Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Η δανειακή είναι το κύριο πρόβλημα όχι τα μνημόνια !

 

Η δανειακή είναι το κύριο πρόβλημα όχι τα μνημόνια !

Το 2009  η ελληνική κυβέρνηση χρώσταγε κάτι λιγότερο από 300 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που ισοδυναμούσε με το 120% του τότε Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (Χ=120%ΑΕΠ). Μέχρι στις αρχές του 2010, η νέα  κυβέρνηση έπεισε τους δανειστές της (τις αγορές) ότι δεν μπορεί να επιστρέψει αυτά τα χρήματα, ότι δηλαδή το χρέος της είναι μη βιώσιμο και ξεκίνησε έτσι η κρίση χρέους. Επειδή γενικά, βιώσιμο θεωρείται το χρέος που είναι μικρότερο από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (Χ <ΑΕΠ), η αποστολή της κυβέρνησης ήταν να αντιστρέψει σταδιακά την εξίσωση Χ>ΑΕΠ σε Χ<ΑΕΠ. Τα απλά μαθηματικά λένε ότι αυτό μπορούσε να γίνει με τρεις τρόπους : Μειώνοντας το Χρέος (Χ), αυξάνοντας το ΑΕΠ ή και τα δυο μαζί. Έτσι δεν είναι;; Ωραία. Αυτά ακριβώς έκανε και η κυβέρνηση μόνο που από την ανάποδη: αύξησε το χρέος ζητώντας ένα δάνειο μαμούθ ύψους 240 δις εύρω, δηλαδή σχεδόν όσα ήδη χρωστούσε και δεν μπορούσε να ξεπληρώσει ενώ παράλληλα μείωσε το ΑΕΠ. Για να της δώσουν τα χρήματα, συνέταξε με τους δανειστές τα μνημόνια συνεργασίας με τα οποία ουσιαστικά δεσμεύθηκε να μειώσει το ΑΕΠ. Οι προτάσεις/αποφάσεις ήταν της κυβέρνησης όπως και η ευθύνη της εφαρμογής των συμφωνημένων.

Μπορούσε η κυβέρνηση να μειώνει το χρέος ή / και να αυξάνει το ΑΕΠ ;;; ΝΑΙ ΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑΙ. 

1. ΑΕΠ : Όταν είσαι διαχειριστής του καλύτερου οικόπεδου στην ΓΗ και έχεις στη διάθεση σου και ένα χρυσωρυχείο που λέγεται ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ, σαφέστατα μπορείς και μάλιστα χωρίς κόπο να αυξάνεις το ΑΕΠ και να κάνεις ότι άλλο σου καπνίζει ακόμα και να δανείζεις εσύ τους άλλους …  Αν λογαριάζεις και τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα που η Ελλάδα είχε το 2009 όπως το μικρό συνολικό εξωτερικό χρέος και άλλα πολλά (δείτε περισσότερα εδώ ), οι ισχυρισμοί περί της αναγκαιότητας δανεισμού και επιβολής μέτρων λιτότητας ως μοναδική λύση για την εξόφληση των δανείων, καθιστούν ακόμα πιο γελοίοι.

2. Χρέος: Ακόμα πιο ρητορική η ερώτηση καθώς ήδη έχει γίνει και η αναδιαπραγμάτευση και το “κούρεμα” του. Μόνο που επειδή έγιναν μετά και όχι πριν το δανεισμό, το χρέος το οποίο προέκυψε μετά την “μείωση” ήταν μεγαλύτερο του αρχικού ….

Ήδη αποδείχτηκε ότι το πρόβλημα είναι τα δάνεια που έφεραν τα μνημόνια  αλλά το σημαντικότερο όλων είναι ότι αυτά τα χρήματα (που ακόμα δεν πήρε καν ..)  η Κυβέρνηση τα ζήτησε με αντάλλαγμα την εθνική κυριαρχία κατόπιν αυθαίρετης παραίτησης της για λογαριασμό της Ελλάδας από κάθε ασυλία που έχει ή πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά την ίδια ή τα περιουσιακά της στοιχεία, από νομικές διαδικασίες σε σχέση με την Δανειακή Σύμβαση, περιλαμβανομένων, χωρίς περιορισμούς, της ασυλίας όσον αφορά την άσκηση αγωγής, δικαστική απόφαση ή άλλη διαταγή, κατάσχεση, αναστολή εκτέλεσης δικαστικής απόφασης ή προσωρινή διαταγή, και όσον αφορά την εκτέλεση και επιβολή κατά των περιουσιακών στοιχείων της στο βαθμό που δεν το απαγορεύει αναγκαστικός νόμος.

Επειδή όμως, η ασυλία ενός κράτους στο διεθνές δίκαιο διασφαλίζει ότι η περιουσία του είναι ακατάσχετη, η ετεροδικία του δεδομένη και το δικαίωμά του να ασκεί κυριαρχία αδιαμφισβήτητο, σημαίνει ότι η κυβέρνηση η οποία αποφάσισε να ζητήσει δανεικά με  αντάλλαγμα την εθνική κυριαρχία μας, τέλεσε μια πράξη η οποία εκτός από ταπεινωτική, άκρως προσβλητική και εξευτελιστική για το σύνολο των Ελλήνων, αποτελεί και απίστευτο σφετερισμό της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που πηγάζουν από αυτήν. Έσχατη προδοσία δηλαδή που καθιστά ανυπόστατη την δανειακή σύμβαση. Δείτε περισσότερα εδώ και την σχετική μήνυση εδώ

Radio9.gr: Όλη η αλήθεια για την δανειακή σύμβαση (2/3) – YouTube

Radio9.gr: Όλη η αλήθεια για την δανειακή σύμβαση (3/3) – YouTube

ΕΡΩΤΗΣΗ : ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΜΝΗΜΟΝΙΚΟΙ Ή ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΙ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΤΙΚΟΙ ;;;;;;; ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΔΑΝΕΙΑΚΗ  ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ . ΟΥΤΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ! 

Μερικά σχετικά:

Η αποκωδικοποίηση της ελληνικής κρίσης χρέους

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

ΜΗΝΥΣΗ – ΕΓΚΛΗΣΗ για μην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου

Hillary’s remark about Greece

Since 1987, Greek Independence Day is A National Day of Celebration of Greek and American Democracy

Εμπορική Nαυτιλία – Ορυκτός πλούτος και το επιχειρηματικό δαιμόνιο των Ελλήνων

Κρήτη «gas giant»! Η “μυστική” έκθεση για τα ελληνικά πετρέλαια

Παπανδρέου, ΔΝΤ, ΟΗΕ και άλλοι για τα μέτρα λιτότητας [βίντεο]

Πως η Ελλάδα πτώχευσε 2 φορές μέσα στο 2012…

Καταγγελία Σαλεμή στον Εισαγγελέα του ΔΠΔ (ICC)

ΠΟΙΟΙ ΖΟΥΣΑΝ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ΤΕΛΙΚΑ;Greek financial crisis: The full story

Grèce : un crime se commet sous nos yeux (ελληνικά)

How to bankrupt a country ….

Loan Facility Agreement with the amendment of February 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου