Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Μύδροι κατά Γεωργίου από τη Ζωή Γεωργαντά της ΕΛΣΤΑΤ

 

Τρίτη, 18-Ιουλ-2017 18:06


Μύδροι κατά Γεωργίου από τη Ζωή Γεωργαντά της ΕΛΣΤΑΤ

Άμεσο δόλο στην αλλοίωση του  ελλείμματος του 2009 με σκοπό να μπει η χώρα στα μνημόνια, διέγνωσε η καθηγήτρια και πρώην μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωή Γεωργαντά, καταθέτοντας ως μάρτυρας στη δίκη του του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

Ο κ. Γεωργίου δικάζεται και η τύχη του δεν έχει κριθεί ακόμα, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα τον αποζημιώσει για τα δικαστικά έξοδα που έχει καταβάλλει για νομική κάλυψη σε δικηγόρους ή άλλους .

Απαλλάχθηκε αλλά ξαναδικάζεται

Ο Ανδρέας Γεωργίου, προ μηνός, απαλλάχτηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών  για την υπόθεση της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος το 2009, προκειμένου να μπει η χώρα στα μνημόνια. Η απαλλαγή του για το κακούργημα έγινε κατά πλειοψηφία αφού η εισηγήτριας –εφέτης Χριστίνα Ρωμέση  ψήφισε υπέρ της παραπομπής του σε δίκη.  Την πλειοψηφία που αποφάσισε την μη παραπομπή απαρτίζουν οι δικαστές Κων/νος Σταμαδιάνος και Κωσταντία Αγγελάκη. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως ο Άρειος Πάγος μελετά το βούλευμα απαλλαγής του κ. Γεωργίου για το συγκεκριμένο κακούργημα αλλοίωσης των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, προκειμένου να αποφανθεί αν θα αναιρεθεί ή όχι. Σχετικό αίτημα αναίρεσης έχει υποβάλλει η Ζωή Γεωργαντά, οι καταγγελίες της οποίας εξ αρχής είχαν δρομολογήσει τις δικαστικές έρευνες για την υπόθεση.

Η σημερινή δίκη

Σήμερα έγινε η δεύτερη συνεδρίαση του δικαστηρίου, που δικάζει τον κ. Γεωργίου για την κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος  της παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθηση. Πρόκειται για άλλη δικαστική εκκρεμότητα (ανεξάρτητη από το κακούργημα για το οποίο απαλλάχτηκε). Μάλιστα είχε ξαναδικαστεί - για  το πλημμέλημα - τον Δεκέμβριο του 2016 και αθωώθηκε αλλά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε έφεση κατά της αθώωσής του. Το αδίκημα που αποδίδονταν στον κ. Γεωργίου αφορούσε το γεγονός ότι είχε διατηρήσει για μερικούς μήνες, μέχρι το τέλος του 2010 παράλληλα με την ιδιότητα του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και εκείνη του μέλους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο οποίο είχε εργαστεί επί σειρά ετών. Παράλληλα αντιμετώπιζε την κατηγορία ότι δεν συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ αν και είχε σχετική υποχρέωση από το νόμο.

Φωνές

"Προδότες", "κρεμάλα στο Σύνταγμα", "όλοι μέσα" ήταν  μερικές από τις εκφράσεις που ακούστηκαν στη δικαστική αίθουσα, όταν η Ζωή Γεωργαντά καταθέτοντας υποστήριξε πως ο Ανδρέας Γεωργίου παρέβη το νόμο, έχοντας "άμεσο δόλο" και πως "είχε σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ηθικό και υλικό όφελος". Όσο αφορά το ζήτημα της διατήρησης για διάστημα μερικών μηνών, παραλλήλως με τη θέση του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και υπαλληλικής ιδιότητας στο ΔΝΤ, η κυρία Γεωργαντά διερωτήθηκε : "Έχει διαφορά αν το κανείς για 11 μήνες ή δέκα χρόνια; Ο Γεωργίου ήρθε με εντεταλμένη υπηρεσία. Ήθελε να πάρει θέση μετά στη Goldman Sachs. Αν το είχε πει στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής δε θα επιλεγόταν ως πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ αλλά ούτε καν ως μέλος διότι δεν είχε θέση καθηγητού".

Η μάρτυρας  ανέφερε πως από τα στοιχεία που είχε στη διάθεση της κατέληξε πως το έλλειμμα του 2009 ήταν γύρω στο 4 με 5%: "Είχαμε ένα από χαμηλότερα ελλείμματα του 2009. Είχαμε χρέη αλλά μπορούσαμε και πληρώναμε τα χρέη μας γιατί είχαμε οικονομική δραστηριότητα. Ο Γεωργίου οδήγησε σε παρατεταμένη ύφεση και μεγάλης διάρκειας"

Στο δικαστήριο εξετάστηκε ως μάρτυρες ο οικονομολόγος και πρώην διευθυντής της ΤτΕ Γεώργιος Συμιγιάννης. Η έδρα επέμεινε στις ερωτήσεις της προς τον μάρτυρα για το εάν υπήρξε μελέτη για να ενταχθούν οι 17 ΔΕΚΟ στο έλλειμμα του 2009.

Πρόεδρος: Τις μελέτες τις είδατε; Ξέρετε αν ολοκληρώθηκαν; Μπορεί και να δικαίωναν τον κ. Γεωργίου! Κοιτάξατε να δείτε αν ολοκληρώθηκαν;

Μάρτυρας: Όχι, δεν είχαμε την δυνατότητα.

Πρόεδρος: Ποια δυνατότητα; Μέλη του ΔΣ ήσασταν όχι διακοσμητικά στοιχεία. Να πάτε στα γραφεία των υπαλλήλων και να τα ζητήσετε!  Η δίκη διεκόπη για τις 31 Ιουλίου 2017.

ΠΗΓΗ:https://www.capital.gr/epikairotita/3227184/mudroi-kata-georgiou-apo-ti-zoi-georganta-tis-elstat

Άργύριος Μαρινάκης Έλλην Πολίτης Ιθαγενής  Συν - Ίδιοκτήτης τής Ελλάδος

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

    • Δημοσίευση: Αργύριος Μαρινάκης Έλλην Πολίτης
      Σάς άρεσε;
      Γίνετε αναγνώστες τής Ιστοσελίδος μας μέ ένα κλίκ, επάνω δεξιά στήν αρχή τής σελίδος
      Σχολιάστε!!!
      Διαδώστε!!!!
      01/11/2021 - 34697 - 45097
    • ΣΚΕΨΟΥ... ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ......ΑΚΟΜΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου