Γαλλοολλανδικό βέτο τέθηκε χθες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας με την Ε.Ε., με το θέμα να παραπέμπεται για επανεξέταση το 2019. Πλέον, τρεις παράγοντες τορπιλίzουν την συμφωνία Κοτζιά για Σκόπια. Η ημερομηνία που δόθηκε, το 2019, σε συνδυασμό με τον Ιβανόφ ο οποίος δεν υπογράφει και μπορεί να παραιτηθεί προκαλώντας πολιτικές εξελίξεις, προσφέρουν αρκετό χρόνο για ανατροπή των γεγονότων ενώ και η Ελλάδα οδεύει προς εκλογές.

Γι αυτό και η παρέμβαση ΗΠΑ με μανιφέστο ρωσικής ανάμιξης. Ο Ζάεφ δεν μπορεί να πάει σε δημοψήφισμα χωρίς να έχει κάτι να προσφέρει ως δόλωμα στον λαό του προκειμένου να αποσπάσει το «ΝΑΙ» . Και όλα αυτά παρά την προσωπική μάχη που δίνει στα Ευρωπαϊκά όργανα και στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη Σκοπίων και Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Κοτζιάς ο ΥΠΕΞ Σκοπίων» αναφέρουν πηγές. Πρώτα κλείνει τη συμφωνία για τη… Βόρεια Μακεδονία, με ταυτότητα και γλώσσα «μακεδονική». Ακολούθως υπόσχεται να λύσει και το αλβανικό. Στη συνέχεια εμφανίζεται στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων, δίνοντας τον υπέρ πάντων αγώνα για να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ και για… κερασάκι, εγκαλεί δημοσιογράφο που τον ρώτησε για τα… Σκόπια, λέγοντας πως… «εννοείτε τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς πλέον και οι ίδιοι έτσι αποκαλούν τη χώρα τους».
Η ήττα για την ελληνική διπλωματία είναι τεραστίων διαστάσεων. Στην ουσία αυτό που έγινε χτες, ήταν ότι κάποιοι στην Ελλάδα ξεπούλησαν την Μακεδονία και η Γαλλία/Ολλανδία έθεσαν βέτο. Μιλάμε για την απόλυτη ανυπαρξία εξωτερικής πολιτικής χωρίς δυνατότητα καν σχεδιασμού και πρόβλεψης γεγονότων.
Ετσι, δεν μπόρεσε να κρύψει την απογοήτευσή του ο Νίκος Κοτζιάς, εξερχόμενος από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό, διότι παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειές του, η απόφαση για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία μετατίθεται για το 2019. Σύμφωνα με το κείμενο των Συμπερασμάτων στο οποίο κατέληξαν οι «28», επικράτησε το σενάριο μίας «ημερομηνίας για την ημερομηνία» (date for a date).

Αποφασίστηκε δηλαδή ότι η συζήτηση για τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών συνομιλιών για τις δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2019. Σημειώνεται ότι η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη (Intergovernmental Conference) μεταξύ ΕΕ και των δύο χωρών θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2019, συνυπολογίζοντας την πρόοδο που θα έχει πραγματοποιηθεί στους τομείς της Δικαιοσύνης και των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών.
Οι υπουργοί της ΕΕ κατέληξαν στην απόφαση αυτή μετά από μια μακράς διάρκειας συνεδρίαση και σκληρή μάχη. Από τη μία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε σθεναρά τη θέση να δοθεί άμεσα ημερομηνία έναρξης. Από την άλλη, Γαλλία, Ολλανδία και Δανία ζητούσαν την αναβολή της διαδικασίας.
Η χρονική πίεση για το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων βασίζεται στο γεγονός ότι μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ με το θέμα του ονόματος. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά σίγουρα και η ελληνική κυβέρνηση,  ήθελαν η κυβέρνηση των Σκοπίων να είχε επιτύχει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ε.Ε. διατηρώντας το «μομέντουμ» για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, κάτι που θα ενίσχυε το θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα.
Τις τελευταίες μέρες ο Έλληνας ΥΠΕΞ συγκρουόταν ανοικτά με τους εκπροσώπους της Γαλλίας και της Ολλανδίας, που δεν επιθυμούσαν να δοθεί στα Σκόπια το καθεστώς της ενταξιμότητας. Στο πλαίσιο αυτό, έντρομοι και οι Αμερικανοί προχωρούν σε παρέμβαση τόσο προς Ελλάδα ώστε να «ηρεμήσουν» το πολιτικό σκηνικό όσο και προς την Γαλλία…
Οι Ολλανδοί και οι Γάλλοι υποστηρίζουν ότι τα Σκόπια έχουν σοβαρές εκκρεμότητες, πέραν των διαφορών τους με την Ελλάδα, που δεν τους επιτρέπουν να έρθουν πιο κοντά στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Και επιμένουν ότι το θέμα πρέπει να επανεξεταστεί στα μέσα του 2019 και αφού προηγουμένως η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, προσαρμοζόμενη στα προ απαιτούμενα της Ευρώπης.
Από την πλευρά του ο Ν. Κοτζιάς προσπαθεί να κάμψει τις αντιρρήσεις των Ολλανδών και των Γάλλων και πιέζει προς κάθε κατεύθυνση για να υπάρξει λύση θετική για τα Σκόπια στο συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη τρέχοντος μηνός.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Σκοπιανό: Η συμφωνία θα ενισχύσει το «κοινό ευρωπαϊκό μέλλον»

Τη στήριξη του στη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ για την επίλυση της διαφωνίας του ονοματολογικού εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την ολοκλήρωση της κρίσιμης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που συμφώνησε ότι το 2019 θα αποφασιστεί η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το αν η μη χορήγηση ξεκάθαρης ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την έκβαση του δημοψηφίσματος στη πΓΔΜ, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε πως η υλοποίηση της συμφωνίας θα ενισχύσει το «κοινό ευρωπαϊκό μέλλον».
«Όπως έχουμε πει πριν, οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την ιστορική συμφωνία για την επίλυση της διαφωνίας του ονοματολογικού. Η συγκεκριμένη συμφωνία θα ωφελήσει τις δύο χώρες και θα ενισχύσει τη περιφερειακή ασφάλεια, ευημερία και κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Οι πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας επέδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή στην προσπάθειά τους για την εξεύρεση μια αμοιβαίας αποδεκτής λύσης».
Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί νωρίτερα και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.
«Αυξάνουμε επίσης την εμπλοκή των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια. Μέσω μιας ενεργητικής αμερικανικής διπλωματίας και σε στενό συντονισμό με την ΕΕ υποστηρίξαμε τους οραματιστές ηγέτες πρωθυπουργούς Τσίπρα και Ζάεφ στη προσπάθεια επίτευξης μιας πιθανόν ιστορικής συμφωνίας στην ονοματολογική διαφωνία», υποστήριξε ο Γουές Μίτσελ κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Παρέμβαση ΗΠΑ: Πιέζουν τη Γαλλία και μιλούν για ρωσική ανάμειξη στην ενταξιακή πορεία της πΓΔΜ

Την αισιοδοξία του για την ενταξιακή πορεία της πΓΔΜ στην ΕΕ εξέφρασε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ κατά τη διάρκεια ακρόασής του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.
Μιλώντας στη Γερουσία, ο Μίτσελ υποστήριξε πως βρίσκεται εν εξελίξει συνεχής διάλογος ανάμεσα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την πλευρά των Ευρωπαίων, ιδιαίτερα της Γαλλίας, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι όποιες ανησυχίες και να ανοίξει ο δρόμος για την ευρωατλαντική πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.
«Είμαστε σε συνεχή διάλογο – καθημερινό διάλογο – ειδικά με τους Γάλλους για αυτό το θέμα. Οι Γάλλοι έχουν κάποιες ανησυχίες και εργαζόμαστε μαζί τους για να βοηθήσουμε στην κατανόηση των ανησυχιών τους και στη χάραξη μιας νέας πορείας προς το μέλλον», ανέφερε.
Αναλύοντας την αμερικανική οπτική για την συμφωνία επίλυσης της διαφοράς για την ονομασία, ο κ. Μίτσελ εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμφωνία μπορεί να αναπτύξει θετική δυναμική που θα πυροδοτήσει εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο. Παράλληλα δεν δίστασε να αποδώσει στην συμφωνία ιστορική διάσταση, καθώς την παρομοίασε με την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον, με την οποία τερματίστηκε επίσημα ο πόλεμος της Βοσνίας.
«Είμαι αισιόδοξος ότι θα το δούμε (σ.σ. την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων)… Νομίζω, όμως, ότι ο καθένας αναγνωρίζει πως αυτό που έκαναν οι ηγέτες της Ελλάδας και της πΓΔΜ είναι πραγματικά ιστορικό και αν επιτύχει, έχει τη δυνατότητα να είναι κάτι στην κλίμακα του Ντέιτον ως προς τις επιπτώσεις που θα έχει στη Βαλκανική Χερσόνησο.
Και είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε αυτό το άνοιγμα όχι μόνο για το θέμα της ίδιας της ονομασίας, αλλά και για να δημιουργήσουμε ένα κύμα αλλαγής που θα φέρει αποτελέσματα σε άλλα μέρη της περιοχής».
Ερωτηθείς από τη δημοκρατική γερουσιαστή Τζέιν Σαχίν για το αν ανησυχεί ότι οι εγχώριες αντιδράσεις στις δύο χώρες θα μπορούσαν να θέσουν εμπόδια στην επίτευξη λύσης, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών απάντησε πως ανησυχεί κυρίως για την ρωσική ανάμειξη στα εσωτερικά ζητήματα της πΓΔΜ, ενώ δεν παρέλειψε να στείλει σαφές μήνυμα προς τη Μόσχα λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
«Για να απαντήσω άμεσα στην ερώτησή σας, θα έλεγα ότι ναι, ανησυχώ. Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για το ενδεχόμενο της ρωσικής ανάμειξης. Το είδαμε στο Μαυροβούνιο. Οι εκπρόσωποι της Ρωσίας έχουν κάνει πολύ απειλητικές δηλώσεις. Και πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, ιδιαίτερα στη πλευρά της πΓΔΜ, να προσπαθήσουν οι Ρώσοι να παρέμβουν σε αυτό. Έχουμε καταστήσει σαφές στους Ρώσους ότι παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και δεν είναι στο χέρι της Μόσχας να αποφασίσει για το μέλλον της πΓΔΜ».

Δηλώσεις Ν.Κοτζιά

«Χθες και σήμερα είχαμε Συμβούλιο Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων. Κουβεντιάσαμε πολύ για τα θέματα άμυνας και ασφάλειας χθες, αλλά σήμερα είχαμε τη συζήτηση για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου υπήρξαν δύο διαφορετικές γραμμές. Η πλειοψηφία των 25 από τη μια, που θέλει και δέχεται να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το καλοκαίρι του 2019 για τη Βόρεια Μακεδονία – fYROM και για την Αλβανία, και από την άλλη οι Δανία, Γαλλία και Ολλανδία, οι οποίες θέλουν να το αναβάλουν.
Εξήγησα με πολύ σαφή τρόπο ότι η γεωπολιτική και γεωστρατηγική κατάσταση της περιοχής απαιτεί τη βοήθεια προς αυτές τις δύο χώρες και όχι την αναβολή της. Εξήγησα ότι η εσωτερική κατάσταση σε αυτές τις δύο χώρες απαιτεί σταθερότητα και ασφάλεια και όχι δημιουργία καινούριων προβλημάτων. Στο τέλος, βρισκόμαστε σε έναν συμβιβασμό, ο οποίος θα προβλέπει να μπορούν να ξεκινήσουν το άνοιγμα των Κεφαλαίων μέχρι το καλοκαίρι του 2019, κάτι δηλαδή που είναι πολύ σημαντικό για εμάς με την παρούσα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία γνωρίζει καλά και την κατάσταση και τα προβλήματα. Ευχαριστώ», τόνισε στον πρόλογό του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, διευκρίνισε ότι υπάρχουν δύο γκρουπ στην ΕΕ, το ένα, όπως τόνισε, αποτελεί τη μεγάλη πλειοψηφία και υποστηρίζει την έναρξη των διαπραγματεύσεων και το άλλο απαρτίζεται από τις τρεις χώρες που αναφέραμε πιο πάνω.
«Ποιος είπε ότι δεν παίρνουν το πράσινο φώς; Θεωρώ ότι υπάρχουν δυο ομάδες χωρών. Η πρώτη, η οποία αποτελεί τη μεγάλη πλειοψηφία με 25 χώρες, υποστηρίζει την έναρξη των διαπραγματεύσεων μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Η άλλη ομάδα, η οποία αποτελείται από τρεις χώρες, την Δανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αναβάλουμε την όλη διαδικασία.
Η αναβολή όμως αυτής της ευρωπαϊκής διαδικασίας σημαίνει ότι θέτουμε εν αμφιβόλω τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης, η οποία θα πρέπει να είναι πολύ σημαντική για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γνωρίζω ότι υπάρχουν κάποιες χώρες που έχουν ζητήματα με τον λαϊκισμό, αλλά δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε το λαϊκισμό, ούτε να τον νικήσουμε κάνοντας βήματα προς τα πίσω. Υπάρχουν ορισμένες χώρες που προτιμούν να εμβαθύνει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αντί της διεύρυνσης. Έχουν δίκιο, αλλά τους είπα την ιστορία -την οποία γνωρίζω πολύ καλά- του τι έγινε τη δεκαετία του 1990, καθώς τότε κάναμε τη διαπραγμάτευση με τις δέκα χώρες [της διεύρυνσης του 2004], τις οκτώ χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, την Μάλτα και την Κύπρο, ενώ ταυτόχρονα κάναμε τις διαπραγματεύσεις για τις Συνθήκες του Άμστερνταμ, της Νίκαιας, της Λισσαβόνας, καθώς και του Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν ήταν τότε δικό μας λάθος που δυο χώρες -η Ολλανδία και η Γαλλία- έκαναν δημοψήφισμα, του οποίου το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Η εμπειρία μας δείχνει, συνεπώς, ότι οι δυο διαδικασίες μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα και ότι αυτό είναι πολύ καλύτερο για την Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν «είναι δυνατόν να διαχωριστούν τα θέματα της πΓΔΜ και της Αλβανίας», απάντησε:
«Εννοείτε τη Βόρεια Μακεδονία, άλλωστε έτσι αποκαλούν πλέον τη χώρα τους. Δεν είναι καλή ιδέα. Γιατί θα πρέπει οι υποθέσεις να κριθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως γινόταν και τη δεκαετία του 1990, π.χ. δέκα χώρες μαζί. Υπάρχουν πολλές ζώνες συγκρούσεων στην περιοχή μας, για παράδειγμα ανάμεσα στην Αλβανία και τη Σερβία. Αν αφεθεί πίσω η Αλβανία, τότε η απόσταση με την Σερβία θα μεγαλώσει. Αυτό δεν θα είναι κάτι θετικό για την περιοχή μας».
Αναφερόμενος στη βουλγαρική προεδρία, είπε: «Η βουλγαρική Προεδρία της ΕΕ ήταν μία εξαιρετική Προεδρία, η οποία είχε, έχει και θα έχει και τις τελευταίες ημέρες της θητείας της την υποστήριξή μας. Χάρη σε αυτήν την Προεδρία έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα σε σχέση με την πολιτική της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια».
Σε ερώτηση για το αν είναι αισιόδοξος για τις εξελίξεις, δήλωσε: «Η φιλοσοφία μου είναι η φιλοσοφία της ιστορικής αισιοδοξίας».
Ομως πλέον ο Ζ.Ζάεφ είναι στα «σχοινιά» . Δεν πήρε το πολυπόθητο «ΟΚ» από την ΕΕ ώστε να πάει σε δημοψήφισμα ενώ αντιμετωπίζει και το πρόβλημα με τον πρόεδρο της χώρας του. Ο Γκιόργκι Ιβανόφ χθες υλοποίησε τις απειλές του.
Αρνήθηκε να υπογράψει το διάταγμα για το νόμο που κυρώνει τη συμφωνία των Πρεσπών, εξηγώντας ότι ένας από τους άξονες της πολιτικής του στο εκλογικό πρόγραμμα του 2014 ήταν ότι δεν αποδέχεται την αλλαγή του Συντάγματος για να αλλάξει το συνταγματικό όνομα.
Η συμφωνία επέστρεψε στο Κοινοβούλιο, το οποίο αναμένεται να υπερψηφίσει τη συμφωνία και πάλι στις 5 Ιουλίου. Ακολούθως, ο σχετικός νόμος θα σταλεί προς υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος δεν έχει δικαίωμα να αρνηθεί δεύτερη φορά.
Μπορεί, ωστόσο, να παραιτηθεί με σκοπό να προκαλέσει πρόσθετο πολιτικό πρόβλημα ενώ ο Ζάεφ δεν έχει πάρει το «ΟΚ» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων….
ΠΗΓΗ: https://www.pentapostagma.gr/2018/06/ευρωπαϊκό-στοπ-σε-σκόπια-αλβανία-παρέ.html

================================================================
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.