Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

La Tribune: Ελλάδα: η παγίδα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κλείνει. Σκληρό άρθρο για τον γερμανό ΥΠΟΙΚ


La Tribune: Ελλάδα: η παγίδα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κλείνει

Αθήνα 
Σκληρό άρθρο για τον Β.Σόιμπλε τον οποίο ουσιαστικά κατηγορεί για προμελετημένο σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, φιλοξενεί η La Tribune υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ελλάδα: η παγίδα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κλείνει». Σύμφωνα με το αναλυτή η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα χρησιμοποιηθήκε από τον Σόιμπλε ακριβώς για να επιτύχει τον στόχο του και να εγκαθιδρύσει νέο άγραφο κανόνα στην Ευρωζώνη «προσαρμοστείτε μονομερώς ή βγείτε απ' αυτή». Στην Ελλάδα παίζεται συνεπώς το μέλλον, της ευρωζώνης, σημειώνει η εφημερίδα, και ζητά δράση από την Μέρκελ.

Τον Αύγουστο του 2013, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε θέσει ως όρο για να δεχθεί τη στήριξη της Ελλάδας τη συμμετοχή σ' αυτήν του ΔΝΤ στην αρωγή προς τη χώρα, γνωρίζοντας ωστόσο πολύ καλά πως η συμμετοχή αυτή δεν είναι στην πραγματικότητα δυνατή· στόχος του ήταν και είναι, μόλις αποκαλυφθεί αυτή η αλήθεια, να επαναφέρει το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, που είχε κλείσει το 2015, γράφει ο Ρομαρίκ Γκοντέν στη γαλλική οικονομική εφημερίδα La Tribune υπό τον τίτλο «Ελλάδα: η παγίδα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κλείνει».

Διότι, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, αν το ΔΝΤ αρνιόταν να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, καθώς οι απαιτήσεις του Ταμείου για μαζικές περικοπές στο χρέος με αντάλλαγμα ορισμένες στοχευμένες μεταρρυθίσεις είναι απαράδεκτες για τον Σόιμπλε, το πρόγραμμα θα καθίστατο άκυρο για το Βερολίνο, καθώς θα είχε καταπέσει μία από τις προϋποθέσεις του (η συμμετοχή του ΔΝΤ), και τότε ο Σόιμπλε θα μπορούσε να ανοίξει και πάλι το ζήτημα του Grexit.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ήξερε συνεπώς πολύ καλά τι έκανε, αφού η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας στην πραγματικότητα δεν ήταν εξαρχής δυνατή, τονίζεται στο δημοσίευμα της La Tribune.

Τον Ιούλιο του 2015, ο Σόιμπλε είχε προτείνει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη για «πέντε χρόνια». Την πρότασή του είχε τότε απορρίψει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, όμως ο υπουργός Οικονομικών δεν είχε πει την τελευταία λέξη του.

Σύμφωνα με τον Ρομαρίκ Γκοντέν, ο Σόιμπλε έβαλε ένα σκουλήκι μέσα στο μνημόνιο, το ΔΝΤ, που στο τέλος το κατέφαγε και του επιτρέπει τώρα να επαναφέρει το θέμα.

Διότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προωθεί το δικό του σχέδιο για την οργάνωση της Ευρώπης, το σχέδιο της δημιουργίας ενός «σκληρού πυρήνα» της ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει διόρθωση της σημερινής ευρωζώνης είτε με τον αποκλεισμό των «κακών μαθητών», είτε με μια ακόμη πιο αυστηρή διόρθωση με περισσότερες μεταρρυθμίσεις και περισσότερες προϋποθέσεις για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.

Ο κατά Βόλφγκανγκ Σόιμπλε νέος άγραφος κανόνας της ευρωζώνης είναι: προσαρμοστείτε μονομερώς ή βγείτε απ' αυτή.

Στην Ελλάδα παίζεται συνεπώς το μέλλον, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της ευρωζώνης: αν τα σχέδια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εφαρμοστούν, θα σημάνει το τέλος των ονείρων για μια πιο ισορροπημένη και περισσότερο αλληλέγγυα ευρωζώνη, σημειώνει η La Tribune και θέτει ερωτήματα για την Άνγκελα Μέρκελ: Θα καταφέρει άραγε να ελέγξει την κατάσταση, θα θελήσει να αποτελέσει το αντίβαρο στον πολύ δημοφιλή υπουργό της; Το μέλλον θα το δείξει.


Ρομάρικ Γκοντάν:
  Αρχισυντάκτης επί ευρωπαϊκών θεμάτων ήταν ίσως ο μοναδικός δημοσιογράφος στη Γαλλία που -αρχικά μέσα από τις σελίδες της οικονομικής εφημερίδας «La Τribune» και στη συνέχεια από την ιστοσελίδα της- έδινε την πραγματική εικόνα και διάσταση του ελληνικού προβλήματος.
Στίς 17 Φεβρουαρίου 2017, 3 ημέρες μετά από αυτό τό άρθρο, ή εφημερίδα τού ζήτησε νά μήν ξαναγράψει γιά τήν Ελλάδα , καί κατάργησε τό τμήμα του.
Όποιος κατάλαβε , κατάλαβε.
Διαβάστε τόν παρακάτω σύνδεσμο.

Ρομάρικ Γκοντάν: Μου απαγόρευσαν να ξαναγράψω για την Ελλάδα


https://eleftheriellas.blogspot.gr/2017/02/la-tribune.html

Δημοσίευση: Αργύριος Μαρινάκης Έλλην Πολίτης
Σάς άρεσε;;
Γίνετε αναγνώστης τής Ιστοσελίδος μας μέ ένα κλίκ, επάνω δεξιά στήν αρχή τής σελίδος
Σχολιάστε!!!
Διαδώστε!!!!
23/2/2017 - 119 - 3250

Σκέψου...δεν είναι παράνομο ακόμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου