Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Μάλλον αυθεντικός ο Καραβάτζιο που βρέθηκε από ...διαρροοή νερού σε σοφίτα


Οι ιδιοκτήτες σπιτιού σε Τουλούζη πήγαν να ελέγξουν τη διαρροή νερού στη σοφίτα και σκόνταψαν πάνω σε πίνακα. Είναι μάλλον αυθεντικός Καραβάτζιο αξίας 120 εκ ευρώ.
mallon-authentikos-o-karabatzio-pou-brethike-apo-diarrooi-nerou-se-sofita
 Βρέθηκε σε μια σοφίτα στην Τουλούζη χάρη σε ...διαρροή νερού. Και εμπειρογνώμονες που εξέτασαν τον πίνακα αυτό θεωρούν ότι τελικά όντως πρόκειται για αυθεντικό Καραβάτζιο!
  Αναγνωρίζοντας πως στο μέλλον ο πίνακας θα συνεχίσει να αποτελεί περισσότερες αντιπαραθέσεις για το ποιος τον ζωγράφισε παρά μελέτες για το ίδιο το έργο, ο πίνακας που απεικονίζει το φόνο του Ολοφέρνη από την Ιουδήθ εκτιμάται από εμπειρογνώμονες ότι πράγματι είναι του μεγάλου ζωγράφου Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο και χρονολογείται μεταξύ 1600 και 1610. Η, δε, αξία του εκτιμάται στα 120 εκατ. ευρώ.

Η μυθιοστορηματική αποκάλυψη

Ο κορυφαίος ζωγράφος της εποχής του μπαρόκ και της Αναγγένησης ζωγράφισε δύο εκδοχές του πίνακα, ο ένας εκ των οποίων βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη Αρχαίας Τέχνης στη Ρώμη, ενώ ο άλλος εξαφανίστηκε περίπου έναν αιώνα αφότου τον ζωγράφισε.
 Ο παριζιάνος ειδικός τέχνης Έρικ Τουρκέν αποκάλυψε πως οι ιδιοκτήτες ενός σπιτιού πήγαν να ελέγξουν την αιτία της διαρροής νερού που έσταζε από την σοφίτα, όπου ποτέ πριν δεν είχαν ξαναπατήσει κι ενώ έψαχναν, σκόνταψαν επάνω σε έναν πίνακα που θα μπορούσε να ήταν η βιβλική σκηνή. Οι ιδιοκτήτες του σπιτιού αναφέρουν πως οι πρόγονοί τους μετακόμισαν σε αυτό το σπίτι στα περίχωρα της Τουλούζης στα μέσα του 19ου αιώνα. Από την αρχή της ανακάλυψης ο Τουρκέν ήταν πεπεισμένος για την αυθεντικότητά του και είχε ήδη περιγράψει την ανακάλυψη ως «την πιο όμορφη στιγμή στην καριέρα μου».
«Το περίεργο φως, η ενέργεια που είναι χαρακτηριστική του Καραβάτζιο, χωρίς διορθώσεις, από ένα σταθερό χέρι και τα εικονογραφικά στοιχεία, σημαίνουν πως ο πίνακας είναι αυθεντικός» δήλωσε ο Τουρκέν στον Τύπο την Τρίτη. «Ένας μέσος καλλιτέχνης ή κάποιος που αντιγράφει πίνακες, δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό» πρόσθεσε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου