Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

FAZ: Αυτή είναι η εισήγηση των θεσμών στο Eurogroup Πρώτη αξιολόγηση


12:52 | 11 Ιουλ. 2015
Τελευταία ανανέωση 14:35 | 11 Ιουλ. 2015
Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) αποκαλύπτει, με  δημοσίευμά της σήμερα Σάββατο, μέρος του κειμένου της εισήγησης που απέστειλαν οι θεσμοί στο Eurogroup. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «οι θεσμοί χαιρετίζουν τις προτάσεις της Αθήνας ως βάση για διαπραγμάτευση σχετικά με την υπαγωγή της χώρας σε ένα νέο πρόγραμμα υπό τον ESM. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, θέτουν όρους, όπως επιπλέον διευκρινίσεις και, κυρίως, περισσότερες μεταρρυθμίσεις».
«Ενα νέο πρόγραμμα δεν θα βασίζεται μόνο σε προαπαιτούμενες δράσεις που θα παρασχεθούν από την Αθήνα», σημειώνει η FAZ και προσθέτει: «Θα πρέπει επίσης να περιέχει διαρθρωτικούς δείκτες, επόμενους στόχους και ποσοτικούς δείκτες (νούμερα δηλαδή) για το μέλλον».
Ωστόσο, ο συντάκτης της FAZ επισημαίνει ότι «η συγκρατημένα θετική αξιολόγηση των θεσμών ισχύει μόνο υπό τον όρο να συμμορφωθεί η ελληνική κυβέρνηση με τους άλλους όρους που θα της τεθούν».
Ενδεικτικά, σύμφωνα πάντα με τη γερμανική εφημερίδα, οι εκπρόσωποι των τριών θεσμών ζητούν από την Αθήνα την υιοθέτηση μέτρων που θα φέρουν σε ετήσια βάση έσοδα ίσα με το 2,5% του ελληνικού ΑΕΠ. Παράλληλα, τίθεται ως στόχος η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1% για το 2015, και 2%, 3% και 3,5% τα επόμενα χρόνια, χωρίς επιβολή τόκων και αποπληρωμή δανείων.
«Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ή οι στόχοι να συγκριθούν με τις χρηματοδοτικές ανάγκες», υπογραμμίζεται στην εισήγηση των θεσμών κατά τη FAZ.
Μάλιστα, οι θεσμοί φαίνεται ότι λαμβάνουν υπόψη τους το γεγονός ότι η Αθήνα έχει προσεγγίσει τους στόχους τους ως το τέλος Ιουνίου σε αποφασιστικούς τομείς.
«Η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων δεν έχει κάποιες διαφοροποιήσεις με πριν».
Σε ότι αφορά τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, προειδοποιούν ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα περισσότερα νησιά ώστε να μπορέσει να υπολογιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος.
Σε ότι αφορά το συνταξιοδοτικό – ασφαλιστικό οι θεσμοί βλέπουν «σημαντικούς κινδύνους» έπειτα από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που είχαν γίνει στις συντάξεις.
Επίσης τονίζουν ότι «η Αθήνα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με καθαρές πολιτικές και να ξεκαθαρίσει τη θέση της στην προηγούμενη συμφωνία επί της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος».
«Υπάρχουν πολλά πιθανά κενά στην ελληνική πρόταση. Πρέπει να υπάρξει μία ξεκάθαρη αλληλοκατανόηση του περιεχομένου αλλά και του χρόνου επιβολής των μέτρων απ' τις Αρχές ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη θέση πάνω στην οποία θα συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα του ESM» αναφέρει το πόρισμα.
Σε αυτό, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, γίνεται αναφορά – πλην του συνταξιοδοτικού – στα εργασιακά, την αγορά ενέργειας και την αγορά υπηρεσιών.
«Τα αναγκαία μέτρα που βασίζονται σε συστάσεις των θεσμών θα πρέπει να γίνουν άμεσα νόμος προκειμένου να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη. Ωστόσο πριν περάσουν απ' την ελληνική Βουλή θα πρέπει να οριστικοποιηθούν έπειτα από “στενή συνεργασία των ελληνικών Αρχών με τους Θεσμούς», υπογραμμίζει η κοινή εισήγηση της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου