Τρίτη 14 Απριλίου 2015

FT: Η Ελλάδα ετοιμάζεται για χρεοκοπία αν δεν υπάρξει συμφωνία

FT: Η Ελλάδα ετοιμάζεται για χρεοκοπία αν δεν υπάρξει συμφωνία
Ένα δραματικό βήμα ετοιμάζεται να κάνει η Ελλάδα, διακηρύσσοντας στάση πληρωμών, εκτός εάν επέλθει συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με τους Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT η κυβέρνηση, η οποία ξεμένει ραγδαία από ρευστό, προκειμένου να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, έχει αποφασίσει να διακρατήσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για πληρωμές δόσεων στο ΔΝΤ το Μάιο και τον Ιούνιο αν δεν υπάρξει συμφωνία.

«Έχουμε φτάσει στο τέλος του δρόμου... Αν οι Ευρωπαίοι δεν απελευθερώσουν ρευστό, από το πακέτο βοήθειας, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική [από την χρεοκοπία]» δήλωσε στους FT ο ίδιος αξιωματούχος.
«Μια ελληνική χρεοκοπία θα αποτελούσε ένα άνευ προηγουμένου σοκ για την Ευρωζώνη που μετρά 16 χρόνια ζωής, μόλις πέντε χρόνια αφότου η Ελλάδα έλαβε το πρώτο από τα δύο πακέτα διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ, που ανέρχονται σε 245 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν οι FT, η προειδοποίηση για χρεοκοπία θα μπορούσε να είναι μια διαπραγματευτική τακτική, αντανακλώντας τον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης να πάρει τους ευκολότερους δυνατούς όρους από τους πιστωτές της χώρας, ωστόσο υπογραμμίζει το γεγονός ότι αδειάζει ταχέως από ρευστότητα, ο κρατικός κορβανάς.


Τι θα συμβεί στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT, η διακήρυξη χρεοκοπίας από την ελληνική κυβέρνηση είναι μια προοπτική που οδηγεί άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καταστρώνουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης, είναι ενοχλημένες από αυτό που οι ίδιες θεωρούν ως αντιεπαγγελματική διαπραγματευτική τακτική και συγκρουσιακή ρητορική της ελληνικής κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου