Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Αμοιβή πρόκληση 1,3 εκατ. ευρώ για τον Κιμ του Τσακαλώτου



Θανάσης Κουκάκης
06:55 Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2016
Αμοιβή πρόκληση 1,3 εκατ. ευρώ για τον Κιμ του Τσακαλώτου

Στο δυσθεώρητο ποσό του 1,3 εκατ. ευρώ ανέρχεται η αμοιβή του Γκλεν Κιμ, του Αμερικανοκορεάτη συμβούλου που επικουρεί τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο σε θέματα που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση και ειδικότερα με το χρέος και τις αποκρατικοποιήσεις.

Διαβάστε επίσης

Εκ του ποσού αυτού ο Κιμ έχει ήδη λάβει τα 800.000 ευρώ και μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να λάβει ακόμη 500.000 ευρώ.
Ο Γκλεν Κιμ και ο συνεργάτης του Πίτερ Λεγκλέρμετέχουν ενεργά στη διαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος ήδη από το Φεβρουάριο του 2015 και την εποχή υπουργίας Γιάνη Βαρουφάκη. Αθροιστικά είναι σύμβουλοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για 20 συνεχόμενους μήνες και οι μέσες μηνιαίες αμοιβές τους είναι 65.000 ευρώ, συνυπολογιζομένων των 500.000 ευρώ που θα λάβουν προσεχώς.
Η αρχική πληρωμή των Γκλεν Κιμ και Πίτερ Λεγκλέρ είχε γίνει τον προηγούμενο Ιανουάριο με απόφαση που ενέκρινε τη δέσμευση πίστωσης ύψους 800.000 ευρώ με αιτιολογικό την πληρωμή ισόποσης δαπάνης «για την ανάθεση σε διακεκριμένους εμπειρογνώμονες του συμβουλευτικού έργου της υποστήριξης της Κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση της χώρας με τους εταίρους της για την επίτευξη συμφωνίας».
Η εν λόγω απόφαση δεν έφερε την υπογραφή του κ. Τσακαλώτου αλλά του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης Πέτρου Τριάρχη. Ενεκρίθη δε από τον Εμμανουήλ Αντωνόπουλο προϊστάμενο της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών.
kim cnn1

"Ουδέποτε πήραμε απάντηση"

Για τον επικεφαλής της Δημοκρατικής Ευθύνης βουλευτή Χάρη Θεοχάρη τίθεται ζήτημα ηθικής τάξης. "Έχω επισημάνει το θέμα των προκλητικών αμοιβών και κυρίως του ρόλου του κ. Κιμ στη Βουλή. Ποτέ ως τώρα δεν έχουμε πάρει καμία συγκεκριμένη απάντηση για το θέμα από τον τωρινό υπουργό Οικονομικών. Μάλιστα ο κ. Κιμ ήταν σύμβουλος του κυρίου Βαρουφάκη και “κληρονομήθηκε” από τον κ. Τσακαλώτο."
Ο κ. Θεοχάρης αναφέρει πως θα φέρει εκ νέου το ζήτημα στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. "Υπάρχει και το θέμα της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του Κιμ για τις οποίες δεν έχουμε συγκεκριμένη εικόνα. Τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης τα πληρώνουμε ακόμα. Όσον αφορά το θέμα του χρέους για την ώρα δεν έχουμε πάρει καμιά συγκεκριμένη δέσμευση".
Η δήλωση του Χ. Θεοχάρη:
Το CNN Greece επικοινώνησε και με το υπουργείο Οικονομικών στελέχη του οποίου δεν θέλησαν να σχολιάσουν το θέμα.

Το «νομικό παράθυρο»

Πρέπει να σημειωθεί πως η αμοιβή των Κιμ και Λεγκλέρ απαίτησε τη ψήφιση δύο ειδικών διατάξεων. Η πρώτη διάταξη περιελήφθη στην ΠΝΠ της 31ης Ιουλίου 2015, η οποία κυρώθηκε με το ν.4350/2015. Η σχετική διάταξη προέβλεπε πως με αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Οικονομική Πολιτική (ΚΥΣΟΙΠ) μπορεί να ανατίθενται απευθείας έργα, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας μέχρι τριών μηνών, σε διακεκριμένους εμπειρογνώμονες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) σε χρηματοπιστωτικά, νομικά και οικονομικά θέματα, για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στις 22 Μαρτίου 2016 κατατέθηκε στην Βουλή και ψηφίσθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία νέα φωτογραφική διάταξη. Η τροπολογία αυτή ανάφερε πως «με αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Οικονομική Πολιτική (ΚΥΣΟΙΠ) μπορεί να ανατίθενται απευθείας η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας μέχρι έξι μηνών, σε διακεκριμένους εμπειρογνώμονες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) σε χρηματοπιστωτικά, νομικά και οικονομικά θέματα, για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς και για την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος».
Η σχετική τροπολογία προωθήθηκε για δύο βασικούς λόγους: Ο πρώτος σχετίζεται με το γεγονός πως ο Κιμ και ο συνεργάτης του εξακολούθησαν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πέραν του τριμήνου που προέβλεπε αρχικά η σχετική διάταξη που είχε περιληφθεί σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 31ης Ιουλίου. Έτσι, κρίθηκε επιβεβλημένο να διπλασιασθεί ο χρόνος διάρκειας των συμβάσεων τους.
Η δεύτερη και πιο σημαντική τροποποίηση αφορά στο ότι με τη δεύτερη διάταξη η δυνατότητα απευθείας ανάθεσης δεν αφορούσε σε έργο, όπως ρητά ανέφερε η αρχική διάταξη του Ιουλίου, αλλά σε συμβουλευτικές υπηρεσίες. Αυτή η τροποποίηση έγινε ωστόσο δύο μήνες μετά τη δέσμευση πίστωσης ύψους 800.000 ευρώ, η οποία σημειώνεται πως είχε γίνει με το αιτιολογικό της παροχής συμβουλευτικού έργου.

Δεδομένου ότι δεν υπήρχε παραδοτέο έργο, με καθυστέρηση δυο μηνών το υπουργείο Οικονομικών αντικατέστησε τη διάταξη θέτοντας ως προϋπόθεση την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Μπορεί με μια πρώτη ματιά να μην προκύπτει μεγάλη διαφορά, ωστόσο η μεταχρονολογημένη τροποποίηση του νομού δείχνει πως ανέκυψε ζήτημα που απαίτησε την εν λόγω νομοθέτηση.
Πρέπει να σημειωθεί πως έως και σήμερα ο προϋπολογισμός του υπουργείου Οικονομικών δεν επιβαρύνεται μόνον με τις 800.000 ευρώ της αμοιβής του Γκλεν Κιμ, αλλά με έξοδα μετακίνησης, διαμονής και ημερήσιων αποζημιώσεων του ίδιου και των συνεργατών του, τα οποία που ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Το θέμα στη Βουλή


Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει επανειλημμένα ερωτηθεί το τελευταίο 10μηνο από τον βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη και τον Ανεξάρτητο Βουλευτή Χάρη Θεοχάρη για την θεσμική σχέση, με την οποία συνδέεται ο Αμερικανοκορεάτης οικονομικός σύμβουλος του με την κυβέρνηση.
Στα τέλη Μαρτίου απαντώντας στη Βουλή για το θέμα ο κ. Τσακαλώτος είχε υπερασπιστεί την επιλογή του Κιμ Γκλεν ως συμβούλου του. Τότε ο υπουργός είχε αποφύγει να πει το ποσό με το οποίο αμοίβεται ο Αμερικανοκορεάτης , αλλά είχε πει ότι εργάσθηκε probono(δηλαδή δωρεάν) και μετά υπέγραψε σύμβαση.
«Δεν είναι σπάνια πρακτική οι άνθρωποι να δουλεύουν probono και μετά να υπογράφουν και μία σύμβαση και δεν είναι σπάνιο άνθρωποι να αγαπούν και μία χώρα», είχε πει ο κ. Τσακαλώτος.
Στο πλαίσιο αυτό ο Νικήτας Κακλαμάνης είχε ζητήσει να κατατεθούν στη Βουλή τα επίσημα έγγραφα της σύμβασης εργασίας ή οποιοδήποτε έγγραφο πιστοποιεί την πρόσληψη του Κιμ από το Ελληνικό Δημόσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece ο κ. Τσακαλώτος θα απαντήσει την επόμενη εβδομάδα - με καθυστέρηση μηνών - στον βουλευτή της ΝΔ, αλλά και στους άλλους συναδέλφους του βουλευτές που έχουν καταθέσει παρόμοιες ερωτήσεις για τον Γκλεν Κιμ και τις υπηρεσίες του.

Διαβάστε επίσης
  • Σκέψου...δεν είναι παράνομο ακόμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου