Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Άρθρο 151 - Ποινικός Κώδικας - Κατάχρηση πληρεξουσιότητας

 



Άρθρο 151 - Ποινικός Κώδικας - Κατάχρηση πληρεξουσιότητας



Όποιος ως πληρεξούσιος του ελληνικού κράτους ή συμμάχου του, διεξάγει με κάποια άλλη κυβέρνηση υποθέσεις του εντολέα του με πρόθεση κατά τέτοιο τρόπο που να μπορεί να προκύψει βλάβη για τον εντολέα, τιμωρείται με κάθειρξη.

Σημειώσεις επί του νόμου

Προσοχή: Από 1η Ιουλίου 2019 έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος Ποινικός Κώδικας (Νόμος 4619/2019)

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 33 του Ν. 2172/1993, «η ποινή του θανάτου καταργείται. Όπου στις κείμενες διατάξεις προβλέπεται για ορισμένη αξιόποινη πράξη αποκλειστικών η ποινή του θανάτου, νοείται ότι απειλείται η ποινής της ισόβιας κάθειρξης. Αν η ποινή του θανάτου προβλέπεται διαζευκτικώς με άλλη ποινή, νοείται ότι απειλείται μόνο η τελευταία».


ΙV. Παραβίαση καθήκοντος σχετικ
Ενότητα: 
ΙV. Παραβίαση καθήκοντος σχετικά με 
Ισχύον Άρθρο: 

Υπάλληλος στα καθήκοντα του οποίου ανάγεται η δίωξη, ανάκριση ή εκδίκαση αξιόποινων πράξεων: α) αν μεταχειρίστηκε παρανόμως εκβιαστικά μέσα για να πετύχει οποιαδήποτε έγγραφη ή προφορική κατάθεση κατηγορουμένου, μάρτυρα ή πραγματογνώμονα, τιμωρείται με φυλάκιση από τρία ως πέντε έτη και χρηματική ποινή, εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με τη διάταξη του άρθρου 158, β) αν εν γνώσει του εξέθεσε σε δίωξη ή τιμωρία κάποιον αθώο ή τιμώρησε αθώο ή παρέλειψε να διώξει κάποιον υπαίτιο ή προκάλεσε την απαλλαγή του από την τιμωρία, τιμωρείται με κάθειρξη ως δέκα έτη και χρηματική ποινή, αν πρόκειται για κακούργημα και με φυλάκιση από τρία ως πέντε έτη και χρηματική ποινή, αν πρόκειται για πλημμέλημα.

πηγη: https://www.lawspot.gr/nomikes-plirofories/nomothesia/pk/arthro-151-poinikos-kodikas-katahrisi-plirexoysiotitas

πηγή: https://www.dsa.gr/e-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF-151-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%87%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82

Άργύριος Μαρινάκης Έλλην Πολίτης
Αυτόχθων Ιθαγενής, Συν-Ιδιοκτήτης τής Έλλάδος

  • Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

  • Δημοσίευση: Αργύριος Μαρινάκης Έλλην Πολίτης Ιθαγενής, ΣυνΙδιοκτήτης τής Ελλάδος
    Σάς άρεσε;
    Γίνετε αναγνώστες τής Ιστοσελίδος μας μέ ένα κλίκ, επάνω δεξιά στήν αρχή τής σελίδος
    Σχολιάστε!!!
    Διαδώστε!!!!
    15/02/2023 - 34798 - 451598
  • ΣΚΕΨΟΥ... ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ......ΑΚΟΜΗ.
  • Ο ΣΙΩΠΩΝ  ΔΟΚΕΙ ΣΥΝΕΝΕΙΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου