ξένη σημαία, πάνω από πεντακόσιους (500) κόρους ολικής χωρητικότητας, εξαιρουμένων των επιβατηγών ακτοπλοϊκών πλοίων και των εμπορικών πλοίων που εκτελούν εσωτερικούς πλόες, καθώς και με την αντιπροσώπευση πλοιοκτητριών εταιρειών, ως και επιχειρήσεων που έχουν σαν αντικείμενο εργασιών τις ίδιες με τις παραπάνω αναφερόμενες δραστηριότητες, δύνανται, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, να εγκαθίστανται στην Ελλάδα κατόπιν άδειας που χορηγείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Εμπορικής Ναυτιλίας και η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η ανωτέρω δυνατότητα παρέχεται κατ' εξαίρεση και σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις, πλοιοκτήτριες ή διαχειρίστριες, ναυαγοσωστικών ή ρυμουλκών πλοίων υπό ξένη σημαία οποιασδήποτε χωρητικότητας. Τα παραπάνω γραφεία ή υποκαταστήματα απολαμβάνουν των αναφερομένων στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου διευκολύνσεων και απαλλαγών, εφόσον καλύπτουν με εισαγωγή συναλλάγματος μη υποχρεωτικά εκχωρητέου : α. Τις ετήσιες δαπάνες λειτουργίας τους στην Ελλάδα με ισόποσο τουλάχιστον πενήντα χιλιάδων (50.000) δολλαρίων Η.Π.Α. και β. 'Ολες γενικά τις πληρωμές στην Ελλάδα για λογαριασμό τους ή για λογαριασμό τρίτων. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες της εφαρμογής των διατάξεων της παραγράφου αυτής. 2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δύναται να αυξάνεται το προβλεπόμενο στην προηγούμενη παράγραφο κατώτατο όριο εισαγωγής συναλλάγματος για κάλυψη δαπανών λειτουργίας γραφείων ή υποκαταστημάτων, τα οποία εγκαθίστανται μετά την έναρξη της ισχύος της απόφασης αυτής. 3. Οι απαλλαγές και διευκολύνσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου αυτού είναι: α. Απαλλαγή από παντός φόρου, τέλους, εισφοράς ή κρατήσεως υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου για το εισόδημα αυτών, που αποκτάται από εργασίες ή παροχή υπηρεσιών περί ων η παράγραφος 1 του άρθρου αυτού. Επίσης παρέχεται απαλλαγή από τον ειδικό φόρο τραπεζικών εργασιών Φ.Κ.Ε. και από κάθε τέλος χαρτοσήμου αντικειμενικώς ή οποιασδήποτε κράτησης ή τέλους υπέρ τρίτου, πλην των ανταποδοτικών, των συμβάσεων, των εισπράξεων και πληρωμών και γενικώς οποιωνδήποτε πράξεων που διενεργούνται υπό τα ως άνω γραφεία ή υποκαταστήματα ή για λογαριασμό των αντιπροσωπευόμενων από αυτά επιχειρήσεων για τις οποίες η παράγραφος 1 του άρθρου αυτού. Για την καταβολή φόρου προστιθέμενης αξίας εφαρμογή έχουν οι διατάξεις του ν. 1642/1986. β. Χορηγείται στο πάσης φύσεως αλλοδαπό προσωπικό των επιχειρήσεων τούτων άδεια εργασίας στην Ελλάδα για χρονικό διάστημα μέχρι δύο (2) ετών. Η άδεια αυτή δύναται να παρατείνεται ανά διετία απεριορίστως και εφόσον ισχύει η υπαγωγή των επιχειρήσεων τούτων στις διατάξεις του παρόντος άρθρου. Η αίτηση για την παροχή άδειας εργασίας και παραμονής ή παρατάσεως της ήδη χορηγηθείσης τοιαύτης άδειας, πρέπει να συνοδεύεται και από υπεύθυνη δήλωση του εκπροσώπου της επιχείρησης, ότι ο αιτών αλλοδαπός ανήκει στο προσωπικό αυτής και εργάζεται αποκλειστικά δι' αυτήν. γ. Επιτρέπεται η ταχυδρόμηση συστημένων επιστολών στο εξωτερικό, χωρίς να προσκομίζονται στο Ταχυδρομείο για έλεγχο, εφόσον στο φάκελο αναγράφεται η επωνυμία του αποστολέα, έχει τεθεί η σφραγίδα της επιχειρήσεως και η μονογραφή του εκπροσώπου του εγκαταστηθέντος γραφείου ή υποκαταστήματος. 4. Στην κοινή απόφαση, που παρέχεται άδεια εγκαταστάσεως, καθορίζονται το είδος των εργασιών ή υπηρεσιών, τις οποίες παρέχει το γραφείο ή υποκατάστημα και γενικά οι όροι λειτουργίας του. Το ποσό της εγγύησης προς το Δημόσιο για τη συμμόρφωση του γραφείου ή υποκαταστήματος προς τους όρους της κοινής απόφασης, καθώς και η προβλεπόμενη διαδικασία για την κατάπτωση ή την επιστροφή της, καθορίζονται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίς, Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας, το ποσό δε της εγγυήσεως δεν δύναται να είναι κατώτερο των πέντε χιλιάδων (5.000) δολλαρίων Η.Π.Α. Η εγγύηση κατατίθεται στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και η κατάπτωση ή η επιστροφή της πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας κατόπιν εισηγήσεως της αρμόδιας Διευθύνσεως του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Η εκδούσα την εγγύηση υποχρεούται εντός δέκα (10) ημερών από της κοινοποιήσεως της σχετικής αποφάσεως καταπτώσεως του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, να καταθέσει το προϊόν της εγγυήσεως στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ) Εσόδων Αθηνών. 5. Η με κοινή απόφαση παρεχόμενη άδεια εγκατάστασης έχει πενταετή ισχύ και δεν δύναται να ανακληθεί προ της παρόδου του χρόνου τούτου αρχομένου από της δημοσιεύσεως της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα δεν δύνανται να μεταβληθούν οι όροι με τους οποίους χορηγήθηκε άδεια εγκαταστάσεως, χωρίς τη συναίνεση της επιχειρήσεως. Η ανωτέρω κοινή απόφαση μετά τη λήξη της πενταετίας ανανεώνεται αυτοδίκαια, για ίσο χρονικό διάστημα, χωρίς να απαιτείται έκδοση νέας κοινής υπουργικής απόφασης, εφόσον κατά το χρόνο λήξης της εξακολουθούν να ισχύουν οι γενικοί και ειδικοί όροι που ισχύουν κατά το χρόνο έκδοσης της αρχικής άδειας εγκατάστασης. Σε περίπτωση παραβάσεως κάποιου όρου της άδειας εγκαταστάσεως των α.ν. 89/1967 "περί εγκαταστάσεως εν Ελλάδι αλλοδαπών Εμποροβιομηχανικών Εταιρειών" και 378/1968 περί συμπληρώσεως του α.ν. 89/1967 "περί εγκαταστάσεως εν Ελλάδι αλλοδαπών Εμποροβιομηχανικών Εταιρειών" ή των διατάξεων του παρόντος άρθρου εκ μέρους της επιχειρήσεως στην οποία χορηγήθηκε η άδεια, δύναται αυτή να ανακαλείται με κοινή απόφαση των υπουργών που την έχουν εκδώσει. Οι απαλλαγές που προβλέπονται στην περίπτωση α' της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου αίρονται από το χρόνο που έγινε η παράβαση. 6. Κάθε διαφορά που ανακύπτει μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της αλλοδαπής επιχειρήσεως αναγόμενη στην ερμηνεία ή σε κενά της αποφάσεως εγκαταστάσεως ή την ανάκληση της άδειας εγκαταστάσεως, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, λύεται αποκλειστικά με διαιτησία ενώπιον δύο διαιτητών, από τους οποίους ο ένας ορίζεται από το Ελληνικό Δημόσιο, ο δε άλλος από την αλλοδαπή επιχείρηση. Σαν διαιτητής του Ελληνικού Δημοσίου ορίζεται από την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Σύμβουλος ή Πάρεδρος αυτού. Σε περίπτωση που ένα από τα δύο μέρη αν και προκλήθηκε από τον επισπεύδοντα τη διενέργεια της διαιτησίας, καθυστερήσει πέραν των τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία της κοινοποίησης της αιτήσεως περί διαιτησίας να προβεί στο διορισμό διαιτητού, αυτός μετά από αίτηση του επισπεύδοντος, διορίζεται από το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Η προς το Δημόσιο πρόσκληση για διαιτησία υποβάλλεται στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και δεν απαιτείται κοινοποίηση σε άλλο υπουργείο. Σε περίπτωση διαφωνίας των διαιτητών, ορίζεται από αυτούς επιδιαιτητής και σε περίπτωση διαφωνίας των διατητών για το πρόσωπο του επιδιαιτητή, αυτό ορίζεται μετά από αίτηση οποιουδήποτε από τα ενδιαφερόμενα μέρη, από τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, από τα μέλη του Δικαστηρίου αυτού. Η απόφαση της διαιτησίας είναι αμετάκλητη και εκτελεστή. Εκτελείται δε χωρίς να είναι ανάγκη να περιαφθεί τον τύπο της εκτέλεσης. Καμία αναστολή ή αναβολή εκτελέσεως της διαιτητικής αποφάσεως ή της λοιπής διαδικασίας επιτρέπεται. Τα έξοδα της διαιτησίας προκαταβάλλονται από τον αιτούντα βαρύνουν όμως τελικά το διάδικο που θα ηττηθεί. 7. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων εφαρμόζονται ανάλογα με τις ίδιες προϋποθέσεις και στις ημεδαπές επιχειρήσεις που έχουν σαν αντικείμενο εργασιών αποκλειστικά τις αναφερόμενες στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου εργασίες ή υπηρεσίες. Η διανομή κερδών στους εταίρους ημεδαπών εταιρειών περιορισμένης ευθύνης του ν. 3190/1955, που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου, καθώς και όσες έχουν ήδη υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 27/1975, απαλλάσσεται από παντός φόρου εισοδήματος . 8. Επιχειρήσεις, που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 8 του παρόντος άρθρου, οι οποίες διαχειρίζονται πλοία με ελληνική σημαία, δύνανται κατ' εξαίρεση να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς που διενεργούνται από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας και να εισπράττουν το ναύλο σε "ευρώ". Ο εισπραττόμενος για τις ανωτέρω μεταφορές ναύλος, εφόσον δεν είναι σε συνάλλαγμα, δύναται κατ'εξαίρεση να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη λοιπών δαπανών εκτός των ετήσιων δαπανών λειτουργίας του γραφείου στην Ελλάδα. 9. Οι διατάξεις του ν. 791/1978 (ΦΕΚ 109 Α') έχουν εφαρμογή και επί των αλλοδαπών εταιρειών πλοιοκτητριών πλοίων με ξένη σημαία, εφόσον τα πλοία τους διαχειρίζονται γραφεία ή υποκαταστήματα εταιρειών του παρόντος άρθρου". "10. Η ισχύς των κοινών αποφάσεων των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Εμπορικής Ναυτιλίας, με τις οποίες έχει χορηγηθεί άδεια εγκατάστασης γραφείου στην Ελλάδα αλλοδαπών ναυτιλιακών εταιρειών, σύμφωνα με τις διατάξεις των α.ν. 89/1967, 378/1968 και ν. 27/1975, 814/1978, παρατείνεται μετά τη λήξη της πενταετίας μέχρι τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως όμοιας κοινής υπουργικής απόφασης για χορήγηση νέας άδειας εγκατάστασης γραφείου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 814/1978 ή του παρόντος νόμου, εφόσον οι εταιρείες που αναφέρονται σε αυτές έχουν υποβάλει ή θα υποβάλουν τη σχετική αίτησή τους στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας πριν τη λήξη της πενταετίας. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται ανάλογα και στις κοινές υπουργικές αποφάσεις που αφορούν την υπαγωγή ημεδαπών ναυτιλιακών εταιρειών στις διατάξεις των προαναφερθέντων νόμων".

Αρθρο:
26
Ημ/νία:
24.12.2002
Ημ/νία Ισχύος:
22.04.1975
Περιγραφή όρου θησαυρού:
ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Λήμματα:
Εκμετάλλευση πλοίων υπό ξένη σημαία ,αλλοδαπή πλοικτήτρια εταιρία ,απαλλαγή φόρων, εισφορών, τελών, κρατήσεων ,εταιρίες χαρτοφυλακίου (holding companies)
Σχόλια:
Σύμφωνα με την παρ. 5 του άρ. 23 του Ν. 2843/2000 (Α' 219/12.10.2000), η παροβλεπόμενη από το παρόν άρ., όπως το τελευταίο τροποποιήθηκε από το άρ. 29 του Ν. 814.1978, απαλλαγή περιλαμβάνει και τη διανομή καθαρών κερδών ή μερισμάτων μέσω και δεύτερης εταιρίας χαρτοφυλακίου (holding company).- Το τελευταίο εδάφιο προστέθηκε με την παρ. 15 του άρθρου 9 του ν. 3091/2002 (Α΄330/24.12.2002).

Κείμενο Αρθρου Αλλοδαπή Εταιρεία πλοιοκτήτρια πλοίου υπό ξένην σημαίαν όπερ τελεί υπό την εκμετάλλευσιν ή διαχείρισιν αλλοδαπής Εταιρείας εγκατεστημένης εν Ελλάδι, δυνάμει των διατάξεων του προηγουμένου άρθρου, απαλλάσσεται από παντός φόρου, τέλους, εισφοράς ή κρατήσεως επί του εισοδήματος του κτηθέντος εις το εξωτερικόν εκ της εκμεταλλεύσεως του πλοίου του οποίου τυγχάνει πλοιοκτήτρια. Της αυτής απαλλαγής από παντός φόρου, τέλους, εισφοράς ή κρατήσεως απολαύουσι και οι μέτοχοι ή οι εταίροι των άνω εταιρειών διά το παρ' αυτών κτώμενον τοιούτον εισόδημα υπό μορφήν διανομής καθαρών κερδών ή μερισμάτων, είτε απ' ευθείας είτε υπό μορφήν εταιρειών χαρτοφυλακίου (HOLDING COMPANIES). "Επίσης, απαλλάσσονται από το φόρο τα κέρδη ναυτικής εταιρίας του Ν. 959/1979 (ΦΕΚ 192/Α'), καθώς και τα μερίσματα που διανέμει αυτή, εφόσον έχει υπαχθεί στο προηγούμενο άρθρο και εκμεταλλεύεται ή διαχειρίζεται πλοίο με ελληνική σημαία που ανήκει στην κυριότητα αλλοδαπής εταιρίας."

Αρθρο:
27
Ημ/νία:
22.04.1975
Ημ/νία Ισχύος:
22.04.1975
Περιγραφή όρου θησαυρού:
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ
Τίτλος Αρθρου:
Ατελής σύνταξις εγγράφων
Λήμματα:
Φορολογία προσόδου από πλοία ,Διαδικασία προσδιορισμού καταβολής φόρου και εισφοράς ,Τελικές διατάξεις ,Ατέλεια εγγράφων

Κείμενο Αρθρου Απαντα τα διά την εφαρμογήν του παρόντος νόμου εκδιδόμενα ή οπωσδήποτε χρησιμοποιούμενα έγγραφα περιλαμβανομένων και των ενώπιον των Προξενικών Αρχών συντάσσονται ατελώς.

Αρθρο:
28
Ημ/νία:
22.04.1975
Ημ/νία Ισχύος:
22.04.1975
Περιγραφή όρου θησαυρού:
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ
Τίτλος Αρθρου:
Εξουσιοδοτικαί διατάξεις-Δαπάναι βεβαιώσεως και εισπράξεως φόρου και εισφοράς.
Λήμματα:
Φορολογία προσόδου από πλοία
Σχόλια:
Η περ. β αντικαταστάθηκε από το άρθρ0 31 του Ν. 814/1978.

Κείμενο Αρθρου 1. Δι'αποφάσεως του Υπουργού των Οικονομικών καθορισθήσονται: α) Ο τύπος και το περιεχόμενον της δηλώσεως του άρθρ. 14 του παρόντος. "β) Αι λεπτομέρειαι βεβαιώσεως και εισπράξεως του φόρου και της εισφοράς, ως και η διαδικασία και τ'απαιτούμενα δικαιολογητικά συμψηφισμού ή επιτροπής τούτων". γ) Τα καταβλητέα έξοδα κινήσεως και αποζημιώσεως εις τους ασχολουμένους με τον έλεγχον, την βεβαίωσιν και την είσπραξιν του φόρου και εισφοράς υπαλλήλους και δ) πάσα ετέρα λεπτομέρεια αναγκαία δια την εφαρμογήν των διατάξεων του παρόντος νόμου. 2. Ο Υπουργός των Οικονομικών εγκρίνει και εντέλλεται την πληρωμήν πάσης αναγκαίας δαπάνης δια την εκτέλεσιν του παρόντος νόμου καταλογιζομένης εις τα έξοδα βεβαιώσεως των αμέσων φόρων.

Αρθρο:
29
Ημ/νία:
22.04.1975
Ημ/νία Ισχύος:
22.04.1975
Περιγραφή όρου θησαυρού:
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΝΟΜΟΥ
Τίτλος Αρθρου:
Καταργούμεναι διατάξεις
Λήμματα:
Φορολογία προσόδου από πλοία

Κείμενο Αρθρου 1. Από της ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται: α) Ο Νόμ. 1880/51 "περί φορολογίας πλοίων" ως ετροποποιήθη μεταγενεστέρως δια του Ν.Δ. 3415/55, Ν.Δ. 4094/60, Ν.Δ. 4419/64, Α.Ν. 465/68, Ν.Δ. 509/70 και εκωδικοποιήθη δια του Β.Δ. 800/1970. β) Αι διατάξεις του εδαφ. ε' της παρ. 1 του άρθρ. 2 του Α.Ν. 89/1967 καθ'ο μέρος αι διατάξεις αύται αφορούν την απαλλαγήν των αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσεως εκ των τελών κυκλοφορίας. γ) Αι παρ. 1, 2 και 3 του άρθρ. 9 του Α.Ν. 465/68 και αι παρ. 1, 2 και 3 του άρθρ. 9 του Ν.Δ. 509/70. Εξαιρετικώς παραμένουσιν εν ισχύι αι ως άνω διατάξεις, καθ'ο μέρος αφορώσιν εις την απαλλαγήν εκ του φόρου κληρονομιών επί πλοίων, μετόχων ή μεριδίων ημεδαπών ή αλλοδαπών εταιρειών πλοιοκτητριών πλοίων, καλύπτουσαι εφεξής άπαντα τα άνω των 1.500 κόρων ολικής χωρητικότητος πλοία. δ) Αι διατάξεις του εδαφ. δ' της παρ. 1 του άρθρ. 2 του Α.Ν. 89/1967 ως ηρμηνεύθησαν δια της παρ. 2 του άρθρ. 2 του Α.Ν. 378/1968 όσον αφορά μόνον την υπό των διατάξεων τούτων προβλεπομένην απαλλαγήν από του φόρου εισοδήματος και των τελών χαρτοσήμου των εν Ελλάδι κτωμένων αποδοχών του αλλοδαπού προσωπικού των επιχειρήσεων των υπαγομένων εις τας διατάξεις των νόμων τούτων. ε) Πάσα ετέρα γενική ή ειδική διάταξις αντικειμένη εις τας διατάξεις του παρόντος νόμου. 2. Αι διατάξεις των Α.Ν. 89/1967 και Α.Ν. 378/68 εξακολουθούν ισχύουσαι εκτός εκείνων αίτινες ρητώς καταργούνται δια των εδαφ. β' και δ' της προηγουμένης παραγράφου του παρόντος άρθρου και εκείνων, αίτινες αντίκεινται εις τας διατάξεις του παρόντος νόμου.

Αρθρο:
30
Ημ/νία:
22.04.1975
Ημ/νία Ισχύος:
22.04.1975
Περιγραφή όρου θησαυρού:
ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΝΟΜΩΝ
Τίτλος Αρθρου:
Εναρξις ισχύος
Λήμματα:
Φορολογία προσόδου από πλοία

Κείμενο Αρθρου Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεως του διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου