Με περίπου 40 απώλειες από το ΠΑΣΟΚ και το ΝΔ, την απουσία του ΛΑΟΣ πλην των Μ.Βορίδη και Αδ.Γεωργιάδη που ψήφισαν «ναι», υπερψηφίστηκε με 199 ψήφους η νέα δανειακή σύμβαση. «Όχι» από ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά, «ναι» από τη Δημοκρατική Συμμαχία, πλην του κ. Αυγενάκη που δήλωσε «παρών»
Με περίπου 43 απώλειες από το ΠΑΣΟΚ και το ΝΔ, την απουσία του ΛΑΟΣ πλην των Μ.Βορίδη και Αδ.Γεωργιάδη που ψήφισαν «ναι», υπερψηφίστηκε με 199 ψήφους η νέα δανειακή σύμβαση. «Όχι» από ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά, «ναι» από τη Δημοκρατική Συμμαχία, πλην του κ. Αυγενάκη που δήλωσε «παρών».
Το Μέγαρο Μαξίμου εξέφρασε την ικανοποίησή του κρίνοντας επαρκές το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, θεωρεί αναμενόμενες τις διαρροές και πιστεύει ότι θα ικανοποιηθούν οι ξένοι από το αποτέλεσματα.
Από το ΠΑΣΟΚ συνολικά 23 βουλευτές καταψήφισαν, ψήφισαν παρών ή απείχαν, ενώ ο αριθμός ανεβαίνει στους 31 αν υπολογιστούν όσοι διαφοροποιήθηκαν από την κομματική γραμμή, αποστασιοποιούμενοι από το επίμαχο άρθρο 1 με τα εργασιακά και υπερψηφίζοντας τα υπόλοιπα. Τους 22 βουλευτές τους διέγραψε ο κ. Παπανδρέου.
Επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο απέστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με την οποία ανακοινώνει την διαγραφή 22 βουλευτών από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
«Ο κ Παπανδρέου διέγραψε όσους είχαν καταψηφίσει την δανειακή σύμβαση ή ήταν απόντες από την ψηφοφορία ή δήλωσαν παρόν επί της αρχής. Οι βουλευτές που διεγράφησαν είναι: Σπύρος Κουβέλης, Α’ Αθηνών, Άννα Βαγενά, Α’ Αθηνών, Λούκα Κατσέλη, Β’ Αθηνών, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Β’ Αθηνών, Βάσω Παπανδρέου Β’ Αθηνών, Λάμπρος Μίχος, Β’ Αθηνών, Μαρία Κυριακοπούλου, Αχαΐας, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Αχαΐας, Βασίλης Τόγιας, Βοιωτίας, Γεώργιος Κασσάρας, Δωδεκανήσων, Χάρης Καστανίδης, Α’ Θεσσαλονίκης, Κυριακή Τεκτονίδου, Α’ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Κατσούρας, Θεσπρωτίας, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Ηρακλείου, Θεόδωρος Παραστατίδης, Κιλκίς, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Κοζάνης, Γεώργιος Παπαμανώλης, Κυκλάδων, Οδυσσέας Βουδούρης, Μεσσηνίας, Μάντατζη Τσετίν, Ξάνθης, Ηλίας Θεοδωρίδης, Πέλλης, Γιάννης Αμοιρίδης, Πιερίας, Χρήστος Μαγκούφης, Τρικάλων.
Πριν την ψηψοφορία ο βουλευτής Χαλκιδικής Αργύρης Λαφαζάνης υπέβαλε την παραίτηση του από το βουλευτικό αξίωμα.
Δεν θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του ΠαΣοΚ οι εξής: Ι. Κουτσούκος, Π. Αντωνακόπουλος, Π. Δημητρουλόπουλος, Β. Κεγκέρογλου, Χρύσα Αράπογλου, Δ. Κουσελάς, Δ. Καρύδης, Μαρία Μίχου, Μ. Τζελέπης (ψήφισαν «ναι» επί της αρχής αλλά τάχθηκαν κατά συγκεκριμένων άρθρων). Παραπέμπονται στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠαΣοΚ.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Θ. Πάγκαλος έκανε δριμεία επίθεση στους βουλευτές που απείχαν της ψηφοφορίας στη Βουλή.
Οι 21 βουλευτές της ΝΔ που ψήφισαν «όχι», διεγράφησαν και από την Κ.Ο. και από το κόμμα. Ακολουθεί η επιστολή του κ. Σαμαρά:
«Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς με επιστολή που αποστέλλει στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο, του γνωστοποιεί ότι θέτει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας τους βουλευτές Α΄Αθηνών κυρία Έλενα Κουντουρά, Ά Αθηνών κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ, Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρη Σταμάτη, Άρτας κ. Κωνσταντίνο Παπασιώζο, Αττικής κ. Γιώργο Βλάχο, Βοιωτίας κ. Μιχάλη Γιαννάκη, Δράμας κ. Μαργαρίτη Τζήμα, Δωδεκανήσου κυρία Τσαμπίκα Ιατρίδη, Έβρου κ. Αλέξανδρο Δερμετζόπουλο, Ευβοίας κ. Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο, Ηρακλείου κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, Α΄Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, Καστοριάς κ. Ζήση Τζηκαλάγια, Λαρίσης κ. Χρήστο Ζώη, Λέσβου Σπυρίδωνα Γαληνό, Ά Πειραιά κ. Παναγιώτη Μελά, Πέλλης κ. Γεώργιο Καρασμάνη, Σερρών κ. Θεόφιλο Λεονταρίδη, Σερρών κ. Αναστάσιο Καριπίδη, Σερρών κυρία Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, Χαλκιδικής κ. Γεώργιο Βαγιωνά. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με έγγραφό του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας του Κόμματος κ. Γ. Τραγάκη, παραπέμπει στην Επιτροπή αυτή, τους παραπάνω Βουλευτές καθώς και τον ευρισκόμενο εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βουλευτή Β΄Αθηνών κ. Παναγιώτη Καμμένο, με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής από μέλη της Νέας Δημοκρατίας».
Ο κ. Σαμαράς μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε: «Η ζωή συνεχίζεται. Ηταν μία δυσάρεστη αλλά αναγκαία απόφαση».
Κύκλοι της ΝΔ εκτιμούσαν ότι η κίνηση αυτή ήταν οργανωμένη εδώ και αρκετές μέρες.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης διέγραψε τους δύο βουλευτές που ψήφισαν «ναι» κ.κ. Μ. Βορίδη και Αδ. Γεωργιάδη. «Έπραξα κατά τη συνείδηση μου σε μια κρίσιμη για το έθνος ψηφοφορία» είπε αργά το βράδυ ο διαγραφείς βουλευτής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης. Όπως είπε ο βουλευτής πράττει κατά το Σύνταγμα και τόνισε ότι τώρα πρέπει να προχωρήσουμε ως έθνος στα βήματα που είναι απαραίτητα, ενώ τόνισε ότι δεν τιθεται θέμα επαναφοράς του στην κυβέρνηση. Επίσης είπε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για ένταξή του στη ΝΔ.
Μετά τις διαγραφές από τα κόμματα, η ΚΟ του ΠαΣοΚ έχει 130 βουλευτές, της ΝΔ 62, ενώ υπάρχουν και 52 ανεξάρτητοι.
Η συζήτηση για το Μνημόνιο ΙΙ εξελίχθηκε σε υψηλούς τόνους
Τις τελευταίες ώρες και ενώ συνεχιζόταν σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς καλούσε τους βουλευτές του κόμματός του που έχουν εκφραστεί κατά της δανειακής σύμβασης για να τους μεταπείσει. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η πλειοψηφία επέμενε στις απόψεις της και ότι ο αρχηγός της ΝΔ είναι αποφασισμένος να τους διαγράψει σήμερα μετά τη ψηφοφορία.
«Δεν νομιμοποιούμε ψηφοφορίες που είναι προϊόν εκβιαστών», είπε ο κ. Καρατζαφέρης στο τέλος της ομιλίας του και αποχώρησε με την ομάδα του ΛΑΟΣ.
Σε ενιαία, επί της αρχής και επί των άρθρων, ονομαστική ψηφοφορία τέθηκε μετά τα μεσάνυχτα στην Ολομέλεια της Βουλής η νέα δανειακή σύμβαση. Αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνουν δύο ψηφοφορίες, μία επί της αρχής και μία επί των άρθρων. Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ήταν ο τελευταίος ομιλητής πριν από τη διενέργεια της ψηφοφορίας.
Συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή ανέφεραν ότι ο πρώην πρωθυπουργος πιστεύει ότι εδώ που έφτασαν τα πράγματα πρέπει να ψηφιστεί το ναι και στη συνέχεια να πάμε σε εκλογές.
Ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητιόταν το Μνημόνιο και το PSI. Ενδεικτική του κλίματος ήταν η ένταση που δημιουργήθηκε κατά τη συζήτηση επί διαδικαστικών θεμάτων, όταν ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος εκσφενδόνισε το νομοσχέδιο (έναν τόμο περίπου 700 σελίδων) προς την πλευρά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου. Τελικά απορρίφθηκε από τη Βουλή (με ψηφοφορία δια εγέρσεως των παρόντων βουλευτών) το αίτημα αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου για την νέα δανειακή σύμβαση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία.
Με τις ορκωμοσίες των Χρήστου Γκόγκα, Άννας Βαγενά, Μαρίας Καλυδιανού (ΠΑΣΟΚ) και Θεόδωρου Σκρέκα (ΝΔ), που ορκίστηκε ξεχωριστά, στη Βουλή ξεκίνησε η κυρίως συζήτηση στην Ολομέλεια του νέου μνημονίου. Οι τέσσερις βουλευτές καταλαμβάνουν τις έδρες των παραιτηθέντων βουλευτών Νίκου Λέγκα (ΝΔ), Πέμυς Ζούνη (ΠΑΣΟΚ), Δημήτρη Βαρβαρίγου (ΠΑΣΟΚ) και Παύλου Στασινού (ΠΑΣΟΚ).
Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας υπολόγιζαν σε 17 τους βουλευτές του κόμματος που δεν θα ψήφιζαν το νέο μνημόνιο. Για όσους δεν ψηφίσουν, θα εξετάσει την περίπτωσή τους αύριο η εκτελεστική επιτροπή της ΝΔ.
Εν τω μεταξύ Μανώλης Γλέζος και Μίκης Θεοδωράκης εισήλθαν στην κεντρική αίθουσα.
Λαφαζάνης: Να σταματήσουν τα χημικά κατά των διαδηλωτών
«Να σταματήσει τον χημικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει εναντίον των διαδηλωτών», αξίωσε από την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο κ. Λαφαζάνης κατήγγειλε πως οι διαδηλωτές εναντίον του Μνημονίου, μεταξύ των οποίων και οι Μίκης Θεοδωράκης και Μανώλης Γλέζος, αντιμετωπίζουν προβλήματα από τα χημικά της Αστυνομίας – και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «προσπαθεί να κερδοσκοπίσει στην Ελλάδα και διεθνώς, με τις εικόνες από την πλατεία Συντάγματος».
«Η κερδοσκοπία δεν γίνεται απ’ την κυβέρνηση. Δυστυχώς, ακόμα και στην οριακή αυτή στιγμή, διάφοροι εκτός αιθούσης θεωρούν πως πρέπει να συνεχίσουν τις συνήθειες του παρελθόντος και φοβούμαι και πως εντός αιθούσης δεν είναι πολλές συμπεριφορές οι πλέον πρέπουσες, συν τοις άλλοις και με την μονομερή κατανομή ευθυνών» απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου. «Θα παρακαλούσα, λίγο περισσότερη ψυχραιμία. Δεν υπάρχει λόγος να γίνεται εδώ μετάγγιση όσων γίνονται έξω στην αίθουσα» συμπλήρωσε.
«Κανείς δεν είναι ευτυχής που γίνονται επεισόδια. Υπάρχει όμως και μια πραγματικότητα: Υπάρχουν και κουκουλοφόροι που πετάνε μολότωφ και δεν ταιριάζει σε μια ειρηνική διαδήλωση σαν αυτή» παρενέβη ο Χρήστος Πρωτόπαπας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. «Αν από κάποιον κινδυνεύουν οι άνθρωποι που είπε, κινδυνεύουν απ’ αυτούς. Αυτοί δημιουργούν το πρόβλημα και τις αντιδράσεις – και θα πρέπει να το καταδικάσουμε όλοι αυτό».
«Οι κουκουλοφόροι και οι κάθε λογής προβοκατόρικοι μηχανισμοί, παίζουν πινγκ πονγκ με τις δυνάμεις καταστολής με στόχο να κτυπήσουν την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος» ανέφερε αργότερα ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Μαρίνος.
Εντονες αντιδράσεις για την ψηφοφορία
Σε εξαιρετικά φορτισμένο κλίμα ξεκίνησε στην Βουλή η διαδικασία συζήτησης επί του νέου μνημονίου. Εντονες οι αντιδράσεις των κομμάτων της Αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά) και ανεξάρτητων βουλευτών για την διαδικασία του κατεπείγοντος, με την οποία εισήχθη το καθοριστικό για το παρόν και το μέλλον της χώρας νομοθέτημα. Το αίτημα αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου για την νέα δανειακή σύμβαση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκε από τη Βουλή (με ψηφοφορία δια εγέρσεως των παρόντων βουλευτών) μετά από συζήτηση σε υψηλούς τόνους στην Ολομέλεια εκ μέρους του εισηγητή της πρότασης Δ. Παπαδημούλη και την υποστήριξαν το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ.
Αντικρούοντας την πρόταση εκ μέρους της κυβέρνησης ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος είπε πως δεν τίθεται θέμα συνταγματικότητας, «αλλά τίθεται ιστορικότητας».
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «απροκάλυπτο ψέμα» ότι ισχύει για την αναγκαστική εκτέλεση της σύμβασης το αγγλικό δίκαιο και τόνισε ότι «ίσχυε και ισχύει το ελληνικό δίκαιο».
Παράλληλα απάντησε κατηγορηματικά «όχι» σχετικά με το κρίσιμο θέμα αν μπορούν να κατασχεθούν τα πολιτιστικά αγαθά της χώρας, ο ορυκτός πλούτος και η δημόσια περιουσία.
Αιτιολόγησε πως ίσχυε εξ αρχής το ελληνικό δίκαιο εκτέλεσης με αρμοδιότητα των ελληνικών δικαστηρίων και πρόσθεσε: «Μην τολμήσει ποτέ ξανά να πει κανείς το ψέμα για την Ακρόπολη, ή για τη Δήλο ή τον ορυκτό πλούτο μας που αγωνιζόμαστε να αξιοποιήσουμε» είπε ο κ. Βενιζέλος.
«Το Σύνταγμα που το θυμάστε κατά το δοκούν και κατά περίσταση έχει κι άλλους κανόνες για το πως λειτουργεί ο κοινοβουλευτισμός και η Δημοκρατία» τόνισε προς τις πτέρυγες των τριών κομμάτων, προσθέτοντας «Ας σεβαστούμε αυτούς τους κανόνες και ας τεθούμε ενώπιον των σκληρών διλημμάτων της σημερινής μέρας κι ας επιτρέψουμε και στον κάθε Έλληνα να σκεφτεί και να αποφασίσει. Σήμερα πράγματι κρίνεται η μοίρα της επόμενης δεκαετίας. Ας μη τη χάσουμε».
Σε οριακά τεταμένο κλίμα η συζήτηση στη Βουλή
Το θερμόμετρο ανέβηκε κατακόρυφα όταν ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Γ. Μαυρίκος πέταξε προς την πλευρά του κ. Ευ. Βενιζέλου, την ώρα που αγόρευε από τα υπουργικά έδρανα, τον πολυσέλιδο τόμο του νομοσχεδίου (μαζί με το αγγλικό κείμενο φτάνει τις 640 σελίδες). Η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη και όλα δείχνουν ότι η κρίσιμη συνεδρίαση θα κυλίσει σε εξαιρετικά τεταμένο κλίμα.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών απαντώντας στις αιτιάσεις περί ασφυκτικών και απαράδεκτων διαδικασιών, όταν οι βουλευτές δεν έχουν προλάβει καλά-καλά να μελετήσουν το νέο μνημόνιο, το οποίο θα κληθούν μετά από λίγες ώρες να ψηφίσουν, έθεσε οριακά το ζήτημα της άμεσης ψήφισης επικαλούμενος τον κίνδυνο της πτώχευσης. Τότε, σύσσωμη η Κ.Ο. του ΚΚΕ αντέδρασε, ενώ το συνδικαλιστικό στέλεχος του κόμματος κ. Μαυρίκος εκτόξευσε τον τόμο του μνημονίου προκαλώντας πανδαιμόνιο στην αίθουσα. Ο κ. Βενιζέλος εξοργισμένος φώναξε: «Τραμπουκίζετε, ασκείτε βία. Είναι απαράδεκτη αυτή η στάση. Δεν θα περάσει η δική σας αντίληψη του ΚΚΕ και των άλλων κομμάτων που οδηγείτε την χώρα στην καταστροφή. Υπερήφανη χώρα είναι η χώρα που σέβεται την αλήθεια». Ενώ ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο «να απαγορεύσει τους κοινοβουλευτικούς τραμπουκισμούς». «Θα κάνει τον γύρο του κόσμου η πράξη του κ. Μαυρίκου. Εξευτελίζετε την χώρα, την οδηγείτε στην καταστροφή», φώναζε ο υπουργός Οικονομικών.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε ήταν και το περιστατικό με τον βουλευτή του ΚΚΕ κ. Ι. Πρωτούλη, ο οποίος διακόπτοντας την εισηγήτρια του ΠαΣοΚ κυρία Σοφία Γιαννακά της φώναξε: «Μπορείτε εσείς να ζήσετε με 400 ευρώ;».
Αλέκα: «Ευγενείς είμαστε, όχι όμως και ηλίθιοι»
Απαντώντας στον κ. Βενιζέλο η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα, του είπε ότι «δεν πάει άλλο, έχουμε κι εμείς όρια, μας προκαλείτε συνεχώς με καταστροφές». «Τέτοια τελεσίγραφα δεν έμπαιναν ούτε πριν από πολέμους», συμπλήρωσε για να καταλήξει: «Ευγενείς είμαστε, όχι όμως και ηλίθιοι»!
Στο σημείο αυτό ζήτησε να παρέμβει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος είπε ότι «όλοι είμαστε υπό ασφυκτική πίεση» και διερωτήθηκε αν η πρόταση για κατεπείγουσα διαδικασία «είναι νόμιμη, αλλά είναι και ηθική;». «Είναι δυνατόν να μας καλείτε να πάρουμε αποφάσεις όχι μόνο για μας, αλλά και για το μέλλον των παιδιών και των εγγονών μας χωρίς να μιλήσουμε;», συμπλήρωσε και τόνισε: «Αν έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο έναντι των δανειστών μας, τότε το μόνο που μας μένει είναι εδώ και τώρα εκλογές, να διαλυθεί απόψε η Βουλή».
Καρατζαφέρης: «Δεν μπορώ τις μαριονέτες της Μέρκελ»
Ο κ. Βενιζέλος του απάντησε ότι «είναι ηθικό και νόμιμο να επιλέγεις το κακό από το χειρότερο για το έθνος», ο κ. Καρατζαφέρης του είπε: «Έκανα σαφή την θέση μου στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών –όπου λάθρα μπήκε μέσα ο κ. Βενιζέλος και τον πέταξε έξω ο πρωθυπουργός- ότι δεν μπορώ να συνδιαλέγομαι με τις εντολές της κυρίας Μέρκελ». «Ε, δεν μπορώ ούτε τις μαριονέτες της!», κατέληξε.
Με την έναρξη της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Αθ. Παφίλης ανέγνωσε δήλωση της Κ.Ο. του κόμματός του με την οποία ζητούσε την παραίτηση της κυβέρνηση και την άμεση προσφυγή στις κάλπες, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση και η Βουλή δεν έχουν το πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να ψηφίσουν τα μέτρα που φτωχαίνουν τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες». Και δήλωσε ότι το ΚΚΕ καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας και κατ’ αρχήν και κατ’ άρθρον του νομοσχεδίου. Με το αίτημα συντάχθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Δ. Παπαδημούλη να κάνει λόγο για «απαράδεκτο κοινοβουλευτικό αυταρχισμό» και τον κ. Π. Λαφαζάνη ότι η διαδικασία κινείται στα όρια του συντάγματος. Γι’ αυτό και ήγειρε θέμα αντισυνταγματικότητας. Αλλά και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Φ. Κουβέλης, έθεσε θέμα «ασφυξίας της διαδικασίας, όταν πήραμε πριν λίγες ώρες το νομοσχέδιο αυτό στα χέρια μας», όπως είπε.
Αλλά και από την πλευρά των ανεξάρτητων βουλευτών υπήρξε κλίμα έντονων αντιδράσεων. Η κυρία Σοφία Σακοράφα δήλωσε ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει «καμία δικαιοδοσία να αποφασίσει για το παρόν και το μέλλον της χώρας» και ζήτησε «εκλογές εδώ και τώρα ώστε να αποφανθεί ο κυρίαρχος λαός».
Σε οργισμένο ύφος ο κ. Π. Καμμένος μίλησε για «κυβέρνηση δοτή και διορισμένη» και έκανε λόγο για «σχέδιο παραβίασης του Συντάγματος όσον αφορά την ελεύθερη βούληση των βουλευτών». «Θα έρχεται ο διορισμένος πρωθυπουργός, ο τραπεζίτης της Goldman Sachs να απειλεί τον ελληνικό λαό;», είπε χαρακτηριστικά.
Αλλά και ο κ. Π. Κουρουμπλής τόνισε ότι «στέλνουμε λάθος μήνυμα στους εκβιαστές μας όταν νομοθετούμε με κατεπείγουσες διαδικασίες».
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι «κανείς δεν θα ήθελε να βρίσκεται σε αυτή την Βουλή» και χαρακτήρισε «οριακή έως ανύπαρκτη την ενημέρωση των βουλευτών». Όμως τόνισε ότι «δεν είναι μόνο εκβιαστικά τα διλήμματα, αλλά δυστυχώς είναι αληθινά τα διλήμματα».
Βενιζέλος: «Δύσκολες αλήθειες και τραγικές πλάνες»
Εξηγώντας το πλαίσιο το οποίο αποφάσισε η κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «το Σύνταγμα προβλέπει την διαδικασία του κατεπείγοντος για μείζονος σημασίας νομοθετήματα». Και υπογράμμισε ότι το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί «ζήτημα που αφορά την ύπαρξη του τόπου και δεν περιμένουν οι βουλευτές να ενημερωθούν μετά την κατάθεσή του». «Όλοι παρακολουθούμε εδώ και ημέρες τι γίνεται, όλοι ξέρουν τι είναι αυτό που έχει τεθεί επί τάπητος, όλοι ξέρουν», είπε και χαρακτήρισε «υποκριτικό, πίσω από ένα διαδικαστικό θέμα να κρύβεται μια ουσιαστική αντιπαράθεση που πρέπει να γίνει».
Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για «δύσκολες αλήθειες και τραγικές πλάνες», διευκρινίζοντας ότι μέχρι την Τετάρτη το Eurogroup πρέπει να κρίνει οριστικά το νέο πρόγραμμα. «Αν δεν συμβεί αυτό, δεν θα μπορέσουμε μέχρι την προσεχή Παρασκευή να εκκινήσουμε την διαδικασία με την δημόσια προκήρυξη για το PSI και δεν θα προλάβουμε να ολοκληρώσουμε μέχρι 5 Μαρτίου, άρα δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε τα ομόλογα του Μαρτίου και θα οδηγηθούμε στην πτώχευση».
ΠΗΓΗ: https://www.tovima.gr/2012/02/12/politics/nai-sto-mnimonio-apo-199-boyleytes-kai-oxi-apo-74/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου