Η μουσική ήταν αναπόσπαστη με την πνευματική ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Συνόδευε τα επικά ποιήματα του Ομήρου, τις τραγωδίες του Σοφοκλή και του Ευριπίδη. Τα κείμενα έχουν σωθεί, αλλά οι αρχαιολόγοι θεωρούσαν αδύνατη την αναβίωση της μουσικής. Όμως ο Ντανγκούρ δεν εγκατέλειψε τις προσπάθειές του. Για να ανακαλύψει το ρυθμό της μουσικής, το μόνο που χρειάστηκε να κάνει ήταν να ακολουθήσει τον ρυθμό της αρχαίας ελληνικής γλώσσας.
Η λύρα και ο αυλός Τα όργανα που χρησιμοποιούνταν, όπως η λύρα και ο αυλός, ήταν γνωστά από κείμενα και αρχαιολογικά ευρήματα. Τα στοιχεία που βοήθησαν τη μελέτη του Ντανγκούρ ήταν 60 κείμενα που βρέθηκαν στην Ελλάδα και την Αίγυπτο. Γύρω στο 450 π.Χ, στα κείμενα προστέθηκαν σύμβολα πάνω από τις λέξεις που υποδείκνυαν με μαθηματική ακρίβεια τον τονισμό και το ρυθμό της μουσικής. Ο Ντανγκούρ δήλωσε: «Τα υλικά υπήρχαν εδώ και πολύ καιρό, γι’ αυτό ξαφνιάστηκα που δεν πρόλαβε να το κάνει άλλος. Έχουμε το ρυθμό απ’ τα λόγια, τη μελωδία απ’ τα αρχαία κείμενα και μπορούμε να κατασκευάσουμε τα μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων. Τώρα θέλω να τα συνδυάσω όλα και να αναβιώσω τη μουσική όσο πιο πιστά γίνεται. Η μελέτη είναι σαν αρχαιολογική ιστορία με ντεντέκτιβ». Ακούστε τη μουσική των Αρχαίων Ελλήνων.
Ποιός είναι Ο Αρμάν Ντανγκούρ, ερευνητής στο Jesus College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μουσικός, είναι γνωστός για τις μελέτες του στην ελληνική αρχαιότητα – έχει μάλιστα γράψει ποιήματα και ωδές στα αρχαία ελληνικά (ωδές του ακούστηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και του Λονδίνου το 2012). Η μελέτη που έχει ξεκινήσει για να «ξαναζωντανέψει» την αρχαία ελληνική μουσική χρηματοδοτείται από τη βρετανική Ακαδημία και διεξάγεται με τη συνεργασία ερευνητών και από άλλα βρετανικά πανεπιστήμια.
Πηγή: http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2014/03/blog-post_137.html?spref=fb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου