Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Γιαλαντζί Ευρώπη

Το μπαλάκι στην Άγκυρα, η πίεση στην Αθήνα και οι 28 εμφανίζονται σύμφωνοι στα λόγια, στην πράξη όμως καλούνται να σοβαρευτούν, πριν γεμίσει η Ευρώπη πολλές μικρές Ειδομένες
Η Ελλάδα ζητά χρόνο, η Τουρκία ζητά χρήμα (και βίζα), η ΕΕ για άλλη μία φορά στέκεται αμήχανη. Η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής απλώς επιβεβαίωσε πόσο δύσκολο είναι να υπάρξει μία συμφωνία και δη μία συμφωνία που θα τηρηθεί και θα υλοποιηθεί.


Το πιθανότερο είναι η Τουρκία να πάρει σε πρώτη φάση επιπλέον χρηματική ενίσχυση και κάποιες υποσχέσεις για τις ενταξιακές της διαπραγμάτευσις και το καθεστώς χορήγησης βίζας που τουλάχιστον να της δίνουν κίνητρο για να προχωρήσει. Ο κίνδυνος είναι η Άγκυρα να εκμεταλλεύεται τις ορδές των απελπισμένων ως μέσο πίεσης σε μία ατέρμονη διαπραγμάτευση όπου θα ζητά πολλά και θα δίνει λίγα, έχοντας πάντα στο έδαφος της ως όπλο κι άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που θα συνεχίσουν να έρχονται όσο δε σταματά η ρίζα του κακού.
Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες και κυρίως οι πιο σημαντικοί παίκτες τόνισαν χθες την ανάγκη ενίσχυσης της Ελλάδας για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση του προσφυγικού. Αυτό όμως δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να σημαίνει οικονομική βοήθεια για να κρατηθούν οι πρόσφυγες σε κέντρα στην Ελλάδα και να τρώνε συσσίτια. Οι ανθρώπου αυτοί δεν έφυγαν από τον πόλεμο για να ζήσουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης έστω και με καλύτερες συνθήκες από ότι στην Ειδομένη. Θα είναι ντροπή να γεμίσουμε πολλές μικρές Ειδομένες και κυρίως δε θα λύσει το πρόβλημα.
Η λογική της αποτροπής που έχει υιοθετήσει ουσιαστικά η Ευρώπη (με ρητορικές διαφοροποιήσεις, όλοι λίγο πολύ εκφράζουν την ελπίδα ότι θα σταλεί το μήνυμα σε πρόσφυγες και μετανάστες να σταματήσουν να κυνηγούν το ευρωπαϊκό όνειρο), δεν είναι καθόλου βέβαιον ότι θα λειτουργήσει.
Οι μόνοι σύμμαχοι εκ των πραγμάτων της Ελλάδας και αυτή τη φορά είναι η Μέρκελ, η Κομισιόν και με μισή καρδιά ορισμένες ακόμη χώρες. Από τους 28, οι 22 δε θέλουν στο έδαφος τους πρόσφυγες και η Γαλλία δε θα συναινέσει εύκολα σε συμφωνία με την Τουρκία λόγω του φόβου της Λεπέν. Όλα αυτά δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία για τη σημερινή ημέρα, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να εγκαταλείψει στιγμή την προσπάθεια.
*της Βίκυς Σαμαρά, αρχισυντάκτριας του Πολιτικού Τμήματος του NEWS 247.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου