Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Γ. Κασιμάτης: Σε συνθήκες υποδούλωσης δεν γίνεται αναθεώρηση Συντάγματος



Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017

Συνέντευξη στην Ειρήνη Βοσκάκη


Έχοντας μελετήσει συστηματικά τις συμβάσεις δανεισμού της Ελλάδας και έχοντας εκδώσει βιβλία, στα οποία αναδεικνύεται πόσο παράνομα είναι τα Μνημόνια τα οποία, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία, έχουν οδηγήσει στην υποδούλωση της χώρας, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κασιμάτης μίλησε στον Δρόμο για την πρόταση της επιτροπής Κατρούγκαλου για την αναθεώρηση του Συντάγματος που δόθηκε πριν λίγες ημέρες στη δημοσιότητα.

Για τον κ. Κασιμάτη τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: «Όσες φορές επιχειρήθηκε αναθεώρηση ή συντακτική εθνοσυνέλευση ή δημοψήφισμα υπό καθεστώς βίας, όπως επί χούντας ή κατοχής, ποτέ το Σύνταγμα δεν έμεινε έγκυρο», υπογραμμίζει και επισημαίνει ότι «είναι διαδικασία ύποπτη, άκρως επικίνδυνη και θα βάλει σε περιπέτειες τον ελληνικό λαό».

Πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα η πρόταση της επιτροπής Κατρούγκαλου για τη συνταγματική αναθεώρηση. Η χρονική στιγμή είναι τυχαία ή υπάρχουν σκοπιμότητες ώστε ένα τόσο σοβαρό θέμα να αθροίζεται στα επικοινωνιακά τεχνάσματα για να φεύγουν από το προσκήνιο οι κρίσιμες και τραγικές μαζί αποφάσεις που βουλιάζουν τη χώρα και την κοινωνία;

Αρχικά, η πρόταση της επιτροπής Κατρούγκαλου είναι επίσημη πρόταση της κυβέρνησης; Ανεξάρτητα όμως από αυτό, το ζήτημα της αναθεώρησης δεν πρέπει να τεθεί με αυτή τη Βουλή και με αυτή τη διακυβέρνηση της χώρας, με όποιο κόμμα κι αν βρίσκεται στην εξουσία από το 2010 έως σήμερα. Κι αυτό, επειδή η κρίση είναι πολύ βαθειά και η Ελλάδα είναι υποδουλωμένη στους δανειστές. Δεν υπάρχει καμία απολύτως ελευθερία. Δεν υπάρχει ούτε εθνική κυριαρχία, ούτε κυριαρχία του κράτους, ούτε λαϊκή κυριαρχία. Η Βουλή και η κυβέρνηση παραβιάζουν καθημερινά, με εντολές των δανειστών, τη δημοκρατική αρχή και τις αρχές νομιμότητας και κυρίως το Σύνταγμα. Σε μια εποχή που παραβιάζεται καθημερινά το Σύνταγμα, που δεν υπάρχει ελευθερία επιλογών στη διακυβέρνηση της χώρας, δεν μπορεί να γίνει αναθεώρηση. Η αναθεώρηση είναι μια ύψιστη έκφραση ελεύθερης λαϊκής κυριαρχίας, η οποία προϋποθέτει πάντα την πλήρη ανεξαρτησία. Όσες φορές επιχειρήθηκε αναθεώρηση ή συντακτική εθνοσυνέλευση ή δημοψήφισμα υπό καθεστώς βίας, όπως επί χούντας ή κατοχής, ποτέ το Σύνταγμα δεν έμεινε έγκυρο. Καταλύθηκε μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Επομένως, πώς είναι δυνατόν σήμερα, με όλα τα δεσμά που έχει η Ελλάδα, να γίνει αναθεώρηση. Για μένα το θέμα είναι ύποπτο. Δεν προωθείται μόνο για να αποπροσανατολιστεί ο κόσμος. Επιθυμούν να περάσουν μειώσεις εγγυήσεων και της αστικής και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και των εξουσιών του Κοινοβουλίου, όπως επίσης και μειώσεις εγγυήσεων των δικαιωμάτων και κυρίως δραστικές μειώσεις των κοινωνικών δικαιωμάτων. Αυτά θέλουν, γιατί αυτά είναι στο στόχαστρο του χρηματοπιστωτικού συστήματος το οποίο κυβερνά σήμερα με το καθεστώς δανεισμού που έχουμε και τις γεωπολιτικές βλέψεις της Γερμανίας.

Είναι ύποπτο, δηλαδή, οι επιστήμονες να καταθέτουν, υπό αυτές τις συνθήκες, συγκεκριμένες προτάσεις;

Ό,τι και να φτιάχνουν επιτροπές και επιστήμονες, δεν είναι τίποτα άλλο από μία φενάκη, την οποία δεν θα λάβουν υπ’ όψιν τους. Γι’ αυτό δεν θέλησα να συμμετάσχω σε καμία τέτοια επιτροπή. Είναι θλιβερό το γεγονός ότι πολλοί επιστήμονες και διανοούμενοι συμμετέχουν σε μια τέτοια διαδικασία. Είναι διαδικασία ύποπτη, άκρως επικίνδυνη και θα βάλει σε περιπέτειες τον ελληνικό λαό. Αντί η κυβέρνηση να προσπαθήσει πρώτα να απελευθερώσει την Ελλάδα, να απαλλάξει τον ελληνικό λαό από τα δεσμά δουλείας που του έχουν επιβάλει, προχωρά σε αναθεώρηση του Συντάγματος. Ποιου Συντάγματος; Ενός Συντάγματος που δεν φταίει σε τίποτα για το καθεστώς που έχουμε μπει. Αν η κυβέρνηση ήθελε να είναι ειλικρινής στο θέμα της αναθεώρησης, θα έπρεπε να δεσμευτεί ότι θα κάνει μόνο μία τροποποίηση που χρειάζεται να γίνει άμεσα: Να διευρύνει την ευθύνη των υπουργών, του πρωθυπουργού και όλων των πολιτικών οργάνων για τις αποφάσεις που λαμβάνουν, να διευρύνει την ποινική ευθύνη και να καταργήσει το διαβόητο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Επίσης, να ορίσει νέες εγγυήσεις για να ασκούν τα δικαστήρια σωστά τα δικαιώματά τους. Αυτά θα έπρεπε να γίνουν, αλλά χωρίς να δεχτεί καμία παρέμβαση. Η παρέμβαση όμως θα υπάρξει, άρα θα προτιμούσα να μη γίνει ούτε αυτό προκειμένου να προχωρήσει ο αγώνας για την απελευθέρωση του λαού.

Η πρόταση της επιτροπής Κατρούγκαλου παρουσιάζεται σαν ενισχυτική της δημοκρατίας. Εμφανίζεται ως μια ριζοσπαστική πρόταση που εξισορροπεί καλύτερα τις διάφορες εξουσίες, η οποία δίνει, μάλιστα, και δυνατότητα πρωτοβουλιών στον λαό…

Οποιαδήποτε πρόταση γίνεται τώρα είναι στον αέρα. Αυτό γίνεται πρώτον γιατί από την κυβέρνηση δεν αναλαμβάνεται η ευθύνη ότι αυτό θα προτείνει, σε αυτό θα επιμείνει μέχρι τέλους, αλλιώς θα παραιτηθεί. Δεύτερον, γιατί όλη αυτή η προσπάθεια αποδυνάμωσης της κοινοβουλευτικής κυβέρνησης και μετάθεσης εξουσίας σε ένα πρόσωπο (τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας), προοιωνίζεται την κατάλυση της εξουσίας του Κοινοβουλίου και του αντιπροσωπευτικού σώματος. Πίσω από αυτό κρύβονται άλλα. Κρύβεται, όπως θα δείτε, ότι οι ουσιαστικές αποφάσεις για τη διακυβέρνηση της χώρας δεν θα παίρνονται στη Βουλή, ούτε θα μπαίνουν στη Βουλή. Το ίδιο συμβαίνει σήμερα με τα μνημόνια, τα οποία ούτε τα κρίνει, ούτε τα συζητάει η Βουλή. Αυτό θέλουν να το θεσμοποιήσουν, γιατί ο σκοπός των δυνάμεων που κατευθύνουν το σύστημα, που πειραματικά επέβαλλαν στην Ελλάδα, είναι να μετασχηματίσουν ένα πείραμα και να αλλάξουν τις αρχές νομιμότητας. που εγγυάται ο ΟΗΕ, αλλά και τα δικαιώματα των ανθρώπων και τα συντάγματα των δημοκρατικών χωρών. Θέλουν, δηλαδή, να καταλύσουν τα κοινωνικά δικαιώματα, τις πολιτικές ελευθερίες, τη δημοκρατία και κυρίως την εθνική κυριαρχία, από την οποία μας επέβαλλαν να παραιτηθούμε ως πρώτο όρο του δανείου. Επομένως, όλες αυτές οι προτάσεις είναι για να αποπροσανατολιστεί ο λαός, ενώ στην πραγματικότητα στις διατάξεις θα ανοίξουν «παράθυρα» με στόχο να νομιμοποιηθούν οι παραβιάσεις του Συντάγματος.

Οπότε, λέτε ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να γίνει κανένας σχετικός διάλογος…

Διάλογος δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες υποδούλωσης του ελληνικού λαού. Ο διάλογος στον οποίο αναφέρονται είναι ψευδεπίγραφος, διότι οι απόψεις που μπορεί να ακουστούν σε καθεστώς μηδενικής εγγύησης δημοκρατίας και δικαιωμάτων δεν έχουν κανένα νόημα.

INFO

Ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος που φιλοξένησε η εκπομπή «ΕΡΤ Focus», στις 27/3, με τον Πάνο Χαρίτο και με προσκεκλημένους στο στούντιο, τους ομότιμους καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γεώργιο Κασιμάτη και Ανδρέα Δημητρόπουλο, την αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ και πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης Ιφιγένεια Καμτσίδου, τον αναπληρωτή καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γιώργο Γεραπετρίτη και τον διδάκτορα Συνταγματικού Δικαίου και σύμβουλο ΑΣΕΠ Απόστολο Παπατόλια.

Την εκπομπή μπορείτε να τη δείτε εδώ
http://webtv.ert.gr/katigories/enimerosi/27mar2017-ept-focus/

27Μαρ2017 – EPT Focus


Ο δημόσιος διάλογος ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος
Μια συζήτηση για το δημόσιο διάλογο ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος, παρουσιάζει η εκπομπή «ΕΡΤ FOCUS» με τον Πάνο Χαρίτο.
Στο επίκεντρο της συζήτησης, τα υπέρ και τα κατά της συμμετοχής των πολιτών, η ηλεκτρονική διαβούλευση, ο ρόλος της επιτροπής, οι αναθεωρητέες διατάξεις.
Προσκεκλημένοι στο στούντιο, οι ομότιμοι καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Κασιμάτης και Ανδρέας Δημητρόπουλος, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης Ιφιγένεια Καμτσίδου, ο αναπληρωτής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου και σύμβουλος ΑΣΕΠ Απόστολος Παπατόλιας.
Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Λουκόπουλος
Αρχισυνταξία: Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη
Διεύθυνση παραγωγής: Παναγιώτης Κατσούλης
Υπεύθυνη καλεσμένων: Αφροδίτη Ζούζια
Παρουσίαση: Πάνος Χαρίτος







Πηγή: e-dromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου