Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

ΧΡΥΣΟΣ-ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ-ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ… ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ























Ο Χρυσός της Ελλάδος είναι διάσπαρτος σε όλη την Ελληνική Μακεδονία-Θράκη. Ειδικά συγκεντρώνεται σε μεγαλύτερη πυκνότητα σε υπόγειες φλέβες στο Νομό Χαλκιδικής.
Στα μεταλλεία χρυσού στο νομό Χαλκιδικής όλος ο παραγόμενος Χρυσός σε τούβλα, φεύγει έξω για τις τράπεζες του Κοσμοκράτορα Λόρδου ΡΟΤΣΙΛΝΤ.
Γιαυτό το λόγο ο πρόεδρος ΡΟΤΣΙΛΝΤ, σαν Κοσμοκράτορας, θέλει να δώσει την Ελληνική Μακεδονία στα ΣΚΟΠΙΑ, για να εκμεταλλεύεται άνετα τον ορυκτό πλούτο-ΧΡΥΣΟ.
Η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα χρυσορυχεία της Χαλκιδικής λέγεται EL-DORADO, και είναι ιδιοκτησία του Επικυρίαρχου της Γης Λόρδου ΡΟΤΣΙΛΝΤ, βοηθούμενος από τον Μεγαλο-Επενδυτή ΣΟΡΟΣ, κατέχει δε το 95% των μετοχών των χρυσορυχείων- μεταλλείων χρυσού.
Το υπόλοιπον 5% είναι της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ που ανήκει στον ντόπιο μικρο-Ολιγάρχη και μικρο-Μεγιστάνα κ. Γιώργο Μπόμπολα, εκδότη & καναλάρχη.
Ο κ. Γιώργος έγινε μικρο-Μεγιστάνας, εισπράττοντας τα διόδια στις Εθνικές οδούς, και αναλαμβάνοντας έργα του
δημοσίου κατασκευής και επισκευής Εθνικών οδών.
Ο Επικυρίαρχος ΡΟΤΣΙΛΝΤ παρεχώρησε το 5% στον ντόπιο μικρο-Μεγιστάνα, και εκδότη-καναλάρχη κ. Γιώργο, για να κάνει όλες τις δουλιές (γραφειοκρατία), με τους δοσίλογους «Έλληνες» πολιτικούς, για λογαριασμό του.
Στη προεκλογική περίοδο η Κυβέρνηση Τσίπρα, για προεκλογικούς λόγους, έκλεισε τα χρυσορυχεία του 5% και ο Μεϊμαράκης της Σιωνιστικής Ν.Δ. του ΡΟΤΣΙΛΝΤ, υποσχέθηκε ότι θα τα ξανα-ανοίξει, παίζοντας θέατρο, και οι δύο, κοροϊδεύοντας τον Ελληνικό Λαό, στον οποίον ανήκουν τα κοιτάσματα Χρυσού.
Οι δοσίλογοι πολιτικοί μας έφεραν Εθνικές συμφορές, καταστροφές, προδοσίες, υποτέλειες, χρεοκοπίες, και τέλος Μνημόνια της συμφοράς.
Τα χρυσορυχεία παρεχωρήθησαν στον Παντοκράτωρα ΡΟΤΣΙΛΝΤ, έναντι πινακίου φακής, από τους δοσίλογους πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ επί Κυβερνήσεως του Εβραίου Σημίτη (Ααρών Αβούρι), για να έχουν την εύνοιά του, και να τους στηρίζει στην εξουσία.
Η Κυβέρνηση Τσίπρα, (μας έφερε το 3ο και φαρμακερό Μνημόνιο), ανίκανη ούσα να εθνικοποιήσει τα χρυσορυχεία κατά 100%, και να σώσει τον ΧΡΥΣΟ για λογαριασμό του Ελληνικού Λαού, χτύπησε «το σαμάρι και ΟΧΙ το γάϊδαρο» λέει ο Λαός.
Χτύπησε το 5% του κ. Γιώργου, και ΟΧΙ το 95% των κ.κ. ΣΟΡΟΣ & ΡΟΤΣΙΛΝΤ!!! Πρόκειται για συμπαιγνία.
Στο ίδιο έργο θεατές, αφού μετά τις εκλογές, θα αποκατασταθεί η τάξη της εκμεταλλεύσεως, η τάξη της αποικίας.
Τώρα ο ΧΡΥΣΟΣ φεύγει για τις τσέπες του ΡΟΤΣΙΛΝΤ!!!
Απευθύνομαι σε όλους τους δοσίλογους πολιτικούς και τους λέω, μπορείτε να κάνετε κάτι, ώστε ο ΧΡΥΣΟΣ των αρχαίων Μακεδόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, να ρέει στα δημόσια ταμεία, να σωθούμε, και ΟΧΙ στα ταμεία του Μεγιστάνα παγκόσμιου Επικυρίαρχου ΡΟΤΣΙΛΝΤ;;;
Ο Κοσμοκράτορας ΡΟΤΣΙΛΝΤ χρησιμοποιεί τον Ελληνικό Μακεδονικό χρυσό για να χρηματοδοτεί τους Τζιχαντιστές, το στρατό σωτηρίας της παγκόσμιας κυβέρνησης-Δικτατορίας, και Ν.Τ.Π.
Ελληνικέ Λαέ, από τους επαγγελματίες προδότες και δοσίλογους πολιτικούς ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ.
Τα ξεπούλησαν όλα στη Ν.Τ.Π. του Λόρδου & Βαρώνου Κοσμοκράτορα ΡΟΤΣΙΛΝΤ.
Τα ίδια θα κάνουν και με τα πετρέλαια +Φυσικό Αέριο,-εάν δεν τα έχουν κάνει ήδη- γιαυτό ο Τσίπρας αγνοεί την Ελληνική ΑΟΖ, και τα Ελληνικά Θαλάσσια σύνορα.!!!
Σύμφωνα με τις ειδήσεις των ΜΜΕ, στα σύνορα της Ελληνικής-Αιγυπτιακής ΑΟΖ ( που δεν γνωρίζει ο Τσίπρας), χτύπησαν κολοσσιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει θησαυρός και στην Ελληνική ΑΟΖ.
Όμως ο Τσίπρας αγνοεί τα θαλάσσια σύνορα!!!
Τον θησαυρό αυτόν τον καρπούνται οι Κοσμοκράτορες με υπογραφή των δοσιλόγων επίορκων πολιτικών.
Να προσθέσουμε τη Γεωπολιτική θέση της χώρας, το εύκρατον κλίμα, τις θερμές θάλασσες με τα νησιά και τις παραλίες, το Τουρισμό, τη Γεωργία, τις Αρχαιότητες.
Με αυτόν τον πλούτο, οι δοσίλογοι πολιτικοί, μας χρεοκόπησαν!!!
Ο Τσίπρας τώρα ζητάει 151 έδρες για να εξασφαλίσει τους λάθρομετανάστες Τζιχαντιστές της κυρά-Τασίας.
Ο Κοσμοκράτορας ΡΟΤΣΙΛΝΤ φρόντισε ώστε οι Έλληνες ψηφοφόροι να ψηφίζουν κατά 80% Μνημονιακά κόμματα, δηλαδή σύμφωνα με τα συμφέροντά του.
Οι εκλογές διεξάγονται κατ’ εντολή των δανειστών του ΡΟΤΣΙΛΝΤ, ώστε να νομιμοποιηθεί το 3ο Μνημόνιο του Τσίπρα, και να σκλαβωθεί η δημόσια περιουσία.
Ενώ η Ελλάδα αδειάζει από νέους, οι δοσίλογοι πολιτικοί δίνουν τον ορυκτό μας πλούτο στους Επικυρίαρχους της Γης.
Ενώ η πατρίδα μας μαστίζεται από υπογεννητικότητα, από εκτρώσεις, και από τη μεγάλη φυγή των νέων, πράγμα που είναι βόμβα στα θεμέλια της χώρας, οι δοσίλογοι πολιτικοί υποδέχονται στην πατρίδα μας τους Ισλαμιστές λαθρομετανάστες,- ενώ η Γερμανία έκλεισε τα σύνορά της-, και δωρίζουν στους Παντοκράτορες τον Εθνικό μας πλούτο.
Ελληνικέ Λαέ, μην επιτρέψεις στους δοσίλογους «Έλληνες» πολιτικούς να δώσουν τα Ελληνικά κοιτάσματα ΧΡΥΣΟΥ, Πετρελαίων + Φ.Α. στη παγκόσμια κυβέρνηση-Δικτατορία του προέδρου ΡΟΤΣΙΛΝΤ, όπως έδωσαν το ΧΡΥΣΟ της Ελληνικής Μακεδονίας, το ΧΡΥΣΟ του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Αυτόν τον ΧΡΥΣΟ μας τον άφησε κληρονομιά ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, και οι προδότες πολιτικοί τον έδωσαν στον Κοσμοκράτορα και Επικυρίαρχο ΡΟΤΣΙΛΝΤ!!!
Σήμερα ο Λαός της Χαλκιδικής είναι διηρημένος στα δύο,
α) Σε αυτούς που εργάζονται στα χρυσορυχεία, σαν μεταλλωρύχοι στις υπόγειες στοές, και
β) Στους κατοίκους των περιοχών εκείνων που καταστράφηκε το περιβάλλον από τα χημικά.
(Καμμένα δάση, και ρερυπωμένες θάλασσες από τα χημικά).
Σήμερα ενώ ο ΧΡΥΣΟΣ φεύγει για τις τσέπες του ΡΟΤΣΙΛΝΤ, σε εμάς μένει το κατεστραμμένο περιβάλλον!!!
Μένει το σεληνιακό τοπίο- περιβάλλον!!!
Κανείς δεν σκέπτεται το ΧΡΥΣΟ που ρέει για τις τσέπες του ΡΟΤΣΙΛΝΤ & ΣΟΡΟΣ.
Πρόταση
————————–
Δεν θα μπορούσαμε να ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ τα μεταλλεία ΧΡΥΣΟΥ, ώστε ο ΧΡΥΣΟΣ των Αρχαίων Ελλήνων Μακεδόνων να ρέει στα δημόσια κρατικά ταμεία, και ΟΧΙ στις τράπεζες του ΡΟΤΣΙΛΝΤ;;;
Έτσι και το οικονομικό μας πρόβλημα θα λύσουμε, και οι εργαζόμενοι μεταλλωρύχοι θα συνεχίσουν την εργασία τους, και το περιβάλλον θα προστατεύεται από τους δημοσίους λειτουργούς, σύμφωνα με τους νόμους.
Με ένα σμπάρο τρία τρυγόνια λέει ο Λαός.
Τουλάχιστον ο παραγόμενος ΧΡΥΣΟΣ να αποσβένει τα τοκοχρεολύσια του παράνομου, επαχθούς, και επονείδιστου δημόσιου χρέους, που τεχνικά χρωστάμε στους Γύπες δανειστές του Επικυρίαρχου Παντοκράτωρα και Κοσμοκράτορα ΡΟΤΣΙΛΝΤ.
Όμως οι άρπαγες δανειστές του ΡΟΤΣΙΛΝΤ, θέλουν και τον ΧΡΥΣΟ, και τα τοκοχρεολύσια του παράνομου Χρέους. Θέλουν και το «σκύλο χορτάτο, και την πίττα γεμάτη». Θέλουν να πιούν το αίμα των Ελλήνων.
Ο ΧΡΥΣΟΣ της Ελλάδος, θα μπορούσε να στηρίξει το εθνικό νόμισμα σε περίπτωση επιστροφής στη Δραχμή.
Πόσο μάλλον τα Πετρέλαια και το Φυσικό Αέριο. Γιαυτό έγιναν τα παράνομα Δάνεια με τα Μνημόνια, για να κατάσχουν οι Κοσμοκράτορες τον ορυκτό πλούτο.
Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζονται πατριώτες πολιτικοί με «καρύδια», ΟΧΙ Τσίπρες και Μεϊμαράκηδες, με Φώφες, ποτάμια, και Λεβέντηδες.
Ελληνικέ Λαέ ξύπνα, μην ψηφίζεις μνημονιακά κόμματα. Μην ψηφίζεις πολιτικούς εφιάλτες συνεργάτες του εχθρού.
Σύμφωνα με επιστημονικές πληροφορίες πάνω από 450 τόνοι ΧΡΥΣΟΥ είναι θαμμένοι στο υπέδαφος της Μακεδονίας-Θράκης.
Σιγά-σιγά βγαίνει στην επιφάνεια με τις εξορύξεις, και οδεύει προς ΡΟΤΣΙΛΝΤ μεριά.
Εάν μπορούσαμε να Εθνικοποιήσουμε αυτόν τον πλούτο θα σώζαμε το Λαό μας και τη πατρίδα μας.
Πράγμα που θα έκανε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα, και ΟΧΙ οι αποικίες και τα προτεκτοράτα.
Στην Ελλάδα των δοσιλόγων πολιτικών, η περιουσία του Ελληνικού Λαού, παραχωρείται στους δυνατούς της Γης, στα μέλη της παγκόσμιας κυβέρνησης.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Ελληνικέ Λαέ, εάν θέλεις να γίνεις δούλος και σκλάβος των σφαγέων Τζιχαντιστών στη πατρίδα σου, ψήφισε τα Μνημονιακά προδοτικά κόμματα, τα λεγόμενα φιλο-Ευρωπαϊκά. Οι προδότες πολιτικοί αφού ψήφισαν το 3ο Μνημόνιο και σε σκλάβωσαν στους δανειστές του ΡΟΤΣΙΛΝΤ, τώρα ζητούν τη ψήφο σου, για να σε αποτελειώσουν με τους εφαρμοστικούς νόμους.
Ένας λαός που κοιμάται στους καναπέδες, και βλέπει τα κανάλια της διαπλοκής, και δεν αντιδρά, είναι καταδικασμένος εις θάνατον.
Ένας λαός που ψηφίζει διεφθαρμένους, κλέφτες, προδότες, απατεώνες, και δοσίλογους πολιτικούς, δεν αξίζει να ζεί.
Ένας Λαός, που επιτρέπει να του παίρνουν τον εθνικό του πλούτο, γίνετε δούλος και σκλάβος, στη διασπορά, χωρίς πατρίδα.
Αντώνης Γρυπαίος
Διεθνολόγος/ Αρθρογράφος ΜΜΕ
Αναδημοσίευση: Αργύριος Μαρινάκης Έλλην Πολίτης

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
  • Δημοσίευση: Αργύριος Μαρινάκης Έλλην Πολίτης
    Σάς άρεσε;
    Γίνετε αναγνώστες τής Ιστοσελίδος μας μέ ένα κλίκ, επάνω δεξιά στήν αρχή τής σελίδος
    Σχολιάστε!!!
    Διαδώστε!!!!
    25/4/2018 - 34538 - 4447
    Σκέψου...δεν είναι παράνομο ακόμη

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Ολόκληρο το Μνημόνιο 3 στα ελληνικά








Έστω και με καθυστέρηση δυο μηνών, το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε την ελληνική μετάφραση του Νέου Μνημονίου. 88 σελίδες με όλα τα μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ που έχει αποδεχτεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση
Τα κείμενα του Μνημονίου που υπέγραψε η Ελλάδα, μεταφρασμένα στα ελληνικά, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.
Σε αυτά περιλαμβάνονται όλες οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα συμπεριλαμβανομένης της λήψης επιπλέον μέτρων την περίοδο 2015-2016, του προγράμματος αποχωρήσεων από το Δημόσιο και των αποκρατικοποιήσεων.

Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του δημοσιονομικού ελλείμματος, τότε η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει πρόσθετα μέτρα 2-4 δισ. ευρώ για να κλείσει το κενό εντός της διετίας 2015-2016.

Στη σχετική παράγραφο, αναφέρεται χαρακτηριστικά:
"Κατά την έκταση που το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά το 2015-2016 παραμένει, οι αρχές θα μπορούσαν να ακολουθήσουν διάφορες στρατηγικές για να κλείσει αυτό, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης των εσόδων με διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της περαιτέρω μείωσης των απαλλαγών και εκπτώσεων, την επέκταση των μέτρων που λήγουν και τις στοχευμένες περικοπές στις τρέχουσες δαπάνες. Υπάρχουν επίσης ευκαιρίες για να επαναπροσδιορίσουν εκ νέου το επενδυτικό πρόγραμμα για πιο αποτελεσματική υποστήριξη στην ανάπτυξη.
Οι αρχές θα καθορίσουν συγκεκριμένα σχέδια για το 2015, όχι αργότερα από τα τέλη Αυγούστου 2013, όταν θα διαμορφώσουν ένα λεπτομερές δημοσιονομικό πρόγραμμα για το 2014-2015 που θα οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3% μέχρι το 2015".
Η μελέτη των κειμένων που υπέγραψε ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τον περασμένο Δεκέμβριο ώστε να εκταμιευθεί η δόση, είναι αναγκαία από όποιον θέλει να αποφύγει τις αρνητικές συνήθως εκπλήξεις που ακολουθούν μετά από κάθε αξιολόγηση της τρόικας ή από δηλώσεις διαρροές υψηλόβαθμων στελεχών για σκέψεις και συζητούμενα μέτρα.

Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Γνωμοδότηση: Γιατί δεν μπορεί η Ελλάδα απλώς να κηρύξει πτώχευση;


Δημοσιεύθηκε: 15 Ιουνίου 2015 12:44 μ.μ. ET

Πρέπει να δημιουργήσουμε έναν κανόνα δικαίου για το δημόσιο χρέος


Με

JOSEPHE. STIGLITZ

ΜΑΡΤΙΝΓΚΟΥΖΜΑΝ

Getty Images
Οι διαδηλωτές στην Αθήνα διαμαρτύρονται για τη συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους που επέβαλαν η Γερμανία, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
NEW YORK ( Project Syndicate ) - Οι κυβερνήσεις πρέπει μερικές φορές να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους. Διαφορετικά, η οικονομική και πολιτική σταθερότητα μιας χώρας μπορεί να απειληθεί. Όμως, ελλείψει διεθνούς κανόνα δικαίου για την επίλυση κυρώσεων του κράτους, ο κόσμος πληρώνει υψηλότερη τιμή από ό, τι θα έπρεπε για τέτοιες αναδιαρθρώσεις.
Το αποτέλεσμα είναι μια ανεπαρκώς λειτουργούσα αγορά κρατικών χρεών, η οποία χαρακτηρίζεται από περιττές συγκρούσεις και δαπανηρές καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση προβλημάτων όταν προκύπτουν.
Οι δυσχερείς οφειλέτες χρειάζονται μια νέα αρχή. Οι υπερβολικές κυρώσεις οδηγούν σε παιχνίδια αρνητικής αμοιβής, στα οποία ο οφειλέτης δεν μπορεί να ανακάμψει και οι πιστωτές δεν επωφελούνται από τη μεγαλύτερη ικανότητα αποπληρωμής που θα συνεπαγόταν η ανάκτηση.
Υπενθυμίζουμε αυτό ξανά και ξανά. Στην Αργεντινή, οι μάχες των αρχών με ένα μικρό αριθμό «επενδυτών» (λεγόμενα ταμεία κεφαλαίων ) έθεσαν σε κίνδυνο μια ολόκληρη αναδιάρθρωση του χρέους που συμφώνησε - οικειοθελώς - με τη συντριπτική πλειοψηφία των πιστωτών της χώρας. Στην Ελλάδα, τα περισσότερα από τα κεφάλαια "διάσωσης" στα προσωρινά προγράμματα "βοήθειας" διατίθενται για πληρωμές σε υφιστάμενους πιστωτές , ενώ η χώρα εξαναγκάζεται να εφαρμόσει πολιτικές λιτότητας που έχουν συμβάλει δυναμικά στη μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 25% πληθυσμό χειρότερα. Στην Ουκρανία, οι πιθανές πολιτικές συνέπειες της κρίσης κρατικού χρέους είναι τεράστιες.

800th Anniversary of the Magna Carta Commemorated
Έτσι, το ζήτημα του τρόπου διαχείρισης της αναδιάρθρωσης των κρατικών χρεών - για να μειωθεί το χρέος σε επίπεδα που είναι βιώσιμα - είναι πιό πιεστικό από ποτέ. Το σημερινό σύστημα δίνει υπερβολική πίστη στις "αρετές" των αγορών. Οι διαφορές γενικά επιλύονται όχι με βάση κανόνες που εξασφαλίζουν δίκαιη επίλυση, αλλά με διαπραγματεύσεις μεταξύ ανισοτήτων, με τους πλούσιους και ισχυρούς να επιβάλλουν τη βούλησή τους σε άλλους.Τα αποτελέσματα που προκύπτουν είναι γενικά όχι μόνο άδικα αλλά και αναποτελεσματικά.
Εκείνοι που ισχυρίζονται ότι το σύστημα λειτουργεί καλά πλαίσια όπως η Αργεντινή ως εξαιρέσεις. Τις περισσότερες φορές, υποστηρίζουν, το σύστημα κάνει καλή δουλειά. Αυτό που εννοεί, φυσικά, είναι ότι οι αδύναμες χώρες συνήθως αρθρώνουν κάτω. Αλλά με ποιο κόστος για τους πολίτες τους; Πόσο καλά λειτουργούν οι αναδιαρθρώσεις; Έχει η χώρα βρεθεί σε μια βιώσιμη πορεία χρέους; Πολύ συχνά, επειδή οι υπερασπιστές του status quo δεν θέτουν αυτά τα ερωτήματα, μια κρίση χρέους ακολουθείται από μια άλλη.
Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας το 2012 είναι ένα παράδειγμα. Η χώρα έπαιξε σύμφωνα με τους "κανόνες" των χρηματοπιστωτικών αγορών και κατάφερε να ολοκληρώσει γρήγορα την αναδιάρθρωση. αλλά η συμφωνία ήταν κακή και δεν βοήθησε την οικονομία να ανακάμψει. Τρία χρόνια αργότερα, η Ελλάδα έχει απεγνωσμένη ανάγκη νέας αναδιάρθρωσης.
Οι δυσχερείς οφειλέτες χρειάζονται μια νέα αρχή. Οι υπερβολικές κυρώσεις οδηγούν σε παιχνίδια αρνητικής αμοιβής, στα οποία ο οφειλέτης δεν μπορεί να ανακάμψει και οι πιστωτές δεν επωφελούνται από τη μεγαλύτερη ικανότητα αποπληρωμής που θα συνεπαγόταν η ανάκτηση.
Οι διαφορές γενικά επιλύονται όχι με βάση κανόνες που εξασφαλίζουν δίκαιη επίλυση, αλλά με διαπραγματεύσεις μεταξύ ανισοτήτων, με τους πλούσιους και ισχυρούς να επιβάλλουν τη βούλησή τους σε άλλους.
Η απουσία ενός κανόνα δικαίου για την αναδιάρθρωση του χρέους καθυστερεί νέες εκκινήσεις και μπορεί να οδηγήσει σε χάος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καμία κυβέρνηση δεν αφήνει τις δυνάμεις της αγοράς να αναδιαρθρώσει τα εγχώρια χρέη. Όλοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι "συμβατικές λύσεις" απλά δεν επαρκούν. Αντίθετα, εκδίδουν νόμους περί πτωχεύσεων για να παράσχουν τους βασικούς κανόνες για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ πιστωτών και οφειλετών, προωθώντας έτσι την αποτελεσματικότητα και τη δικαιοσύνη.
Οι αναδιαρθρώσεις των κρατικών χρεών είναι ακόμη πιο περίπλοκες από την εγχώρια πτώχευση, μαστίζονται όπως είναι τα προβλήματα πολλαπλών δικαιοδοσιών, σιωπηρών και ρητών ενάγοντων, καθώς και ακατάλληλα περιουσιακά στοιχεία στα οποία μπορούν να αντλήσουν οι ενάγοντες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βρήκαμε την απαίτηση ορισμένων - συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ - ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μια διεθνή αρχή δικαίου τόσο απίστευτη.
Βεβαίως, ενδέχεται να μην είναι δυνατόν να θεσπιστεί πλήρης διεθνής κώδικας πτώχευσης. αλλά θα μπορούσε να επιτευχθεί συναίνεση σε πολλά θέματα. Για παράδειγμα, ένα νέο πλαίσιο θα πρέπει να περιλαμβάνει ρήτρες που προβλέπουν διαμονή δικαστικών υποθέσεων κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης, περιορίζοντας έτσι το περιθώριο για διαταραχή της συμπεριφοράς των ταμείων.
Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει διατάξεις για δανεισμό σε καθυστέρηση: οι δανειστές που επιθυμούν να χορηγήσουν πίστωση σε χώρα που διέρχεται αναδιάρθρωση θα τύχουν προτεραιότητας. Οι δανειστές αυτοί θα είχαν έτσι κίνητρο να παράσχουν νέους πόρους σε χώρες που τις χρειάζονται περισσότερο.
Θα πρέπει επίσης να συμφωνηθεί ότι καμία χώρα δεν μπορεί να υπογράψει τα βασικά της δικαιώματα. Δεν μπορεί να υπάρξει εθελοντική παραίτηση από την κυρίαρχη ασυλία, όπως δεν μπορεί κανείς να πουλάει τον εαυτό του στη δουλεία. Πρέπει επίσης να υπάρχουν όρια για το βαθμό στον οποίο μια δημοκρατική κυβέρνηση μπορεί να δεσμεύσει τους διαδόχους της.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό λόγω της τάσης των χρηματοπιστωτικών αγορών να αναγκάσουν τους κοντόφθαλους πολιτικούς να χαλαρώσουν τους σημερινούς δημοσιονομικούς περιορισμούς ή να δανείσουν σε καταφανώς διεφθαρμένες κυβερνήσεις, όπως το πεσμένο καθεστώς Γιανουκόβιτς στην Ουκρανία, εις βάρος των μελλοντικών γενεών. Ένας τέτοιος περιορισμός θα βελτίωνε τη λειτουργία των αγορών κρατικών χρεωστικών τίτλων επιβάλλοντας μεγαλύτερη δέουσα επιμέλεια στον δανεισμό.
Ένα πλαίσιο "απατού νόμου" που περιλαμβάνει αυτά τα χαρακτηριστικά, που υλοποιείται μέσω μιας επιτροπής εποπτείας που ενεργούσε ως διαμεσολαβητής και εποπτική αρχή της διαδικασίας αναδιάρθρωσης, θα μπορούσε να επιλύσει μερικές από τις σημερινές ανεπάρκειες και ανισότητες. Ωστόσο, εάν το πλαίσιο πρόκειται να γίνει συναινετικό, η εφαρμογή του δεν πρέπει να βασίζεται σε ένα θεσμικό όργανο που συνδέεται στενά με μια πλευρά της αγοράς ή με το άλλο.
Αυτό σημαίνει ότι η ρύθμιση της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους δεν μπορεί να βασιστεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με τους πιστωτές (και είναι ο ίδιος ο δανειστής). Για να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων, το πλαίσιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί από τα Ηνωμένα Έθνη, ένα αντιπροσωπευτικότερο όργανο που αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στο θέμα ή από ένα νέο παγκόσμιο θεσμικό όργανο, όπως ήδη υποδείχθηκε στην έκθεση Stiglitz του 2009για τη μεταρρύθμιση του διεθνές νομισματικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η κρίση στην Ευρώπη είναι μόνο το τελευταίο παράδειγμα του υψηλού κόστους - τόσο για τους πιστωτές όσο και για τους οφειλέτες - που οφείλεται στην απουσία διεθνούς κανόνα δικαίου για την επίλυση κρίσεων κρατικού χρέους. Οι κρίσεις αυτές θα συνεχιστούν. Εάν η παγκοσμιοποίηση πρόκειται να λειτουργήσει για όλες τις χώρες, οι κανόνες των κρατικών δανείων πρέπει να αλλάξουν. Οι μικρές μεταρρυθμίσεις που προτείνουμε είναι το κατάλληλο μέρος για να ξεκινήσουμε.
Αυτό το άρθρο έχει δημοσιευθεί με την άδεια του Project Syndicate - Ένα κράτος δικαίου για το δημόσιο χρέος .
Ο Joseph E. Stiglitz, ένας βραβευμένος με Νόμπελ στα οικονομικά, είναι καθηγητής πανεπιστημίου στο Πανεπιστήμιο Columbia. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του, συν-συγγραφέας με τον Bruce Greenwald, είναι "Δημιουργώντας μια κοινωνία μάθησης: μια νέα προσέγγιση στην ανάπτυξη, την ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο".
Ο Martin Guzman, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών και Οικονομικών της Columbia University Business School, είναι συμπρόεδρος της Task Force για την Πρωτοβουλία Διαλόγου Πολιτικής για την Αναδιάρθρωση του Χρέους και την Κυβερνητική Πτώχευση.

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
  • Δημοσίευση: Αργύριος Μαρινάκης Έλλην Πολίτης
    Σάς άρεσε;
    Γίνετε αναγνώστες τής Ιστοσελίδος μας μέ ένα κλίκ, επάνω δεξιά στήν αρχή τής σελίδος
    Σχολιάστε!!!
    Διαδώστε!!!!
    22/4/2018 - 34536 - 4445
    Σκέψου...δεν είναι παράνομο ακόμη