Του Παναγιώτη Στάθη 
"Μασάζ" στους δικαστές ενόψει κρίσιμων αποφάσεων που άπτονται σοβαρών πτυχών της κυβερνητικής πολιτικής φαίνεται πως επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση σε μια χρονική συγκυρία η οποία μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί. 
Αυτό δείχνουν συγκεκριμένες κυβερνητικές παροχές ή και υποσχέσεις προς τους δικαστές οι οποίες τοποθετούνται στο τελευταίο χρονικό διάστημα. 
 Συγκεκριμένα: 
- Την περασμένη εβδομάδα, όπως άλλωστε ανέφερε και σε δημοσίευμά του το Capital.gr, έγινε γνωστό ότι με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλή, θα επιστραφούν αναδρομικά στους δικαστές, στο πλαίσιο της επανεκκαθάρισης των φορολογικών τους δηλώσεων. Από την επανεκκαθάριση –η οποία θα γίνει με την αναγνώριση του αφορολόγητου 25% των αποδοχών τους- αναμένεται να προκύψουν αναδρομικές επιστροφές φόρων που παρακρατήθηκαν από τους δικαστικούς λειτουργούς, ύψους 2.500 ευρώ έως 15.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαθμίδα του λειτουργού.
Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται μεν σε υλοποίηση δικαστικής απόφασης που δικαιώνει τους δικαστές (καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια με τους βουλευτές), αλλά είχε ληφθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό. Το γιατί επέλεξε η κυβέρνηση να υλοποιήσει τώρα την απόφαση ουδείς γνωρίζει. 
- Στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία της δικαιοσύνης -σε χρόνο και πάλι μη ανύποπτο- φέρεται ο κ. Τσίπρας να τους υποσχέθηκε επιμίσθιο 300 ευρώ για όσους δικαστές κατέχουν θέσεις ευθύνης. Η υπόσχεση αυτή καταγγέλθηκε από όλες τις δικαστικές ενώσεις πρώτον γιατί δημιουργεί δικαστές δυο ταχυτήτων και δεύτερον γιατί εμφανίζεται η ηγεσία της δικαιοσύνης να συνδιαλέγεται οικονομικά με τον πρωθυπουργό ενώ αυτή η αρμοδιότητα ανήκει στις συνδικαλιστικές ενώσεις και μόνο. Τρίτον όπως διέρρευσε χθες ο πρωθυπουργός έγινε δέκτης εισήγησης από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου να παραταθεί το όριο συνταξιοδότησης των δικαστών από τα 67 χρόνια που είναι σήμερα βάσει του Συντάγματος. Αυτό καταγγέλθηκε επίσης από όλες τις δικαστικές ενώσεις πρώτον γιατί θεωρήθηκε διάταξη φωτογραφική για τους νυν προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων οι οποίοι με αυτό τον τρόπο θα παραμείνουν στην θέση τους για τρία και τέσσερα χρόνια επιπλέον και δεύτερον και σημαντικότερον γιατί θεωρείται ευθεία παραβίαση της συνταγματικής πρόβλεψης. 
Το υπουργείο δικαιοσύνης βέβαια μετά το σάλο έσπευσε να χαμηλώσει το θέμα.