Καθώς το ΔΝΤ συνομολογεί τα λάθη του στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Νότης Μαριάς δείχνει στην κυβέρνηση ποιο είναι το ελληνικό μπαζούκας και της ρίχνει το γάντι
του Μάκη Ανδρονόπουλου
Αφού το ανεξάρτητο Γραφείο Εσωτερικής Αξιολόγησης του ΔΝΤ παραδέχθηκε με την πρόσφατη έκθεσή του πως το Ταμείο, πρώτον, παραβίασε στην περίπτωση της Ελλάδας την καταστατική του αρχή που προϋποθέτει αναδιάρθρωση του χρέους προκειμένου να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα διάσωσης και δεύτερον, έκανε λάθη που οδήγησαν στην πλήρη αποτυχία του 1ου ελληνικού προγράμματος και επειδή οι ζημιές που προκλήθηκαν είναι τεράστιες, η Ελλάδα νομιμοποιείται και οφείλει να προχωρήσει σε αγωγή κατά της τρόικας και να ζητήσει αποζημίωση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων.
Την θέση αυτή διατύπωσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής και καθηγητής Ευρωπαϊκών Θεσμών Νότης Μαριάς σε συνέντευξή του στον Real FM (8/8/2016), όπου επιπροσθέτως επεσήμανε πως τα λάθη του ΔΝΤ έγιναν εσκεμμένα. Το ΔΝΤ δεν προχώρησε στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προκειμένου:
α) να διασωθούν οι ευρωπαϊκές κυρίως τράπεζες, αλλά και τα ιδιωτικά funds που κρατούσαν το 80% του ελληνικού χρέους, το οποίο ανερχόταν στα 330 δισ. ευρώ και
β) να διασωθεί η ευρωζώνη και το ευρώ.
Οι τράπεζες ειδικά, σύμφωνα με την έκθεση 10/2/110-05.05.2010 του ΔΝΤ, είχαν γύρω στα 150 δισ. ευρώ και αν κουρευόταν κατά 50% το χρέος, όπως συνηθίζει το ΔΝΤ, θα έχαναν περί τα 75 δισ. ευρώ, ενώ άλλα τόσα θα έχαναν οι ιδιώτες.
Το χειρότερο όμως κατά τον κ. Μαριά ήταν ότι η τρόικα μετέτρεψε ένα ιδιωτικό χρέος σε κρατικό, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να χρωστάει πλέον σε κράτη δανειστές, τα οποία απαιτούν και επιβάλουν την πολιτική τους βούληση στα κράτη οφειλέτες (πχ ψήφος για την συμφωνία ΤΤΙΡ).
Συνεπώς, καταλήγει ο κ. Μαριάς, υπάρχει μια τεράστια ζημιά εξαετίας που συνίσταται στα 47 δισ. ευρώ/χρόνο από τη δραματική μείωση του ΑΕΠ, 63 δισ. ευρώ/χρόνο από τις απώλειες σε μισθούς, συντάξεις, φόρους, από το 1,5 εκατ. ανέργους, από την διολίσθηση του 40% του πληθυσμού στη φτώχεια, από τις χιλιάδες επιχειρήσεις που έκλεισαν. Επίσης το χρέος από 130% του ΑΕΠ οδεύει στο 200%! Η κυβέρνηση οφείλει να ετοιμάσει το φάκελο αυτής της ζημιάς, στην οποία πρέπει να συνυπολογισθεί και η ζημιά που έγινε στη φήμη της χώρας, αλλά και η ηθική βλάβη που υπέστη (10.000 αυτοκτονίες) και να καταθέσει αγωγή κατά της τρόικας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπως άλλωστε προβλέπεται από τις σχετικές συμβάσεις για την επίλυση των διαφορών. Στη δικαστική επίλυση της διαφοράς ο κ. Μαριάς αποδίδει 80% πιθανότητες να κερδηθεί, ενώ εκτιμά πως με την κατάθεση της αγωγής θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις πολιτικού συμβιβασμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου