Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

ΝΤΡΑΓΚΙ: 7,8 δισ. κέρδισαν οι κεντρικές τράπεζες από τόκους ελληνικών ομολόγων 2012-2016


Αποτέλεσμα εικόνας για ντραγκι, χουντης εκτ
Ποσόν 7,8 δισ. ευρώ κέρδισαν στην περίοδο 2012-2016 από τόκους οι εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης από την απόκτηση ελληνικών ομολόγων!
Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι,  σε απάντησή του στον ευρωβουλευτή της ΛΑΕ Νίκο Χουντή,  αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.
Πρόκειται για ομόλογα, τα οποία αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων (Securities Markets Programme, SMP) της ΕΚΤ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα σε συνομιλίες σχετικά με τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τον Μάιο του 2017,  οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης πρότειναν να επιστραφούν τα κέρδη από την κατοχή ομολόγων για το 2014 στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να διευκολυνθεί η χώρα που βρίσκεται σε οικονομική κρίση.
Η Ελλάδα έχει αποκλειστεί από το QE της ΕΚΤ, καθώς εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς μνημονίων με το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης να ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018.
Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της Ελλάδας, ύψους σχεδόν 300 δισ. ευρώ, βρίσκεται στα χέρια των διεθνών πιστωτών της (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM) και όχι του ιδιωτικού τομέα.
Μια ανάλυση του ινστιτούτου Jubilee Debt το 2015 υπολόγισε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε κέρδη ύψους 2,5 δισ. ευρώ από τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα.
Στην επιστολή της η ΕΚΤ δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα κέρδη που συσσωρεύτηκαν βάσει συμφωνίας με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, γνωστές ως ANFA.
Shortlink: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου