Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Στο γραφείο της Εισαγγελέως Διαφθοράς ο φάκελος της “ΜΚΟ Καλογιάννη” HUMANET



Τρέχουν για να προλάβουν παραγραφές - Για την περίοδο 2000-2010 χρηματοδοτήθηκε σύμφωνα με έκθεση ορκωτού λογιστή με 2.471.030,14 € - Τα αλιευτικά σκάφη στη Σρι Λάνκα

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της “Εφημερίδας των Συντακτών” που αναγράφεται στη συνέχεια, πριν από 20 μήνες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, επανέφερε και τοποθέτησε επικεφαλής στην ΥΔΑΣ τον πρέσβη ε.τ. Νικόλαο Βαμβουνάκη. 
Κατά την εφημερίδα, η ΥΔΑΣ ανέδειξε μέχρι σήμερα 46 υποθέσεις διαφθοράς, που σχετίζονται με προγράμματα της περιόδου 2000-2010 και διασπάθιση δεκάδων, αν όχι εκατοντάδων, εκατομμυρίων ευρώ, χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Η ΥΔΑΣ ερευνά...
ακόμη 198 προγράμματα, για τα οποία είχαν εκταμιευτεί κάποιες δόσεις, αλλά δεν είχαν κλείσει δημοσιονομικά και έμεναν σε εκκρεμότητα. Αφορούν χρηματοδοτήσεις 36.636.405 ευρώ και από τις ελεγμένες υποθέσεις, το υπουργείο Εξωτερικών ζητάει τώρα πίσω από τις ΜΚΟ 7.774.244 ευρώ, μη επιλέξιμων δαπανών.

Τρέχουν για να προλάβουν παραγραφές
Όπως αναφέρει η “Εφημερίδα των Συντακτών” Στο κτίριο που στεγάζει την Εισαγγελία Διαφθοράς, τα φώτα μένουν συχνά ανοιχτά μέχρι πολύ αργά το βράδυ.
Η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, και οι τέσσερις εισαγγελείς συνεργάτες της ξενυχτούν για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις που φτάνουν με καταιγιστικό ρυθμό στο γραφείο τους.
Οι αμαρτωλές ΜΚΟ είναι μόνον ένα μικρό μέρος της δουλειάς και το έργο τους είναι τιτάνιο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την έλλειψη εμπειρογνωμόνων (ελάχιστες από τις 42 θέσεις που προβλέπονται έχουν καλυφθεί) και την πίεση του χρόνου, καθώς «τρέχουν» παραγραφές, λόγω της αβελτηρίας των ελεγκτικών μηχανισμών των περασμένων χρόνων που δεν φρόντισαν να καθαρίσει η κόπρος του Αυγεία.
Παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει τα τελευταία δύο χρόνια το υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσουν οι υποθέσεις, όλοι γνωρίζουν πως πολλοί ένοχοι θα μείνουν στο απυρόβλητο, καθώς οι υποθέσεις τους έχουν ήδη παραγραφεί.



Δείτε το πλήρες άρθρο της «Εφ.Συν.» ΕΔΩ

Η Humanet, οι πολιτικοί φίλοι και η ανθρωπιστική ανάπτυξη made in Γιάννενα

Στο γραφείο της Εισαγγελίας Διαφθοράς βρίσκεται –όπως αναφέρει πάντα η «Εφ.Συν.»- ο φάκελος της υπόθεσης «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανθρωπιστικής Ανάπτυξης» Humanet, με έδρα τα Γιάννινα, στην οποία φέρονται να εμπλέκονται άτομα από τα Γιάννενα.
Πρόκειται για την αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία ήταν μέλος του Δ.Σ. της ΜΚΟ, που έλαβε χρηματοδοτήσεις ύψους 1.752.724,52 ευρώ από την ΥΔΑΣ.
Η συγκεκριμένη ΜΚΟ, στην οποία συνιδρυτής ήταν ο σύζυγός της, εισέπραξε το συγκεκριμένο ποσό για προγράμματα αναπτυξιακής συνεργασίας στην Αλβανία, τη Μολδαβία και την Κούβα. Συνολικά για την περίοδο 2000-2010 χρηματοδοτήθηκε σύμφωνα με έκθεση ορκωτού λογιστή με το συνολικό ποσό των2.471.030,14 ευρώ.

Αλβανία και Μολδαβία
Στη Μολδαβία και στην Αλβανία το έργο αφορούσε υποδομές τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής σε Πανεπιστήμια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι στον εισαγγελέα, παρατηρήθηκε ανάθεση προμήθειας εξοπλισμού ποσού 489.127,66 ευρώ στην ανάδοχο εταιρεία Fiber Link ΕΠΕ, με έδρα τα Γιάννενα.
Η συγκεκριμένη εταιρεία ανήκει σε συνεργάτες (ΦΕΚ & φωτό πιο κάτω) της γνωστής στα Γιάννενα εταιρείας Veritek ΑΕ. Στη Veritek μετείχαν η νυν αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου και ο σύζυγός της (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της), οι οποίοι ταυτόχρονα ήταν μέλη του Δ.Σ. της Humanet, η οποία κάνει την ανάθεση.

Κατάτμηση
Επιπλέον καταγράφεται κατάτμηση των προμηθειών ώστε να υπάρξουν πρόχειροι (και όχι ανοιχτοί) διαγωνισμοί. Κατά τη διεξαγωγή του πρόχειρου διαγωνισμού υπήρξε αποστολή πρόσκλησης ενδιαφέροντος και στην εταιρεία Veritek Α.Ε. συμφερόντων μελών Δ.Σ. της ΜΚΟ.
Στην Αλβανία η συγκεκριμένη οργάνωση ανέλαβε στις αρχές του 2000 το έργο της τεχνικής σχολής Demir Pogri στην Κορυτσά και τη χορήγηση μικροπιστώσεων σε μικρές επιχειρήσεις της περιοχής.
Το έργο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΔΑΣ, βρίθει σοβαρών ζητημάτων: η χρηματοδότηση που πήρε η Humanet υπερέβη το προβλεπόμενο μέγιστο όριο χρηματοδότησης του 75%.
Το ποσό εκταμιεύτηκε σε μια μόνο δόση κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων για τα προγράμματα αναπτυξιακής συνεργασίας. Επιπλέον καταγράφεται πρόβλημα με την προσκόμιση των αλβανικών παραστατικών δαπανών.

Κούβα και Σρι Λάνκα
Το πρόγραμμα στην Κούβα φέρεται να πραγματοποιήθηκε παρά το γεγονός της μη έγκρισής του από την Επιτροπή Πιστοποίησης και Αξιολόγησης ΜΚΟ και αποπληρώθηκε παρά την εισήγηση τόσο της πρεσβείας της Αβάνας όσο και συγκεκριμένης διεύθυνσης της ΥΔΑΣ.
Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα («Ελευθεροτυπία», 8.2.2010, σελ. 1 & 16, «ΜΚΟ, το χρώμα του χρήματος»), η Humanet το 2007 έχει αναλάβει μεταξύ άλλων έργο για την «κατασκευή αλιευτικών σκαφών στη Σρι Λάνκα και ενδυνάμωση των συντεχνιών των φτωχών αλιέων» με σημαντική χρηματοδότηση. 
Ήδη για τη Σρι Λάνκα αναφέρει από το 2006 η HellenicAid (εδω ΣΕΛ. 22) στην ετήσια έκθεσή της, ενώ εκτενή αναφορά έχει και η εφημερίδα “Daily News” της περιοχής (ΕΔΩ)
Με τα σκάφη στη Σρι Λάνκα είχε ασχοληθεί ακόμη και η γνωστή χιουμοριστική εκπομπή 😂 “Ράδιο Αρβύλα”.



Σε παρόμοιο γενικά πνεύμα κινούνταν ήδη από το 2006 για τη HUMANET και άρθρο στο “ΕΘΝΟΣ της Κυριακής” αναφερόμενο ειρωνικά στον …ανθρωπισμό της αδερφής του κ. Στ. Καλογιάννη!

Επιβεβαιώνει το ποσό το Υπουργείο Εξωτερικών
Σε απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών (4/3/2014) στην υπ΄ αριθμ. 6365/18-2-2014 ερώτηση βουλευτή, αναφέρεται ρητά ότι η χρηματοδότηση της HUMANET (με Α/Α μητρώου 27 στην απάντηση) για τα έτη 2000-2010 ήταν συνεχής και συνολικού ποσού 2.471.030,14 €.  

Για το άρθρο της "Ε" υπήρξε και η άποψη του συζύγου της κ. Καλογιάννη, του κ. Κων/νου Σταύρου ότι «η εταιρεία επιτέλεσε σημαντικό έργο στον τομέα της αναπτυξιακής και κοινωνικής βοήθειας».
Μέλη του Δ.Σ. της Humanet δήλωσαν στην «Εφ.Συν.» πως «για όλα τα έργα που αναλάβαμε, ελεγχθήκαμε εξονυχιστικά. Πραγματοποιήθηκε τακτικός φορολογικός έλεγχος επί 9 μήνες την περίοδο 2013-2014 και δεν βρέθηκε τίποτα επιλήψιμο. Όχι απλά παραδώσαμε όλα τα έργα, αλλά λάβαμε και συγχαρητήρια για πολλά από αυτά. Η Humanet σταμάτησε κάθε δραστηριότητά της το 2009 και έχουμε έγγραφη βεβαίωση από πρώην γεν. διευθυντή της ΥΔΑΣ ότι δεν είχαμε καμία οικονομική εκκρεμότητα».








Πηγή: epirusin



Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου