Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Η υποκρισία της Γερμανίας – Απαιτεί από την Ελλάδα να ιδιωτικοποιήσει το νερό

Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2015

Guardian: Η υποκρισία της Γερμανίας – Απαιτεί από την Ελλάδα να ιδιωτικοποιήσει το νερό


Σχόλιο: Στην Ελλάδα γιατί δεν βλέπουμε παρόμοια αρθρογραφία για το θέμα;

Την ίδια στιγμή που στο Βερολίνο έγινε και πάλι δημόσιο αγαθό

Οι Έλληνες ακτιβιστές προειδοποιούν ότι η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ μπορεί να είναι πισωγύρισμα για τη χώρα και το ίδιο κάνει και ο Guardian.

Με βάση τους όρους της νέας συμφωνίας που η Βουλή ενέκρινε την Παρασκευή, η Ελλάδα θα πρέπει να υποστηρίξει το υπάρχον πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που περιλαμβάνει και τις εταιρίες υδάτων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Και υπάρχει μία αντιπαράθεση για την ιδιωτικοποίηση του νερού και το ρόλο των επιχειρήσεων.

Σε όλη την Ευρώπη το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων οδήγησε σε...
γενικευμένες διαμαρτυρίες στην Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή σε κάποιες από τις μεγάλες της Βόρειας Ευρώπης, ανάμεσά τους και το Παρίσι με το Βερολίνο, επανακρατικοποιούν υπηρεσίες που είχαν πουλήσει τις περασμένες δεκαετίες.

Ο πρόεδρος των συνδικαλιστών της ΕΥΑΘ Γιώργος Αργοβτόπουλος υποστηρίζει ότι θα ανέβουν οι τιμές για τους καταναλωτές και θα υποβαθμιστούν οι υπηρεσίες.

Υποστηρίζει επίσης ότι είναι απλά… «business» και προσθέτει ότι τα μέτρα λιτότητας που απαιτούν την ιδιωτικοποίηση του νερού έχουν τη λογική της Γερμανίας «κάνε το όπως το λέω, αλλά όχι όπως το κάνω»…

«Γνωρίζουμε ότι στο Βερολίνο επανακρατικοποίησαν πριν δύο χρόνια το νερό, πληρώνοντας 600 εκ. ευρώ στη Veolia.

Είναι ξεκάθαρο ότι το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης του νερού έχει αποτύχει παγκοσμίως.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο πριν τοEurogroup την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Jens Spahn είπε την Τρίτη ότι η πώληση του ηλεκτρικού και των σιδηροδρόμων ωφέλησαν τους Γερμανούς.

«Η ιδιωτικοποίηση γίνεται για να αλλάξουμε μέρη της οικονομίας και το νέο πακέτο απαιτεί από την Ελλάδα να πουλήσει κεφάλαια 50 δισ. ευρώ».

Ο Manuel Schiffler, πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας ισχυρίζεται ότι η ιδιωτικοποίηση έχει νόημα μόνο όταν βελτιώνει την αποτελεσματικότητα και στη Θεσσαλονίκη το σύστημα ήδη δουλεύει καλά και η ιδιωτικοποίηση γίνεται για τους λάθος λόγους».

Ο Maude Barlow, πρόεδρος της εταιρίας Food & Water Watch υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα έχει προβλήματα, αλλά η ιδιωτικοποίηση του νερού δεν είναι μία καλή απάντηση στην κρίση εκεί».

Η καταγγελία του Αργοβτόπουλου έχει υποστηριχθεί πολύ στη Γερμανία και η διευθύντρια μίας εταιρίας για τη διαχείριση των δημόσιων υδάτων, η Christa Hechtδήλωσε στην Καθημερινή ότι το «νερό είναι δημόσιο αγαθό και οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να το διατηρήσουν έτσι».

Στη Γερμανία μετά από 12 χρόνια ιδιωτικοποίησής του, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 25%, σύμφωνα με τον Schiffler, που πρόσθεσε, πάντως, ότι η ιδιωτικοποίηση είχε και θετικές επιπτώσεις για τους καταναλωτές με την αναβάθμιση των υπηρεσιών.

Παρόλα αυτά η πόλη έκανε ξανά δημόσιο το νερό και το ίδιο έπραξαν άλλες οκτώ πόλεις στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων της Στουτγκάρδης και του Αμβούργου.

Τώρα ζητούν από την Ελλάδα να κάνει το αντίθετο.

Οι γαλλικές Suez kai Veolia είναι δύο από τις εταιρίες που ερίζουν για την εξαγορά των ελληνικών εταιριών υδάτων και ο Αργοβτόπουλος κάνει λόγο για οικονομική αποικιοκρατία και μονοπώλια της Β. Ευρώπης.

Μία ιδιωτικοποίηση νερού στην Ιταλία απορρίφθηκε με ποσοστό 95% σε δημοψήφισμα που έκανε ο Berlusconi.

Σε παρόμοιο δημοψήφισμα πέρσι στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό ήταν 98%.

Μία έρευνα του 2014 έδειξε ότι σε 180 πόλεις προχώρησαν στην επαναγορά του νερού.

Το 2014 όταν η κυβέρνηση Σαμαρά προσπάθησε να ιδιωτικοποιήσει το νερό, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έκρινε την πώληση αντισυνταγματική.

Ο Αγροβτόπουλος υποστηρίζει ότι «περιμένουμε από την κυβέρνηση Τσίπρα να σεβαστεί την απόφαση».

«Είναι ένα κομβικό σημείο για αυτή την κυβέρνηση.

Αν περάσει αυτή την κόκκινη γραμμή θα γίνει σαν την προηγούμενη κυβέρνηση».

ΠΗΓΗ: bankingnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου