Πέμπτη 3 Ιουλίου 2025

Τα Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Άρθρο 7 του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).

 



Τα Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας



Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αποτελούν μία από τις σοβαρότερες παραβιάσεις του διεθνούς ποινικού δικαίου, αγγίζοντας το σύνολο της διεθνούς κοινότητας λόγω της φύσης και του εύρους των πράξεων που τα συνθέτουν. Η σύγχρονη κωδικοποίηση και θεσμική τους ενσωμάτωση αποτυπώνεται στο Άρθρο 7 του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), όπως αυτό υιοθετήθηκε στη Συνθήκη της Ρώμης του 1998. Σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες διεθνών εγκλημάτων όπως η γενοκτονία ή τα εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έλαβαν τον πληρέστερο θεσμικό τους ορισμό με τη Συνθήκη της Ρώμης.

Η Νομική Βάση και οι Θεμελιώδεις Αρχές του Άρθρου 7

Η έννοια των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας ρυθμίζεται αυστηρά από την αρχή nullum crimen sine lege – καμία ποινή χωρίς προϋπάρχουσα διάταξη νόμου – όπως κατοχυρώνεται στο Άρθρο 22 του Καταστατικού του ΔΠΔ. Αυτό διασφαλίζει ότι κάθε δίωξη μπορεί να γίνει μόνο επί πράξεων που ήταν ήδη καθορισμένες ως εγκληματικές κατά τον χρόνο τέλεσής τους, και ότι οι ορισμοί των εγκλημάτων ερμηνεύονται στενά, προς όφελος του κατηγορουμένου.

Επιπλέον, το Άρθρο 7 συνιστά ένα νομικά σαφές και λεπτομερές πλαίσιο που αποτυπώνει την πολιτική βούληση των κρατών-μελών του ΔΠΔ. Σε αντίθεση με προηγούμενους ορισμούς (Νυρεμβέργη, Τόκιο, ICTY, ICTR), ο ορισμός του ΔΠΔ δεν εδράζεται σε νικηφόρες επιβολές ή προσωρινές διεθνείς εντολές, αλλά στη συναίνεση και διαπραγμάτευση μεταξύ 160 κρατών.

Ο Ορισμός και το Πλαίσιο Διάπραξης

Το Άρθρο 7 του Καταστατικού του ΔΠΔ καθορίζει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ως πράξεις που διαπράττονται στο πλαίσιο ευρείας ή συστηματικής επίθεσης που στρέφεται εναντίον αμάχου πληθυσμού, με γνώση της επίθεσης από τον δράστη. Το κριτήριο της «ευρείας ή συστηματικής» φύσης υποδηλώνει τη βαρύτητα και την οργανωμένη μορφή αυτών των εγκλημάτων, αποκλείοντας μεμονωμένα ή αποσπασματικά περιστατικά.

Η επίθεση δεν απαιτεί να είναι στρατιωτικής φύσης, αλλά πρέπει να αποτελεί εφαρμογή ή προώθηση πολιτικής ενός κράτους ή οργανισμού που επιδιώκει την καταστολή, εξόντωση ή υποδούλωση αμάχων. Αυτό σημαίνει πως ακόμη και σιωπηρή στήριξη ή σκόπιμη αδράνεια εκ μέρους κυβερνήσεων ή οργανώσεων μπορεί να στοιχειοθετήσει τη θεμελίωση πολιτικής που ενθαρρύνει τέτοια εγκλήματα. 

Το Νοητικό Στοιχείο: Πρόθεση και Γνώση

Ένα κρίσιμο στοιχείο του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας είναι το λεγόμενο mens rea – η ύπαρξη πρόθεσης και γνώσης. Δεν απαιτείται η γνώση όλων των επιμέρους στοιχείων της επίθεσης, ούτε των λεπτομερειών του πολιτικού σχεδιασμού πίσω από αυτή. Αρκεί η επίγνωση ότι οι πράξεις τελούνται ως μέρος μιας ευρύτερης επίθεσης κατά αμάχων, και η πρόθεση του δράστη να συνεισφέρει ή να προωθήσει αυτή την επίθεση.

Κατηγορίες Πράξεων σύμφωνα με το Άρθρο 7

Το Άρθρο 7 παράγραφος 1 περιλαμβάνει 11 βασικές κατηγορίες εγκλημάτων, οι οποίες παρουσιάζονται αναλυτικά και με αυστηρές προϋποθέσεις:

  • Ανθρωποκτονία με πρόθεση: Η εκ προθέσεως στέρηση της ζωής.
  • Εξόντωση: Περιλαμβάνει την επιβολή συνθηκών ζωής με σκοπό την καταστροφή πληθυσμιακών ομάδων.
  • Υποδούλωση: Η άσκηση εξουσίας ιδιοκτησίας σε πρόσωπα, όπως εμπορία ανθρώπων.
  • Εκτοπίσεις: Βίαιες μετακινήσεις από περιοχές νόμιμης κατοικίας χωρίς διεθνή νομιμοποίηση.
  • Φυλακίσεις ή σοβαρές στερήσεις ελευθερίας κατά παράβαση θεμελιωδών δικαιωμάτων.
  • Βασανιστήρια: Πρόκληση έντονου πόνου ή δοκιμασίας επί κρατουμένων ή ελεγχόμενων ατόμων.
  • Σεξουαλικά εγκλήματα: Βιασμός, εξαναγκασμός σε εγκυμοσύνη ή στείρωση, γενετήσια σκλαβιά κ.ά.
  • Δίωξη ομάδων για πολιτικούς, θρησκευτικούς, εθνοτικούς ή πολιτιστικούς λόγους.
  • Βίαιη εξαφάνιση προσώπων με κρατική ή οργανωτική στήριξη και άρνηση παραδοχής.
  • Φυλετικός διαχωρισμός (Apartheid): Πράξεις συστηματικής καταπίεσης και κυριαρχίας.
  • Άλλες απάνθρωπες πράξεις που προκαλούν σοβαρή σωματική ή ψυχική βλάβη.

 Η Έννοια της Πολιτικής Επίθεσης και η Ευθύνη του Δράστη

Στον πυρήνα του Άρθρου 7 βρίσκεται η έννοια της επίθεσης που εξυπηρετεί πολιτική – είτε αυτή είναι ρητά διατυπωμένη είτε υπονοείται μέσω της αποδοχής ή αδράνειας. Ο δράστης δεν χρειάζεται να έχει εξουσιοδότηση για τις πράξεις του, αλλά να ενεργεί με πρόθεση συμβολής σε αυτή την πολιτική. Αυτό διαφοροποιεί τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από τις κοινές εγκληματικές πράξεις, καθώς η ποινική ευθύνη αποδίδεται ακόμη και αν η πράξη τελείται από ιδιώτες, υπό την προϋπόθεση ότι εντάσσεται σε οργανωμένο πλαίσιο επίθεσης.

 Η Σημασία της Κωδικοποίησης στο ΔΠΔ

Η ενσωμάτωση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο Καταστατικό του ΔΠΔ σηματοδοτεί ένα ουσιώδες βήμα για τη διαμόρφωση της παγκόσμιας νομικής τάξης. Η ενιαία, σαφής και διεθνώς συμφωνημένη διατύπωση τους συμβάλλει στη νομική ασφάλεια και τη δυνατότητα δικαστικής λογοδοσίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα, αποθαρρύνει κρατικούς ή παρακρατικούς φορείς από την οργάνωση ή την ατιμώρητη εκτέλεση τέτοιων πράξεων.

Συμπεράσματα

Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως ορίζονται στο Άρθρο 7 του Καταστατικού του ΔΠΔ, αποτελούν θεμελιώδες τμήμα της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης. Η αυστηρή νομοτυπική τους οριοθέτηση, η απαίτηση ύπαρξης πολιτικής ή οργανωτικής επίθεσης και η σαφής καταγραφή των πράξεων που τα συνιστούν, εξασφαλίζουν την αποτελεσματική δίωξη των υπευθύνων για σοβαρές και εκτεταμένες παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων. Παράλληλα, συνιστούν προειδοποίηση και φραγμό ενάντια στη χρήση της εξουσίας για την καταπίεση, καταστροφή ή υποδούλωση πληθυσμών. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, με αυτό το νομικό εργαλείο, γίνεται φύλακας της συλλογικής ηθικής και νομικής ευθύνης της διεθνούς κοινότητας.

ΠΗΓΗ: https://dikaiosyni.com/katigories/arthra/ta-egklimata-kata-tis-anthropotitas/

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
  • Δημοσίευση: Αργύριος Μαρινάκης Έλλην Πολίτης, Ατόχθων Ιθαγενής, ΣυνΙΔΙΟΚΤΉΤΗΣ τής Ελλάδος.
    Σάς άρεσε;
    Γίνετε αναγνώστες τής Ιστοσελίδος μας μέ ένα κλίκ, επάνω δεξιά στήν αρχή τής σελίδος
    Σχολιάστε!!!
    Διαδώστε!!!!
    03/07/2025 - 34759 - 45151

Γενοκτονία, Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας και Εγκλήματα Πολέμου: Διερεύνηση και Δίωξη.


 






Access to European Union law

Γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου: διερεύνηση και δίωξη

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:

Απόφαση 2003/335/ΔΕΥ — διερεύνηση και δίωξη της γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ;

Θεσπίζει ένα πλαίσιο για τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) όσον αφορά τη διερεύνηση και τη δίωξη πραγματικών δραστών ή υπόπτων για γενοκτονία*, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας* και για εγκλήματα πολέμου*.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  • Οι χώρες της ΕΕ οφείλουν να ενημερώνουν τις αρχές επιβολής του νόμου όταν υπάρχουν υποψίες ότι κάποιο πρόσωπο το οποίο υπέβαλε αίτηση άδειας παραμονής έχει διαπράξει κάποια από τα εγκλήματα που αναφέρονται παραπάνω. Έπειτα, οι αρχές μπορούν να κινήσουν ποινικές διαδικασίες σε κάποια χώρα της ΕΕ ή σε διεθνή ποινικά δικαστήρια.
  • Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να βοηθούν η μια την άλλη στη διερεύνηση και στη δίωξη των εγκλημάτων. Για να βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία, μπορούν να δημιουργούν μονάδες ειδικών στο πλαίσιο των αρχών τους επιβολής του νόμου.
  • Οι χώρες της ΕΕ οφείλουν να συντονίζουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες διερεύνησης και δίωξης προσώπων που είναι ύποπτα ότι έχουν διαπράξει ή έχουν συμμετάσχει στην τέλεση των εγκλημάτων που αναφέρθηκαν παραπάνω. Τα εθνικά σημεία επαφής του ευρωπαϊκού δικτύου για τη γενοκτονία θα συνεδριάζουν ανά τακτά διαστήματα με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με εμπειρίες, πρακτικές και μεθόδους. Οι εν λόγω συνεδριάσεις μπορούν να διεξάγονται σε συνδυασμό με τις συνεδριάσεις του ευρωπαϊκού δικαστικού δικτύου.
  • Η εν λόγω απόφαση βοηθά στην εφαρμογή του καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που σκοπό έχει να διασφαλίζει ότι κανένα από τα εγκλήματα που αναφέρονται παραπάνω δεν μένει ατιμώρητο.
  • Το δίκτυο Eurojust βοηθά στις διαδικασίες διερεύνησης και δίωξης.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ;

Εφαρμόζεται από τις 14 Μαΐου 2003.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Μετά τη γενοκτονία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τα εγκλήματα πολέμου που σημειώθηκαν στη Ρουάντα και στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τα διεθνή ποινικά δικαστήρια διερευνούν, διώκουν και φέρνουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους δράστες. Ωστόσο, για την επιτυχή έκβαση των διερευνήσεων και των διώξεων αυτών των εγκλημάτων απαιτείται στενή συνεργασία σε διεθνές επίπεδο.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Γενοκτονία: πράξεις που διαπράττονται εκ προθέσεως με σκοπό να εξαφανίσουν, εξολοκλήρου ή εν μέρει, μια εθνική, εθνοτική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα.

Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας: πράξεις που διαπράττονται ως μέρος μιας εκτεταμένης και συστηματικής επίθεσης εναντίον άμαχων πληθυσμών.

Εγκλήματα πολέμου: πράξεις που διαπράττονται κατά παράβαση του δικαίου του πολέμου (π.χ. των συμβάσεων της Γενεύης). Παραδείγματα περιλαμβάνουν την κακομεταχείριση αιχμαλώτων πολέμου, την εκτέλεση ομήρων ή τη σκόπιμη καταστροφή πόλεων, κωμοπόλεων ή χωριών.

ΠΡΑΞΗ

Απόφαση 2003/335/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 8ης Μαΐου 2003, σχετικά με τη διερεύνηση και τη δίωξη της γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου (ΕΕ L 118 της 14.5.2003, σ. 12-14)

ΠΗΓΗ: https://eur-lex.europa.eu/EL/legal-content/summary/genocide-crimes-against-humanity-and-war-crimes-investigation-and-prosecution.html


Access to European Union law

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
  • Δημοσίευση: Αργύριος Μαρινάκης Έλλην Πολίτης, Ατόχθων Ιθαγενής, ΣυνΙΔΙΟΚΤΉΤΗΣ τής Ελλάδος.
    Σάς άρεσε;
    Γίνετε αναγνώστες τής Ιστοσελίδος μας μέ ένα κλίκ, επάνω δεξιά στήν αρχή τής σελίδος
    Σχολιάστε!!!
    Διαδώστε!!!!
    02/07/2025 - 34758 - 45150

τελευταία ενημέρωση 28.06.2016