Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Παράνομες οι «καρτέλες» της ΑΤΕ Κρίθηκαν με Απόφαση σταθμό, του Εφετείου Λάρισας, που δικαιώνει αγρότες



Παράνομες οι «καρτέλες» της ΑΤΕ

  • PDF
Κρίθηκαν με απόφαση σταθμό, του εφετείου Λάρισας, που δικαιώνει αγρότες
* Ενώ και οι βεβαιώσεις της εφορίας χαρακτηρίζονται αόριστες και παράνομες
* Πως μπορούν να ωφεληθούν όσοι σύναψαν δάνεια από το 1980 μέχρι και το 2000
Απόφαση σταθμός, που αφορά κυρίως τους αγρότες αλλά και όσους έχουν συνάψει σύμβαση αλληλόχρεου λογαριασμού με την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, εκδόθηκε και δικαιώνει τους δανειολήπτες αγρότες.
Συγκεκριμένα, με την υπ` αριθμ. 236/2013 του Εφετείου Λάρισας ακυρώθηκε – εξαφανίσθηκε στο σύνολο της Διαταγή πληρωμής της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος καθώς για την έκδοση και απόδειξη της οφειλής χρησιμοποιηθήκαν αποδεικτικά μέσα τα οποία δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις των άρθρων 444παρ. 1 και 448 παρ.1 του Κ.Πολ.Δ .
Ειδικότερα τα αποσπάσματα των εμπορικών βιβλίων της Τράπεζας, αν και δεν περιλαμβάνονται στα αποδεικτικά μέσα του Κ.Πολ.Δ. μπορούν κατ` εξαίρεση να χρησιμεύσουν ως απόδειξη της απαίτησης της Τράπεζας μόνο όταν υπάρχει στη σχετική σύμβαση ειδική ρήτρα-δικονομική σύμβαση με την οποία καθορίζονται αυτά ως αποδεικτικά μέσα. Το εφετείο όμως έκρινε πως υπ` αριθμ. 17 όρος που εμπεριέχεται σε πληθώρα συμβάσεων της Αγροτικής Τράπεζας ουδόλως εμπεριέχει την προαναφερόμενη ειδική δικονομική συμφωνία και έτσι η Τράπεζα δεν μπορεί να αποδείξει την απαίτηση της με τα αποσπάσματα των εμπορικών της βιβλίων.
Τα παραπάνω υποστήριξε την Τρίτη 3-6-2014, κατά τη διάρκεια της εκπομπής «ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ» του «Αstra tv» και στον δημοσιογράφο Χρήστο Αθανασιάδη, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Θεσσαλίας, δικηγόρος κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη, και για να γίνει πιο κατανοητό, υπάρχουν πλέον δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες αποφαίνεται ότι ο τρόπος που κρατούσε τους λογαριασμούς των δανείων η ΑΤΕ, δηλαδή με τις λεγόμενες «καρτέλες», ήταν παράνομος και αφορούν κυρίως αυτούς που πήραν δάνεια τις 10ετίες του 1980, το 1990, μέχρι και το 2000.
Δηλαδή, έπρεπε κανονικά να συμφωνήσει ο δανειολήπτης με την τράπεζα και αυτό να αναγράφεται ρητά στη σύμβαση του δανείου, ότι αυτές οι καρτέλες παράγουν αποδεικτική δύναμη υπέρ της τράπεζας και κατά του δανειολήπτη.
Δηλαδή θα έπρεπε η ΑΤΕ να συμφωνήσει με τον κάθε δανειολήπτη, ότι σε περίπτωση διαφωνίας για το δάνειο, οι λεγόμενες καρτέλες θα αποτελούν νόμιμο αποδεικτικό μέσο. Τέτοια συμφωνία, που να αναγράφεται στις συμβάσεις των δανείων των αγροτών, δεν υπάρχει, τουλάχιστον όσες είδα εγώ, ανέφερε ο κ. Κόκκαλής, λέγοντας ότι είναι μια πρωτοποριακή απόφαση.
Πέραν αυτής της λυτρωτικής απόφασης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΝΚΑ Θεσσαλίας, υπάρχει θετική εξέλιξη και για τους κτηνοτρόφους που είχαν δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Πιο αναλυτικά, όπως υποστήριξε ο κ. Κόκκαλης, η βεβαίωση της εφορίας, με την οποία βεβαιώνονται τα ποσά των δανειοληπτών, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, και πηγαίνει τους κτηνοτρόφους στα δικαστήρια, είναι αόριστη και παράνομη και υπάρχουν τέτοιες θετικές αποφάσεις δικαστηρίων.
Είναι αόριστη και παράνομη η βεβαίωση της εφορίας διότι, όπως αναφέρεται και στην απόφαση 145/2014 του μονομελούς πρωτοδικείου Λάρισας, πρέπει να αναφέρεται η ακριβής αιτία της οφειλής, ώστε σε περίπτωση αμφισβήτησης να είναι δυνατός ο δικαστικός έλεγχος…, ενώ στη βεβαίωση οφειλής της εφορίας, υπάρχει μόνο η φράση «ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΧΚΕΕ, χωρίς περαιτέρω προσδιορισμό της οφειλής σε κεφάλαιο, τόκους (υπερημερίας ή συμβατικούς) ή τυχόν άλλα έξοδα.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως η εφορία για να διεκδικήσει τα εγγυημένα δάνεια από τους κτηνοτρόφους, πρέπει να μπορέσει να αποδείξει ότι έχουν πληρωθεί από το ελληνικό δημόσιο, που ήταν εγγυητής, και μετά να τα διεκδικήσει.
Τις περισσότερες φορές, το ελληνικό δημόσιο, δεν έχει πληρώσει τα εγγυημένα αυτά δάνεια και γι’ αυτό ακυρώνονται σε πολλά δικαστήρια αυτές οι βεβαιώσεις.
Πολλές φορές οι δικαστές, εσφαλμένα, αναγνωρίζουν αυτόματα, τη σχετική βεβαίωση της εφορίας, ως βεβαιωμένη οφειλή των δανειοληπτών (με εγγύηση του ελ. Δημοσίου), χωρίς να μπαίνουν στη διαδικασία προσκόμισης αποδεικτικών παραστατικών, εξόφλησης αυτών των δανείων.
Γι’ αυτό, σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση στο υπ. Οικονομικών και να απευθύνουν το ερώτημα: εάν γι’ αυτούς έχει καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο τα χρήματα του δανείου στο οποίο ήταν εγγυητής το δημόσιο. Δηλαδή, για λογαριασμό του αγρότη-κτηνοτρόφου, αν το δημόσιο έχει πληρώσει το εγγυημένο δάνειο και αν το έχει πληρώσει, τότε και μόνο τότε νομιμοποιείται το ελληνικό δημόσιο ή εφορία να διεκδικήσει από τον πρώτοφειλέτη τα χρήματα που κατεβλήθησαν.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να καλείτε το ΙΝΚΑ Θεσσαλίας στο τηλέφωνο: 2410 538080Φαξ: 2410 251626email:info@inkathessalias.gr

  • ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

    Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
    • Δημοσίευση: Αργύριος Μαρινάκης Έλλην Πολίτης
      Σάς άρεσε;
      Γίνετε αναγνώστες τής Ιστοσελίδος μας μέ ένα κλίκ, επάνω δεξιά στήν αρχή τής σελίδος
      Σχολιάστε!!!
      Διαδώστε!!!!
      28/3/2018 - 34522 - 4431
      Σκέψου...δεν είναι παράνομο ακόμη
  • Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου