Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Απόρρητο έγγραφο: Χρεοκοπία της Ελλάδος εάν δεν επέλθει συμφωνία

Έγγραφο με ημερομηνία 14 Μαΐου, το οποίο αναφέρει ότι «Δεν υπάρχει πιθανότητα το ελληνικό κράτος να πληρώσει τη δόση της 5ης Ιουνίου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν δεν επέλθει κάποια συμφωνία με τους διεθνείς εταίρους», βλέπει το φως της δημοσιότητας.
 
Το απόρρητο έγγραφο παρουσιάζει ο Paul Mason στο Channel 4.
 
 
Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, μέσα στον Ιούνιο το συνολικό ποσό των δόσεων προς το ΔΝΤ είναι της τάξης του 1,5 δις ευρώ.

Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις που αφορούν τον ΦΠΑ και το νέο φορολογικό σύστημα αλλά ανελαστικό χρονοδιάγραμμα σε συνδυασμό με τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων, οι οποίες θα καταστήσουν ιδιαίτερα κρίσημη την επόμενη συνάντηση κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας, ως τελευταία ευκαιρία για το ενδεχόμενο να καλυφθεί η δόση προς το Ταμείο.

Επιπλέον γίνεται λόγος για εκκρεμότητες που σχετίζονται με τα εργασιακά ζητήματα, το συνταξιοδοτικό, την επαναφορά στο δημόσιο τομέα 4000 δημόσιων υπαλλήλων, τα οποία όπως σημειώνεται αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την τελική συμφωνία μέσα στην εβδομάδα.

Ωστόσο το έγγραφο αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές στην εκτίμηση μεταξύ ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Η ΕΕ φαίνεται να αναζητεί μια συμφωνία που θα της δώσει την δυνατότητα να συνεχίσει να υποστηρίζει την ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αλλά το ΔΝΤ αντιμετωπίζει πρόβλημα εξαιτίας του καταστατικού του που δεν του επιτρέπει πολιτικές "quick and dirty".

Συν τοις άλλοις γίνεται αναφορά στα σημεία που φέρνουν τις δύο πλευρές πιο κοντά στη συμφωνία.
 
Συγκεκριμένα, το γεγονός ότι οι δύο πλευρές έχουν δώσει τα χέρια για μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα κάτω του 3% στα επόμενα δύο χρόνια.
 
Αλλού όμως αναφέρεται ρητά ότι "καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει μέχρι να υπάρξει πλήρης συμφωνία» και καταλήγει λέγοντας ότι «πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες και να μην επισκιαστεί η εντολή του Ταμείου".

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου