Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2018

Απόφαση “βόμβα” του ΣτΕ: Η ΔΕΗ δε δικαιούται , ούτε να εισπράξει φόρους, αλλά ούτε και να κόψει το ρεύμα!


Απόφαση “βόμβα” του ΣτΕ: Η ΔΕΗ δε δικαιούται , ούτε να εισπράξει φόρους, αλλά ούτε και να κόψει το ρεύμα!

Ο δικηγόρος Αθηνών και νομικός Σύμβουλος του Συλλόγου κ. Παναγιώτης Χασιώτης, επισημαίνει ότι, σύμφωνα με την υπ΄ αριθ. 1934/1998 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις λεγόμενες τότε “παρκο-εταιρίες” του Δήμου Αθηναίων, οι οποίες έκαναν έλεγχο στάθμευσης των αυτοκινήτων και επέβαλαν και τα σχετικά πρόστιμα σε ιδιώτες,η ΔΕΗ δε δικαιούται να εισπράττει φόρους και να διακόπτει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, σε πελάτες της, οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο αρνούνται να καταβάλλουν το “τέλος ακινήτων”. Παράλληλα, ούτε οι άλλες ιδιωτικές εταιρίες – πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, έχουν το δικαίωμα να προβαίνουν σε είσπραξη φόρων ή διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της παραπάνω απόφασης, αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος, η οποιαδήποτε ανάθεση άσκησης δημόσιας εξουσίας σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (όπως είναι η Δ.Ε.Η. και οι άλλες ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος). Τόσον η είσπραξη φόρων, όσο και η επιβολή κυρώσεων λόγω της άρνησης πληρωμής φόρων, αποτελούν στοιχεία δημόσιας εξουσίας.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, η άσκηση δημόσιας εξουσίας αποτελεί την κατ΄εξοχήν έκφραση κυριαρχίας του Κράτους και ασκείται μόνο από το Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
Το παραπάνω, προστίθεται στους λόγους αντισυνταγματικότητας που ήδη έχουν επισημάνει οι νομικοί συνεργάτες του Συλλόγου μας.
Παρακάτω παρατίθεται το “κρίσιμο” άρθρο 11, της υπ΄ αριθ. 1934/1998 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
11. Επειδή οι μνημονευμένες διατάξεις του άρθ. 36 του δημοτικού και κοινοτικού κώδικα και του άρθρου 45 του νόμου 2218/1994, κατά το μέρος που προβλέπουν ευθέως ή επιτρέπουν την ανάθεση αστυνομικής φύσεως αρμοδιοτήτων (βεβαίωση της παράβασης, ακινητοποίηση οχημάτων, επιβολή προστίμων) σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου,αντίκεινται στις θεμελιώδεις διατάξεις του άρθ. 1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος, κατά την έννοια των οποίων, αστυνομική εξουσία, ως η κατεξοχήν δημόσια εξουσία και έκφραση κυριαρχίας, ασκείται, διά της αστυνομικής αρχής,μόνο από το κράτος (και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που και αυτά είναι αποκεντρωμένες καθ’ύλην κρατικές υπηρεσίες) και όχι από ιδιώτες. Μειοψήφησαν οι Σύμβουλοι Φ. Κατζούρος, Αθ. Τσαμπάση, Σ. Ρίζος και Ν. Σακελλαρίου, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν προσκρούει στο Σύνταγμα η ανάθεση ασκήσεως τέτοιου είδους δραστηριοτήτων, όπως αυτές που αναφέρονται από τη διάταξη του άρθρου 45 του νόμου 2218/1994.
Για να δείτε ολόκληρο το κείμενο της απόφασης, πιέστε εδώ.
Δείτε επιπρόσθετη επιχειρηματολογία για την αντισυνταγματικότητα του “τέλους ακινήτων”
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ΣΧΟΛΙΑ
Είναι σαφές  ότι έχουμε να κάνουμε με μια χούντα η οποία δεν ενδιαφέρεται να κρατήσει πλέον ούτε   τα ελάχιστα  προσχήματα . Είναι πιθανόν μέσα στο επόμενο διάστημα να  παραδώσουν και τυπικά την εξουσία στους ξένους εντολοδότες τους.
Τίποτα από όσα κάνουν δεν  είναι νόμιμο,συνταγματικό ή δημοκρατικό .
Οι πιθανοί τρόποι αντίδρασης που συζητούνται ευρύτατα το τελευταίο διάστημα δεν έχουν καταλήξει πουθενά . Υπάρχει,πλην ελάχιστων φωτεινών εξαιρέσεων  , αδυναμία συντονισμού σε κοινή δράση και τραγική ανεπάρκεια του Ελληνικού πατριωτικού κυρίως χώρου  στο να αρθρώσει σοβαρή εναλλακτική πρόταση ,πέρα από ομφαλοσκοπήσεις και ατέρμονες συζητήσεις, χωρίς την οποία   δεν είναι δυνατόν οι προτεινόμενες  αντιδράσεις   να συσπειρώσουν τον κόσμο που φοβάται το τώρα αλλά φοβάται περισσότερο  αυτό που θα ακολουθήσει  αν δεν γνωρίζει  περί τίνος πρόκειται .Ακόμα χειρότερα ,κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν .
Η κατάσταση όμως δεν είναι τόσο περίπλοκη όσο φαίνεται . Η επίθεση είναι οικονομική  ,δεν είναι πολεμική  και με αυτά τα ίδια της τα μέσα θα αντιμετωπιστεί ,χωρίς να χρειαστεί ν' ανοίξει ρουθούνι . Χρειάζονται τα χρήματά μας ;;  E, αυτά  ακριβώς είναι που πρέπει ν'αρνηθούμε να τους δώσουμε . Αρνηση πληρωμής με βάση τις παραπάνω νόμιμες   αιτίες   και προσφυγές . Αυτό σημαίνει άρνηση συμμόρφωσης με ένα παράνομο χουντικό καθεστώς. Στο πλαίσιο και στο μέτρο που μπορεί ο καθένας .
'Εχουμε εκτροπή πολιτεύματος από το ίδιο το Κράτος και τη Βουλή .'Εχουμε λοιπόν κάθε δικαίωμα να αρνηθούμε οποιαδήποτε συμμόρφωση  με σκοπό την  υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του πολιτεύματος που βάλλεται  εκ των έσω .
Κατάθεση χρημάτων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν ισχύει και κοστίζει η κοινοποίηση του Γραμματίου . Επιφύλαξη δικαιώματος είναι συζήτηση  για να περνάει η ώρα, στερείται ουσίας στην συγκεκριμένη περίπτωση . Δεν μας έχει μείνει  κανένα δικαίωμα ,πλην της άρνησης συμμόρφωσης . Αν επιτευχθεί η συμμόρφωση τα άλλα περισσεύουν .  Βούτυρο στο ψωμί τους είναι και οι όποιες σκέψεις για βίαιες αντιδράσεις  στην τωρινή συγκυρία ,είναι αυτό ακριβώς που θέλουν.
Θυμηθείτε ότι το καθεστώς δεν διαθέτει εισπρακτικούς μηχανισμούς για λόγους που είναι λίγο -πολύ γνωστοί .'Οχι ότι δεν μπορεί να στοχοποιήσει κάποιον ,αυτό το μπορεί .Αλλά σε γενικές γραμμές πάσχει ,αλλιώς δεν θα ζήταγε είσπραξη φόρων μέσω της ΔΕΗ. Τρίζει επίσης και κινδυνεύει με κατάρρευση . Δεν νομίζω να έχουμε κανένα λόγο να το στηρίξουμε. 
Ρίσκο θα υπάρξει σε κάθε περίπτωση .Αν δεν το θέλουμε καλό είναι να σταματήσουμε και να συνεχίσουμε να υπακούουμε . Τι θα γίνει  αν αποφασίσουμε όλοι ότι δεν μας πειράζει να ζήσουμε για λίγο χωρίς ρεύμα ;; Οτι δεν θα ξαναπατήσουμε στις δουλειές μας μέχρι να γκρεμοτσακιστούν να φύγουν;;   Θα λυθεί το θέμα μέσα σε μια βδομάδα.
Και φυσικά διαμόρφωση φορέων με  συγκεκριμένες προτάσεις με τις οποίες να μπορεί να συνταχθεί ο κόσμος . Αντίδραση χωρίς εναλλακτική λύση  είναι  πολύ δύσκολο να επιτευχθεί . Εναλλακτική λύση έχει ως προϋπόθεση την αλληλεγγύη και την συνοχή προς τις ομάδες που πλήττονται περισσότερο .
Πώς θα επιτευχθεί συμφωνία  μεταξύ των διαφόρων ομάδων ; Eστιάζοντας στα θέματα προτεραιότητας που πρέπει να λυθούν και όχι σε αυτά που δεν είναι ώρα τώρα να μας απασχολούν .
Και σε μια  μαγική λέξη .
Την λέξη "' Ελληνας " .
Αν είσαι αυτό πάνω απ' όλα, είναι καιρός να συνεννοηθείς με τους ομοίους σου .Αν υπάρχουν άλλα πάνω από αυτό, οποιαδήποτε και αν είναι αυτά, άστο καλύτερα.
Αυτοί που μας έκατσαν στον σβέρκο έχουν δουλέψει μεθοδικά πάνω από 50 χρόνια,τουλάχιστον . Είναι καιρός ν'αρχίσουμε και εμείς να το κάνουμε χωρίς τυμπανοκρουσίες και φασαρίες, χωρίς εγγραφα, πρωτόκολλα  και υποσημειώσεις . Είναι καιρός, έστω και τώρα.

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου