Με τελευταία αυτή της Διευθύνουσας Συμβούλου στη Λαχαναγορά του Ρέντη, με μισθό αρκετών χιλιάδων ευρώ!
Η Στεφανία Γεωργακάκου-Κουτσονίκου είναι 32 χρονών. Και έχει καταφέρει πολλά, για την ηλικία της. Εκτός από εκπρόσωπος του δημοσίου στην Τράπεζα Αττικής είναι πλέον και διευθύνουσα σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας. Όλα αυτά, με εμπειρία στη μουσική –παίζει φλάουτο– και τη διδασκαλία σε Αλληλέγγυο Φροντιστήριο στο Αιγάλεω. Δίδαξε για έναν χρόνο και στο Λονδίνο, όπου μελετούσε για το διδακτορικό που δεν ολοκλήρωσε ποτέ.
Με αφορμή τα γεγονότα γύρω από την Attica Bank, κάποιοι αναρωτήθηκαν ποιαν ακριβώς δουλειά κάνει ο εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο μιας τράπεζας, και γιατί στην περίπτωση αυτή δεν άσκησε αποτελεσματικότερο έλεγχο. Το ίδιο ερώτημα είχε διατυπωθεί παλαιότερα, επί άλλων κυβερνήσεων, και είχε διαπιστωθεί (σε ρεπορτάζ του γράφοντος στην Ελευθεροτυπία) ότι ο ρόλος των εκπροσώπων είναι διακοσμητικός, αφού δεν κάνουν τη δουλειά που έχουν αναλάβει, αλλά δημόσιες σχέσεις. Παρόλα αυτά, για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών εισπράττουν διόλου ευκαταφρόνητα ποσά.
Στην περίπτωση της Τράπεζας Αττικής, ενδιαφέρον έχει να διαπιστωθεί εάν ειδικότερα ο εκπρόσωπος του δημοσίου αντελήφθη τον προβληματικό τρόπο λειτουργίας της τράπεζας συνολικά και της διοίκησής της ειδικότερα. Εάν δηλαδή υπέπεσαν στη αντίληψή του κάποια από τα ευρήματα που εντόπισε ο κοινός έλεγχος που διεξήχθη από ομάδα της Τραπέζης της Ελλάδος και του Ευρωπαϊκού Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και τα οποία αναφέρονται στο σχετικό πόρισμα“Πόρισμα-φωτιά με πλήθος ευρημάτων για την Attica Bank”, Η Καθημερινή που επιδόθηκε στη Bουλή και θα πάρει τον δρόμο προς τον εισαγγελέα.
Εδώ να κάνουμε μία παρένθεση και να θυμίσουμε ότι στο διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank μετέχει μόνο εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου και όχι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Ο εκπρόσωπος του δημοσίου μετέχει λόγω του ότι η τράπεζα έχει κάνει χρήση του νόμου ΑλογοσκούφηΔιαβάστε τον νόμο 3723/2008 εδώ σχετικά με την στήριξη του χρηματοοικονομικού τομέα με την χρήση διαφόρων εργαλείων ρευστότητας και κεφαλαίου (εγγυήσεις, εκδόσεις ομολόγων και προνομιούχες μετοχές). Αντίθετα, εκπρόσωπος του ΤΧΣ δεν μετέχει (όπως στα άλλα τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank) επειδή η Attica Bank δεν έχει ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα του ΤΧΣ. Όπως είναι γνωστό, η τράπεζα ανακεφαλαιοποιήθηκε κυρίως με χρήματα α) ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΑΠΙΛT-ΑΤ, β) των υπό κρατικό έλεγχο εταιρειών ΕΥΔΑΠ, Αερολιμήν Αθηνών, ΕΛΤΑ κ.λπ. και γ) ιδιωτών επενδυτών. Πάντως, η ανακεφαλαιοποίηση δεν έχει πλήρως ολοκληρωθεί, ενώ ο τρόπος με τον οποίον καλύφθηκε η αύξηση κεφαλαίου συμπεριλαμβάνεται στα ευρήματα του πορίσματος της Τράπεζας Ελλάδος και του SSM.
Προκειμένου να θέσουμε τα παραπάνω ερωτήματα, αναζητήσαμε την εκπρόσωπο του δημοσίου στην Τράπεζα Αττικής, κυρία Στεφανία Γεωργακάκου-Κουτσονίκου, η οποία διορίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο στις 28 Απριλίου 2015, με απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Οι πληροφορίες του ρεπορτάζ αναφέρουν ότι η επιλογή έγινε απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αναζητούσε για τη θέση αυτή πρόσωπο απολύτου εμπιστοσύνης. Και το βρήκε στην κυρία Γεωργακάκου, που ήταν τότε σύντροφος του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τζαννακόπουλου.
Μέχρι να διοριστεί στην Τράπεζα Αττικής, η κυρία Γεωργακάκου ήταν γνωστή στο ΣΥΡΙΖΑ λόγω της συμμετοχής της στη νεολαία του Συνασπισμού και ως συντονίστρια του τομέα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του κόμματος. Έχει μάλιστα διδάξει αφιλοκερδώς Αρχές Οικονομικής Θεωρίας στο Αλληλέγγυο Φροντιστήριο του Δήμου Αιγάλεω. Στο Διαδίκτυο κυκλοφορεί ομιλία της για τις αρχές της αυτοδιαχείρισης, με σημείο αναφοράς τo αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ“Το Πείραμα της ΒΙΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη”, vice.com στη Θεσσαλονίκη. Εκεί μιλάει για τον τρόπο να ξεπεραστεί «ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής» και για το σπάσιμο της ιεραρχίας και του δεσποτισμού και υποστηρίζει σθεναρά την κατάργηση της διάκρισης μεταξύ πνευματικής και χειρωνακτικής εργασίας.
Και δεύτερη θέση ευθύνης
Μετά από σχετική έρευνα, εντοπίσαμε την κυρία Γεωργακάκου στη λαχαναγορά του Ρέντη. Όχι, δεν είχε πάει για ψώνια. Έχει διοριστεί διευθύνουσα σύμβουλος της υπό κρατικό έλεγχο εταιρείας «Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ», με διακριτικό τίτλο ΟΚΑΑΗ ιστοσελίδα του οργανισμού.
Δεν πρόκειται για κάποια ασήμαντη θέση. Απεναντίας, είναι ένα περιζήτητο πόστο, που έχει και καλό μισθό αρκετών χιλιάδων ευρώ. Ο ΟΚΑΑ εκμεταλλεύεται τις κεντρικές αγορές στον Ρέντη και την Αγορά του ΚαταναλωτήΠρόκειται για την παλιά κρεαταγορά των Αθηνών, που είχε εγκαινιάσει ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης. Η κυρία Γεωργακάκου διορίστηκε στον ΟΚΑΑ στο τέλος Αυγούστου 2016, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και Αγροτικής Οικονομίας Βαγγέλη Αποστόλου.
Στην επικοινωνία μας, η κυρία Γεωργακάκου μας απάντησε ότι η παράλληλη απασχόληση στον ΟΚΑΑ δεν συνιστά νομικό κώλυμα, αλλά δήλωσε ότι έχει ζητήσει την αντικατάστασή της από το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank. Παραίτηση πάντως μέχρι την ημέρα που το inside story επικοινώνησε με την κυρία Γεωργακοπούλου –δηλαδή μέχρι την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016– δεν είχε υποβληθεί, παρά το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank άλλαξε εκ βάθρων τρεις φορές μέσα στο δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου.
Σιωπή γύρω από τα γεγονότα στην Τράπεζα Αττικής
Από τον Απρίλιο που διορίστηκε στην Τράπεζα Αττικής μέχρι σήμερα, η εκπρόσωπος του δημοσίου έγινε δέκτης όλης της ταραχώδους πορείας της τράπεζας, από τα πρωτοφανή αποτελέσματα της άσκησης Προσοµοίωσης Ακραίων Καταστάσεων που διεξήγαγε η Τράπεζα της Ελλάδος (Οκτώβριος 2015 ), μέχρι την αμφιλεγόμενη αύξηση κεφαλαίου (Δεκέμβριος 2015) και τα ευρήματα του SSM που βρίσκονται καθ’ οδόν για τον εισαγγελέα (Σεπτέμβριος 2016). Ερωτηθείσα για τα γεγονότα γύρω από την Attica Bank που προκάλεσαν πολιτικό και οικονομικό θόρυβο,Δείτε το προηγούμενο άρθρο του γράφοντος εδώ η κα Γεωργακάκου μας απάντησε ότι έχει υπογράψει ρήτρα εμπιστευτικότητας και δεν θέλει να σχολιάσει το θέμα!
Ο έλεγχος που έγινε από μεικτό κλιμάκιο της Τράπεζας Ελλάδος και του SSM διαπίστωσε σειρά δυσλειτουργιών στην τράπεζα και φαινόμενα που τυγχάνουν περαιτέρω ελέγχου από τις δικαστικές αρχές, αφού το πόρισμα θα παραδοθεί και στον εισαγγελέα. Σύμφωνα με τον επιθεωρητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Πάσχα, τον δρόμο προς τον εισαγγελέα ακολουθούν μόνο τα πορίσματα στα οποία υπάρχουν –αποχρώσες– ενδείξεις δόλου. Το αν θα διαπιστωθούν βέβαια ποινικές ευθύνες ή όχι, είναι κάτι που θα το κρίνει ο αρμόδιος εισαγγελέας.
Σε επικοινωνία του inside story με το γραφείο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για το εάν η εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank υπέβαλε κάποια αναφορά σχετικά με την προβληματική κατάσταση στην τράπεζα, ο υπουργός επέλεξε να μην απαντήσει.
Καμία τραπεζική εμπειρία
Σε ερώτηση του inside story προς την κυρία Γεωργακάκου εάν έχει κάποια τραπεζική εμπειρία, μας απάντησε ότι έχει σπουδές σχετικές με τα χρηματοοικονομικά. Σε άλλη ερώτηση γενικά για τη επαγγελματική της εμπειρία, απάντησε ότι αυτή αναφέρεται στο βιογραφικό της και ότι έχει διατελέσει επιστημονική συνεργάτης στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, στο βιογραφικό της αναγράφεται ότι δίδαξε μαθηματικά και Στατιστική για Οικονομολόγους στο Πανεπιστήμιο SOAS του Λονδίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες του inside story, η κυρία Γεωργακάκου είχε σχέση εργασίας με το πανεπιστήμιο για έναν περίπου χρόνο, όταν έκανε το διδακτορικό της, το οποίο όμως δεν ολοκλήρωσε, καθώς όταν το 2012 ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Δημήτρη Τζανακόπουλο στην Αθήνα για να αναλάβει το γραφείο του, εγκατέλειψε κι εκείνη το Λονδίνο για να τοποθετηθεί ως μετακλητή υπάλληλος στη Βουλή.
Και διευθύντρια στο γραφείο του γεν. γραμματέα Καταναλωτή
Αυτό που δεν μας είπε η κα Γεωργακάκου είναι ότι, παράλληλα με την ιδιότητα της εκπροσώπου του ελληνικού δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank και του διορισμού της στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου του ΟΚΑΑ, ήταν και σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή, Αντώνη Παπαδεράκη. Μάλιστα, μέχρι πριν από λίγες ημέρες κυκλοφορούσε στους διαδρόμους του κτιρίου στην οδό Κάνιγγος, όπου βρίσκεται η γενική γραμματεία Καταναλωτή, ως επικεφαλής της γραμματείας.
Στο υπουργείο Οικονομίας και στη γενική γραμματεία Καταναλωτή η κυρία Γεωργακοπούλου προσελήφθη τον Μάιο του 2015, λίγες μέρες μετά τον διορισμό της στην Attica Bank, ενώ η σχετική εντολή που δόθηκε ήταν για αναδρομική ισχύ των αποδοχών από την 1η Μαρτίου 2015.
Η πρόσληψή της στο υπουργείο Οικονομίας ανανεώθηκε στις 16 Μαρτίου 2016 και για έξι μήνες, δηλαδή μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν και διορίστηκε διευθύνουσα σύμβουλοςΤο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού στον ΟΚΑΑ.
Όποιος αναρωτιέται πώς ένα στέλεχος χωρίς επαγγελματική εμπειρία αντίστοιχη των θέσεων που αναλαμβάνει έχει τόσο μεγάλη “ζήτηση” στον σημερινό κρατικό μηχανισμό, όταν άλλοι με τα ίδια και περισσότερα προσόντα μένουν άνεργοι, τότε τα παράπονά του… στην εξουσία. Που δεν αλλάζει, ανεξαρτήτως χρωματικής και ιδεολογικής απόχρωσης.
Τώρα, το αν η συγκεκριμένη κυρία στον ΟΚΑΑ θα υιοθετήσει τα πιστεύω της περί αυτοδιαχείρισης και κατάργησης της διάκρισης μεταξύ πνευματικής και χειρωνακτικής εργασίας, μένει να το δούμε…
insidestory.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου