Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Αμετακίνητοι οι αγρότες - Ο χάρτης των μπλόκων - Ένταση στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

NewpostNewsroom
Tags
 
Ακόμα πιο σκληρή στάση φαίνεται πως υιοθετούν οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα, με τις κινητοποιήσεις τους να κρατούν ακόμα και σήμερα σε σημαντικούς οδικούς κόμβους, με αποκορύφωμα τον επ' αόριστον αποκλεισμό της κοιλάδας των Τεμπών, από σήμερα στις 12 το μεσημέρι. 
Την ίδια στιγμή, μετά από χθεσινή τους σύσκεψη οι αγρότες των μπλόκων των Τεμπών και των Μικροθηβών έδωσαν στη δημοσιότητα προτάσεις με άξονα το ασφαλιστικό και το φορολογικό, παραμένοντας ανοιχτοί σε διάλογο. 
Ο χρόνος μετρά, πλέον, αντίστροφα για την μεγάλη απόβαση της Παρασκευής στην Αθήνα,που αναμένεται να είναι καθοριστική για τις επόμενες κινήσεις τους.
Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει διχογνωμία για την κάθοδο της Παρασκευής στην Αθήνα, καθώς μετά την Πρωτοβουλία Αγροτών στα Τέμπη, ούτε οι αγρότες από το μπλόκο του Προμαχώνα θα πάρουν το δρόμο για Αθήνα, καθώς διαφωνούν με την απόφαση που έλαβαν τα 68 μπλόκα στη σύσκεψη που έγινε στη Νίκαια της Λάρισας.
Πάντως, το ενδεχόμενο έχει σημάνει ''κόκκινο συναγερμό'' στην ΕΛ.ΑΣ, η οποία σχεδιάζει, ήδη, μέτρα για τον αποκλεισμό των τρακτέρ εκτός των πυλών της πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με στελέχη της αστυνομίας στα Νέα, «δεν υπάρχει περίπτωση να μπουν τα τρακτέρ στην Αθήνα. Θα μπλοκαριστούν εκτός, στους οδικούς άξονες, ενώ δεν θα επιτραπεί να μπουν τρακτέρ στα πλοία από την Κρήτη για τον Πειραιά»

Ένταση στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα μεταξύ αγροτών και οδηγών φορτηγών

Παράλληλα, ''πεδίο μάχης'' έγινε τα ξημερώματα το τελωνείο του Προμαχώνα, καθώς Βούλγαροι οδηγοί φορτηγών επιχείρησαν τα ξημερώματα να περάσουν με τη βία από το τελωνείο, καθώς είναι εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στην περιοχή, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Όπως δήλωσαν οι αγρότες των μπλόκων, πέντε οδηγοί από τη Βουλγαρία έβαλαν μπροστά τις νταλίκες τους και οι τέσσερις εξ αυτών, τρέχοντας «με χίλια» κατάφεραν μέσω της λωρίδας έκτακτης ανάγκης να περάσουν σε βουλγαρικό έδαφος.
Γρήγορα ξεσπάσε ένταση μεταξύ αγροτών, οδηγών φορτηγών και της αστυνομίας, η οποία προχώρησε στη σύλληψη ενός ατόμου.

Ο χάρτης των μπλόκων (Πατήστε πάνω στα σημεία για να δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το κλείσιμο των δρόμων)

Αρχής γενομένης από τα Τέμπη που θα είναι κλειστά επ' αόριστον από τις 12 το μεσημέρι, κλειστό θα παραμείνει το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία. 

Κλειστό μέχρι τι 11 θα είναι το μπλόκο στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ενώ μέσα στην ημέρα θα βγει καινούρια απόφαση για κλείσιμό του.
Κλειστή και η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμείπερισσότερα από 800 τρακτέρ. 
Την ίδια στιγμή, κλειστή μέχρι τις 12 το μεσημέρι θα παραμείνει η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας.
Στο νομό Κιλκίς έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στην Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, τα οποία θα ανοίξουν στις 22.00.
Συνεχίζεται ο αποκλεισμός στα διόδια των Μαλγάρων, με πάνω από 800 τα τρακτέρ να βρίσκονται στο σημείο. Σύμφωνα με την μέχρι τώρα απόφαση, ο αποκλεισμός θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή.
Σε επ' αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται για έβδομη ημέρα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης -Βέροιας, με το μπλόκο να μετρά περισσότερα από 750 τρακτέρ.
Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης- Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας το απόγευμα, από τις 16.00 έως τις 17.00.
Στο νομό Πέλλας, οι αποκλεισμοί γίνονται καθημερινά ως εξής: Σε Έδεσσα και Αμύνταιο γίνεται αποκλεισμός 12:00-13:00 και 19:00-21:00, ενώ σε Μελίσσι, Μαυροβούνι, Μεσσημέρι και Αλυσίδα Άρνισσας από τις 17:30 έως τις 20:30.
Στον νομό Θεσσαλονίκης, έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι (12:00-18:00 κλειστά), στην αερογέφυρα Θέρμης επί της Μουδανίων, στα «πράσινα φανάρια» και το μπλόκο επί της διασταύρωσης του κρατικού αερολιμένα (19:00-21:00 κλειστά). 
Σε επ΄αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται από την Κυριακή το μπλόκο στη Χαλκηδόνα, με τη δύναμη στην περιοχή να υπερβαίνει τα 550 τρακτέρ. 
Στο νομό Χαλκιδικής εξακολουθούν τα τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο. 

Αποκλεισμοί και στην Πελοπόννησο 

Στην Αχαΐα, οι αγρότες κλείνουν την Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου από 16:00-22:00, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας, ενώ για σήμερα το πρωί προχωρούν σε συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων της Γ' ΔΟΥ, στην Πάτρα.
Στην Ηλεία οι αγρότες έχουν αποφασίσει να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στην Αθήνα.
Στην Αργολίδα, οι αγρότες προετοιμάζονται για αποκλεισμό υπηρεσιών, εντός της εβδομάδας, στις μεγάλες πόλεις του νομού, ενώ στη Λακωνία ετοιμάζονται να ναυλώσουν πλοίο για να μεταφέρουν τα τρακτέρ από το λιμάνι του Γυθείου στον Πειραιά, την Παρασκευή.
Το απόγευμα οι αγρότες από τα ανεξάρτητα μπλόκα της Πελοποννήσου θα συναντηθούν στον Ισθμό, προκειμένου να οργανώσουν την κάθοδό τους στην Αθήνα.

Αποκλεισμοί και στην Ήπειρο 

Οι αγρότες της Άρτας θα κλείσουν τον δρόμο στο παλιό γεφύρι της πόλης σήμερα και την Τετάρτη για 12 ώρες, από τις 3 μετά το μεσημέρι έως και τις 3 μετά τα μεσάνυχτα.
Οι αγρότες στο Κομπότι της Άρτας κλείνουν το δρόμο από τις 19:00 έως τις 24:00.
Οι αγρότες της Πρέβεζας έκλεισαν το δρόμο στον κόμβο του Λούρου 12:00-15:00 και 19:00-22:00. 
Στην Ηγουμενίτσα συνεχίζουν τον αποκλεισμό της πύλης του λιμανιού για αναχωρήσεις εξωτερικού από 19:00-23:00.
Στα Ιωάννινα, οι κτηνοτρόφοι έχουν αποφασίσει να κλείσουν εκ νέου στο 12ο χιλιόμετρο την οδό Ιωαννίνων-Κακαβιάς, καθώς και τους παράδρομους από 19:00-23:00.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αγρότες της Ηπείρου οργανώνονται, προκειμένου να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που προγραμματίζεται για την Παρασκευή στην Αθήνα.
Στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με τα Σκόπια κλείνει 10:00-23:00 και 14:00-19:00, στα Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 13:00-15:00 και στα δύο ρεύματα, Νεάπολης Τσοτυλίου (14:00-16:00 και 18:30-20:00) στο Άργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στον δρόμο προς Καστοριά 12:00-13:30 και 16:00-18:30, καθώς επίσης σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη.
Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά αποφασίστηκε αποκλεισμός 10:00-22:00.
Στον κόμβο Αντιγίνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας αποφασίστηκε 24ωρος αποκλεισμός μέχρι σήμερα στις 12:00.

Κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη 

Οι Κρητικοί αγρότες ετοιμάζονται και αυτοί για τη μετάβαση τους την Παρασκευή στην Αθήνα, προκειμένου να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.
Σήμερα το πρωί πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας και κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στον 'Αγιο Νικόλαο. Θα προηγηθεί προσυγκέντρωση στις 11:00 στην Παχειά 'Αμμο και στη συνέχεια πορεία προς τον 'Αγιο Νικόλαο και κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, οι αγρότες από το Λασίθι αναμένεται να δώσουν το «παρών» στο συλλαλητήριο της Παρασκευής στην Αθήνα, στο οποίο, επίσης, θα πάρουν μέρος οι αγρότες του Ηρακλείου, ενώ δηλώνουν συμμετοχή και καλούν τους συναδέλφους τους να πάρουν μέρος αγροτικοί σύλλογοι και οργανώσεις, όπως, μεταξύ άλλων, η επιτροπή του μπλόκου Πραιτωρίων και ο Αγροτικός Σύλλογος Αρχανών.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων στα Τέμπη Λάρισας, από τη Δευτέρα (08-02-2016) και από ώρα 16.30 μέχρι την Τρίτη (09-02-2016) και ώρα 18.00, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των φορτηγών μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και των λεωφορείων που κινούνται από Αθήνα με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη, από τη χ/θ 365+477 (Κόμβο Γυρτώνης) μέχρι τη χ/θ 398+800 (όρια με Διεύθυνση Αστυνομίας Πιερίας).
Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:
Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:
Όλα τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και λεωφορεία, θα εκτρέπονται :
- ε ίτε α πό τον Α/ Κ Γυρτώνης (χ/θ 365+550 του Π.Α.Θ.Ε) θα κατευθύνονται προς την Επαρχιακή Οδό Γυρτώνης – Αμπελώνα – Τυρνάβου – Ελασσόνας – Κοζάνης – Εγνατία Οδό και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε στο ύψος του κόμβου Κλειδί Ημαθίας (χ/θ 474+500 του Π.Α.Θ.Ε),
- είτε μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης θα κατευθύνονται στην Ε.Ο Λάρισας – Τρικάλων – Καλαμπάκας – Θεσσαλονίκης και θα εισέρχονται στη Εγνατία Οδό.
Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της Λάρισας, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα: 2410-683190, 2410-683169, 2410-683176, 2410-741453.
Επίσης, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων στο 24ο χλμ. της Νέας Εθνικής Οδού Λάρισας – Κοζάνης (διασταύρωση Αργυροπουλίου) , σήμερα Δευτέρα (08-02-2016) από ώρα 16.00 και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, κατά τη διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων, η κυκλοφορία θα διεξάγεται ως ακολούθως:
Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Κοζάνη:
- Όλα τα οχήματα που κινούνται στη νέα εθνική Οδό Λάρισας – Κοζάνης με κατεύθυνση προς την Κοζάνη , θα εκτρέπονται στη διασταύρωση Δελερίων και μέσω της επαρχιακής οδού Τυρνάβου – Δελερίων – Αργυροπουλίου, θα εισέρχονται ξανά στη νέα εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης, στο ύψος της διασταύρωσης Αργυροπουλίου.
Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Λάρισα:
- Όλα τα οχήματα που κινούνται στη νέα εθνική Οδό Λάρισας – Κοζάνης με κατεύθυνση προς τη Λάρισα , θα εκτρέπονται στη διασταύρωση Αργυροπουλίου και μέσω της επαρχιακής οδού Αργυροπουλίου – Δελερίων – Τυρνάβου θα εισέρχονται ξανά στη νέα εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης, στο ύψος της διασταύρωσης Δελερίων.
Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της Λάρισας, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα: 2410-683190, 2410-683169, 2410-683176, 2410-741453, 24920-23333, 24930-22301.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου