Από κρίση… σε κρίση οδεύουν πλέον οι σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας, καθώς τα αγκάθια πολλαπλασιάζονται μεταξύ των δύο χωρών κυρίως μέσω αποκαλύψεων στα μίντια, διαρροών και επαπειλούμενων ερευνών.
Ο ρόλος που διαδραματίζει η Τουρκία του Ερντογάν, και ειδικότερα οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, εντός των γερμανικών συνόρων ανεβαίνει πλέον ψηλά στην ατζέντα της γερμανικής πολιτικής αντιπαράθεσης, ειδικά μετά τις αποκαλύψεις για την δράση χιλιάδων Τούρκων πρακτόρων στη Γερμανία.
Με χθεσινό δημοσίευμα στην κυριακάτικη έκδοσή της, η εφημερίδα «Die Welt» υποστηρίζει ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (ΜΙΤ) έχουν 6.000 πληροφοριοδότες σήμερα στη Γερμανία, πέρα από τους εκατοντάδες Τούρκους πράκτορες που βρίσκονται επίσης σε «αποστολή» στην ίδια χώρα.
Το πλήθος των πληροφοριοδοτών εντυπωσιάζει καθώς ξεπερνάει σε αριθμό ακόμη και το δίκτυο των πρακτόρων που είχε τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου η ανατολικογερμανική «Στάζι» στην άλλοτε Δυτική Γερμανία.
Εντυπωσιάζει ωστόσο και για άλλον έναν λόγο, επειδή εάν ο αριθμός των 6.000 ισχύει, τότε αναλογεί ένας πληροφοριοδότης σε κάθε 500 πολίτες τουρκικής καταγωγής, όπερ σημαίνει ότι ο Ερντογάν (στον οποίο είναι απευθείας υπόλογες οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες) έχει ευρύτατα απλωμένες ρίζες μεταξύ των Τούρκων της Γερμανίας.
Σύμφωνα μάλιστα με το χθεσινό δημοσίευμα της «Die Welt», οι πληροφοριοδότες της τουρκικής κυβέρνησης δεν περιορίζονται σε ρόλο απλώς παρατηρητή αλλά προχωρούν ακόμη παραπέρα «απειλώντας» και «πιέζοντας» τους Τούρκους της Γερμανίας.
Οι τελευταίες αποκαλύψεις έρχονται να «ταιριάξουν» σε άλλες ανάλογες του πρόσφατου παρελθόντος. Ηταν η εφημερίδα «Die Zeit» που είχε αποκαλύψει ότι υποστηρικτές του Ερντογάν εκφοβίζουν και μποϊκοτάρουν όλες εκείνες τις επιχειρήσεις εντός της Γερμανίας οι ιδιοκτήτες των οποίων φέρονται να στηρίζουν τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.
Σε ανάλογο… κλίμα, ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Βερολίνου, Μίχαελ Μίλερ, κατήγγειλε πρόσφατα μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας «Bild» ότι δέχτηκε πιέσεις από Τούρκο αξιωματούχο για να συμβάλει στο «κυνήγι» υποστηρικτών του Γκιουλέν στη Γερμανία. Και δεν ήταν ο μόνος.
Στη συγκέντρωση υπέρ του Ερντογάν στην Κολωνία υπήρχαν 40.000 διαδηλωτές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας κάποιοι από αυτούς μπορεί να ήταν και πληροφοριοδότες του
Ο Πράσινος πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης, Βίνφριντ Κρέτσμαν, κατήγγειλε επίσης μέσα από τις σελίδες της «Frankfurter Allgemeine» ότι δέχτηκε ανάλογες πιέσεις από τον Τούρκο πρόξενο στη Στουτγάρδη.
Ενάμιση μήνα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, είναι πια σαφές ότι το καθεστώς Ερντογάν χρησιμοποιεί την τουρκική μειονότητα της Γερμανίας ως… μοχλό πίεσης στο παζάρι του με το Βερολίνο και την ΕΕ (για Προσφυγικό, βίζα κ.ά.).
Οσο για τα ερείσματα του Ερντογάν στη γερμανική κοινωνία, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι από τα περίπου 3.000 τεμένη που λειτουργούν στη Γερμανία, τα 2.000 είναι τουρκικά. Τα 900 χρηματοδοτούνται από την τουρκική κυβέρνηση.
Απέναντι σε όλα αυτά, η γερμανική αντιπολίτευση αντιδρά σε έντονους τόνους. Γερμανοί βουλευτές έχουν κατηγορήσει μάλιστα Τούρκους ιμάμηδες για πολιτική προπαγάνδα.
Ο βετεράνος βουλευτής των Πρασίνων Χανς-Κρίστιαν Στρέμπελε βγήκε ανοιχτά και ζήτησε να επανεξεταστεί η συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών. Η ίδια η γερμανική κυβέρνηση ωστόσο κρατάει επί της ουσίας χαμηλά τους τόνους απέναντι στην Αγκυρα, επιλέγοντας έναν δρόμο πολύ πιο συγκαταβατικ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου